top of page

Super povečava ločljivosti – Photoshop AI novost

Piksli, piksli, koliko jih ima kamera? Po njih so nepoznavalci še ne dolgo nazaj merili kakovost digitalne kamere.

Danes je število točk le še domena resničnih potreb v profesionalni fotografiji. Velika večina hobi in naprednih fotografov, ki deluje s fotokamero, fotografije predstavlja v nizki ločljivosti. Večinoma na družabnih spletnih straneh, sem ter tja kdo rabi srednjo ločljivost za 4K predstavitve ali spletne fotografske razstave. Le malokdo pa ve, če sliki iz visokoločljivega tipala točke odvzemaš, se zaradi izključevanja točk ravno tako dobi slabšo kakovost slike. 20 – 24M točk je danes povsem dovolj. Večje število nam lahko kdaj pride prav zaradi izrezov. Vendar smo spet v dilemi. Bolje je vzeti daljšo goriščnico, ker bo fotografija višje tehnične kakovosti, kot če s krajšo goriščnico posežemo po izrezu.

Predstavitev funkcije Super Resolution v video


Umetna inteligenca (AI) vse bolj prihaja v fotografijo. Močno se je razvila v načinu delovanja avtomatskega ostrenja (AF), ob razpoznavanju obrazov, oči, silhuet oseb, živali, predmetov...

Obenem imamo že zametke algoritmov za boljše procesiranje slike v domeni napak, katere razpozna AI.

Enako je pri programski obdelavi slike. Vse več je možnosti, da nam pri obdelavi pomaga AI tehnologija. Adobe je v programu Photoshop dodal novo, zanimivo in zelo uporabno rešitev. To je povečevanje ločljivosti s funkcijo Super Resolution v podprogramu Camera RAW, ki je namenjen za obdelavo RAW datotek. Funkcija se pričakuje tudi za drugi Adobe RAW program, t.j. Lightroom.

Ko RAW datoteko odpiramo v programu Photoshop, se odpre podprogram Camera RAW in v njem na podoben načinkot v Lightroom obdelujemo fotografijo. Po obdelavi se fotografijo prenese v Photoshop in do sedaj smo preko funkcije Image Size in novega algoritma Preserve Details 2.0naredili interpolacijo (slika zgoraj). Z dodajanjem točk in smo dobili fotografijo višje ločljivosti. Za tiskovine in print preko tiskalnikov smo uporabljali tudi do 1.5X-no povečavo. Pri večjih so bile že vidne napake v slabši ostrini in izgubi tonskih vrednosti.

Nova funkcija Super Resolution, deluje opazno bolje ob celo še večji povečavi. Povečava slike je 2x-na (za 4X povečamo število točk) in se ne opravi samo interpolacija med sosednjima točkama, ampak AI sam določa kateri tonski piksli bi bili najbolj primerni za dodajanje. V spodnjem primeru sem izbral fotografijo posneto s kamero, ki nudi zgolj 20M točk in jo povečal v novem in starem načinu dodajanja točk.

Levo je izrez iz povečave s Super Resolution, desno po starem postopku preko Image Size.



Uporaba funkcije Super Resolution

V Camera RAW kliknemo z desnim klikom miške na izbrano sliko ali kliknemo na orodni vrstici na tri pike (More Image Setings) in izberemo Enhance.


Odpre se novo okno in izberemo Super Resolution. Povečava Super Resolution mi je dodala nove točke in fotografija ima ločljivost, kot da bi uporabil kamero s tipalom, ki ima 80M točk.

Potek obdelave gre preko oblaka, enako kot že znane AI Neural funkcije, zato traja nekaj debelih sekund, da se obdelava izvrši. Nova fotografija se avtomatsko shrani v novi DNG datoteki (Adobe Raw Format). Še enkrat jo uvozimo v Camera RAW ali v drug RAW program, lahko dodatno obdelamo in izvozimo v želeni format (PSD, TIF, JPG...).


S pomočjo umetne inteligence (AI) iz 20M točk, do kakovostne povečave za plakat.




Več Photoshop nasvetov v video: https://www.youtube.com/user/efotografija

Več Photoshop člankov: e-Fotografija.si


 

Praktični tečaj programa Photoshop.

Od osnov, do novih možnosti predelave slike.

431 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page