Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Tamron AF18-250mm F/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro / Test

Avtor:Matjaž Intihar
07.12.2008 21:39
Stran:

Zaključna beseda

Tamron AF18-250mm F/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro je objektiv namenjen kameram DSLR z manjšimi tipali. Kot tak lahko izrazi svojo kompaktnost in dosega svoj namen, biti uporaben in uporabniku prijazen objektiv. Tamron kot neodvisni proizvajalec objektiv izdeluje za Canon, Nikon, Pentax in Sony ohišja. Tudi za Nikon kamere je v samem objektivu motorček za ostrenje, kar pomeni, da je primeren tudi za Nikon ohišja, ki ne omogočajo več ostrenja preko motorčka v samem ohišju.
Cena objektiva (cca. 490€) sicer ni tako prijazna, kot od Tamron 18-200mm (cca. 260€), zato pa nudi še kar opazno ožji kot zajema in višjo kakovost slike tako v širokem kot ozkem kotu. V širokem kotu ima objektiv Tamron AF18-250mm F/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro, zelo malo kromatske aberacije in ostrino zapisa, v tele območju pa tudi pri odprti zaslonki ne pridobi na izgubi kontrasta (mehko sliko).
Priporočam ga za vse družinske in popotne fotografe, ki imajo kamero DSLR, želijo pa si samo en objektiv, obenem pa bi radi snemali tako v širokem kotu, kot ozkem in na koncu še vedno imeli za domači ogled več kot samo zadovoljivo kakovost. Edina težava "all in one" objektivov je, da nas prehitro potegne v ozki kot zajema in zaradi slabe svetlobne moči objektiva f/6.3, kaj hitro zaidemo v predolge čase osvetlitve. Zato se je priporočljivo  prepustiti avto ISO funkciji, ali pa že vnaprej določiti višjo občutljivost. Samo v zares jasnem sončnem vremenu boste lahko uporabljali vrednost ISO 100. Že ko smo v senci pa je hitro priporočljiva vrednost ISO 400. Ker pa nam sodobne kamere DSLR že pri ISO 1600 omogočajo zadovoljivo kakovostne fotografije za domači album, višjo občutljivost le uporabite. Bolje imeti malo bolj zrnat posnetek z malo manj zasičenimi barvami, kot pa stresenega. No v tem zadnjem ste lastniki Pentax in Sony kamer v prednosti, saj vam nudita stabilizacijo slike preko tipala.
Objektiv Tamron AF18-250mm F/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro, je odlična rešitev za marsikaterega fotografa. Vendar pa morate v tej odločitvi razmišljati že pri nakupu same kamere. Ko si enkrat hobi fotograf dokupi kit objektiv (18-55mm), gre le stežka v novo investicijo. Predvsem popotniku in tistim ki bi radi fotografirali v gorah, pa bo ta objektiv še kako dobro služil.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com