Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tokina AT-X 10-17mm AF DX - Opis in preizkus

Avtor:Matjaž Intihar
18.07.2008 17:14
Stran:

Z objektivom se je bilo prav zanimivo spoznati. Konkurence v tem razredu je kar nekaj. Canon 10-22mm, Olympus 9-18mm, Sigma 10-20mm, Sony 11-18mm, Tamron 11-18mm. Vendar so ti štirje objektivi namenjeni kameram z manjšimi tipali. Tako da je treba poseči za podobne efekte pri kamerah polnega Leica formata fiksne fish eye objektive.


Z nekaj pazljivosti glede distorzije robov se da objektiv na "krop" kamerah prav lepo izkoristiti v določenih temah fotografije.


17mm na "krop kameri"


10mm na "krop" kameri.

Objektiv Tokina AT-X 10-17mm AF DX se je izkazal kot zadovoljiv v točno določenih pogojih. Pred letom dni ga še nisem preizkusil na kamerah polnega formata, saj jih je imel na razpolago samo Canon. Sedaj ko je med ponudnike vstopil še Nikon bi bilo že bolj zanimivo preizkusiti objektiv še v tej možnosti. Vseeno pa mislim, da uporabniki kamer najvišjega razreda ne bodo ravno izbrali tega objektiva in bodo ostali pri originalnih fiksnih objektivih za dosego fish eye efekta. Objektiv ima tako svoje poslanstvo predvsem med uporabniki "krop" kamer. Tu pa lahko pokaže svoje dobre lastnosti, če želimo večja popačenja (distorzijo). Še toliko bolj, ker objektiv zelo ostro riše tudi na robovih in ker je večina drugih podobnih objektivov bolj linernih. (Razlika med diagonalnimi in linearnimi objektivi ... KLIK)

 


 

Če želite objektiv s čim manj popačenja pa bo treba poseči med objektive z nekajkrat višjo ceno. Eden izmed teh objektivov je tudi Olympus Zuiko Digital 7-14mm f/4 (test ... KLIK). Z njim lahko fotografiramo v zelo širokem kotu (7mm - 114o) z izredno malo počanje in velja za enega najboljših linearnih objektivov.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com