Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Voigtlander Ultron 40mm f/2 - Visoka kakovost v majhni embalaži

Avtor:Matjaž Intihar
23.04.2011 19:45
Stran:


Zaključek
Če kupujete Voigtlander Ultron 40mm f/2 preko internetne ponudbe, boste za njega odšteli okoli 450€. Še preden ga primerjate s Canon, Nikon, Pentax, 50mm objektivi, ki so cenejši, je treba vedeti, da to niti niso objektivi za primerjavo. Voigtlander Ultron 40mm f/2 je po karakterju primerljiv objektivu Carl Zeiss 50mm f/1,4. Če bi moral v enem stavku opisati objektiv Voigtlander Ultron 40mm f/2, bi zapisal, »ima visoko kakovost v majhni embalaži«.
Kajti Voigtlander Ultron 40mm f/2 zavzema toliko malo prostora, da ga lahko imate vedno v torbi in pozabite na njega. To je pomembno za vse tiste, ki preživijo veliko časa s fotonahrbniki na hrbtu. Ob vsej kompaktnosti ima Voigtlander Ultron 40mm f/2 še nekaj prednosti.
Imate tako imenovani »nodal slide«, ali nek drugi način da točko gorišča objektiva (nodal point) namestite iznad centra rotacije kamere. Potem s tem objektivom pridobite odlično kompaktno možnost za fotografiranje panorame. Njegova goriščnica omogoča dovolj globinske ostrine in vzdržuje gotovo normalno perspektivo.
Kot sem že prej zapisal, Voigtlander Ultron 40mm f/2 je zadovoljiv tudi za portretno fotografijo, vendar pod pogojem, da pazite na distorzijo (to je manjši problem na APS-C formatu tipala). Za tretjino cene Zeiss objektiva 50mm f/1.4 se postavlja vprašanje, kaj izgubite v primerjavi z njim. Dejstvo, da objektiv nima avtomatskega ostrenja nebi vzel v zakup, nimajo ga niti Zeiss objektivi. Toda, če bi moral navesti slabe strani, kar je vsekakor priporočljivo v preizkusu, potem bi najprej navedel nizki mikrokontrast in nekaj več distorzije.
Tudi »makro« predleča ima veliko omejitev delovanja, saj omogoča razmerje 1:4, kar pa je še daleč od pojmovanja začetka makro fotografije, ki se začne od razmerja 1:1.
Vendar vseeno. Voigtlander Ultron 40mm f/2, je objektiv o katerem se definitivno splača razmišljati. Če razmišljate o objektivu z »normalnimi« goriščnicami upam, da ste v tem preizkusu dobili nekaj hrane za razmišljanje ��" s karakterjem!.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com