Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D / Odlični direktni konkurent…

Avtor:Matjaž Intihar
17.03.2011 16:26
Stran:

Zaključna ocena
Objektiv Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D je zanimiv iz več pogledov. Je odlično izdelan iz robustnih materialov. Ima »pravo« ceno, ki vsakega Canon ali Nikon uporabnika hitro ujame. Menim, da je tu Tokina zopet bolj razmišljala o Nikon uporabnikih. Canon ima v ponudbi tudi 17-40mm f/4 L, ki vse tiste, ki žele večje razmerje med goriščnicami, manjši objektiv, hitro pritegne. Stane celo nekaj € manj kot Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D. Vendar si v kakovosti zapisa nista primerljiva. Ta je na strani Tokine.
Nikon uporabnik že bolj razmišlja. Vzeti Nikkor 16-35mm f/4 (test) ali Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D. Kajti vrhunski Nikon 14-24mm f/2.8 je še enkrat dražji od Tokina.
Tako je Tokina ponudila nekaj odličnega. Vendar se mora vsak uporabnik sam odločiti kaj mu najbolj odgovarja. Ekstremne širokokotne goriščnice so lahko nek poseben magnet. Jih boste izkoristili, pa je vaše osebno tveganje. Vedeti morate, da ste glede zuma pri tem objektivu močno omejeni s pristopom do motiva.
Da je dilema lažja pa tu nastopi Tokina. Ekstremnost in podobnost z odličnim originalom vam nudi za zanimivo cenovno rešitev. Menim, da je Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D odlična izbira za napredne in pol-profesionalne fotografe. Pravi profesionalec, ki dobro služi s fotografijo bo tako ali tako izbral original, Nikon 14-24mm f/2,8 ali Canon 16-35mm f/2.8 L II.
Se boste odločili za Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D pa je tako ali tako vaša osebna odločitev.


Za večjo sliko klikni na graf ali podnapis.

Vsi testi objektivov; http://www.e-fotografija.si/fototesti_objektivi.htm


Na Tokina objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
AT-X (Advance Tecnology-Extra) serija objektivov
AT-X Pro (Advance Tecnology-Extra Professional) serija objektivov višje serije
SD (Super Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
AS (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
WR (Water Resistant) ��" objektivi z dodatno zaščito)
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja)

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com