Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Spominska fotografija - Za vaš boljši spomin (Praktični nasvet)

Avtor:Matjaž Intihar
06.09.2012 15:34

Nič kolikokrat se zgodi, da na določenem kraju fotografiramo ulico, tržnico, cerkev, muzej, kip... Do tu vse odlično. Domov smo prinesli kopico dobrih fotografij in ob predstavitvi veselo razlagamo kaj je na fotografiji, kje smo fotografirali. Toda že ob tej prvi predstavitvi nam iz glave, našega spomina uide ime kraja, ulice ali ime osebe, ki je upodobljena na kipu. Zamislimo si, ali se bomo čez nekaj let še spomnili vseh lokacij ali imen naših fotografij. Ne bomo!

Zato že ob fotografiranju zanimivega motiva, zajemite še eno fotografijo z napisom, ki je kje v bližini ali pa fotografirajte lokacijo na zemljevidu ali prospektu! Verjemite, da si boste pri izboru fotografij, pregledu, predstavitvi ali čez leta še kako hvaležni, za ta dodaten "spominski" posnetek.

Večina si shrani vse fotografije v zaporedju fotografiranja. Recimo IMG_2345. Zaporedje ohranja ime datoteke in čas fotografiranja. Če imate dve ali več kamer je pametno, da je na vseh enak čas. Če imamo slike v zaporedju imena ali časa, vedno vemo kdaj in kje smo določene fotografije zajeli, saj je med njimi ena izmed "spominskih" fotografij.

 
FotoPOTEP nas vedno popelje s fotokamero po različnih krajih. Toda včasih smo že na enem potovanju na tolikih, da si niti ne zapomnimo vseh. Kje sem že fotografiral ta zanimivi motiv?


Še ena iz te zanimive plaže. Spomnim se, bilo je na Porto Santo. Vendar kje?


Ena izmed fotografij v seriji mi zna ponuditi odgovor. Ta "spominska" fotografija je bila posneta samo z namenom, spomniti se!


Kako se že imenuje tista najmanjša puščava na svetu, kjer sem lovil motive, katerih na Aljaski in v Kanadi nisem pričakoval? Taka "spominska" fotografija nam odkrije ime puščave. Ob prezentaciji naših fotografij tako ne bomo izgubili spomina na odgovor kje, ime...
Tudi ob natančnem vprašanju o lokaciji našega "ata" googla, bomo dobili hiter odgovor.


Na FotoPOTEPu po Aljaski in prečenju Kanade sem imel bližnje  srečanje z vsaj 10 črnimi medvedi. Kje sem že s fotokamero lovil tega?


Fotografija zgornjega črnega medveda je med fotografijami, ki so bile posnete v puščavi Carcross in po "spominski" fotografiji mesta Whitehorse. Spomin se mi vrača. Bilo je nekaj km pred samim mestom Whitehorse.


Fotografija kaže centralni del otoka in devet kilometersko "zlato plažo" na Potro Santo. Iz kje sem jo že fotografiral?


Gledam fotografije, ki so nastale v tistih minutah. Spomin se počasi vrača. Ja čez cesto so bili mali mlini na veter. Toda še vedno ne vem točne lokacije, da jo lahko hitro najdem na zemljevidu otoka ali preko iskalnikov.


Naslednje slike mi kažejo trajekt s katerim sem prišel na otok. S to "spominsko" fotografijo sem si želel zabeležiti ime trajekta. Tako sem za naslednji članek o otoku hitro našel vse podatke o ladji, liniji, cenah...
Toda še vedno ne vem točne lokacije fotografiranja.


Nekje proti koncu serije fotografij, imam na "spominski " fotki napis lokacije.


Doma poiščemo zemljevid in takoj lahko najdemo na podlagi "spominskih" fotografij vse lokacije. Calheta je povsem levo spodaj, na začetku zahodnega dela plaže. Portela pa nad desnim vzhodnim delom, v hribu nad pristaniščem.


Na lokaciji vidite in fotografirate zanimiv kip. Ste preslišali vodiča, ali pa kot samostojni popotnik spregledali.


Na otoku Madeira so veliko časa preživeli tudi Habsburžani. Karl Habsburg je na tem otoku sredi Atlantika pokopan.

 
Kje smo že spali na posteljah iz ledu? Sam hotel kot sobe, šank in kozarci v baru, vse je iz ledu. Da bo "spominska" fotografija bolj zanimiva poleg napisa dodamo še barmena. Ne izgleda kot po naše "natakar", ampak ni kaj, to je njegovo delovno oblačilo.


V mesto sem prispel ponoči. Nisem imel ne časa niti volje fotografirati ime kraja. Fotografirajte, fotografirajte, vse kar se vam zdi zanimivo. Na eni izmed več fotografij bo že ena izmed tistih "spominskih". Zdaj vem! Skagway. 100 let staro mesto, ki se je kot tako ohranilo zaradi turizma. Saloon-i, leseni pločniki, stare lesene stavbe kot iz kavbojskih filmov.


Kje smo že lovili ribe in imeli odlično izhodišče za ledenike, kite, orke...? Seward! Ne pozabite si na sliko pripisati "spomin". V "pravih" turističnih krajih že poskrbijo, da je napis in reklama za njih nekje blizu.


V enem izmed naslednjih člankov bom pisal o FotoPOTEPu na otok Madeira. Vulkanski otok je s plažami neprijazen. To je edina naravna peščena plaža na otoku. Kako se ji reče, kje je že to? Ni kraj, ni nobena lokacija s tablo, ni je na zamljevidu. Opazil pa sem napis na strehi lokala. Aha plaža Prainha. Zdaj jo lahko 123, lociramo preko Google Earth.


Takoj vemo kje smo fotografirali. Pomislite, da lahko tudi na športno fotografijo dodate "spomin".


V Namibiji ni veliko označb. Ko prideš na križišče cest, so pomembne samo številke. S to "spominsko" fotografijo takoj vem kje smo se vozili, s pomočjo fotografij pred in po tej, pa hitro najdem lokacijo. Da posnetek, ne bo samo fotografija ceste označbe, še sodelovanje sopotnic in "spominski" posnetek, tudi za njih je tu.


Posnetek posnet med vožnjo, iz avta. Vsekakor ga marsikateri fotograf ne bi zajel. Toda meni za "spomin" pove. Od tu naprej so fotografije iz mesteca Opuwo v Namibiji.


Moja točna lokacija trenutnih fotografij! Zraven pa še nekaj zanimivih podatkov ,katerih ob ogledu reke in mostu niti videl nisem.


Ujeta lokacija enih najbolj starih risb na skalah.


Zdaj točno vem lokacijo križišča naše poti in kje so bile fotografije pred in po tem znaku zajete.


Sredi ničesar smo v Namibiji srečali kolesarja, ki jo je želel prečiti. Že iz avta sem ga fotografiral, ko smo počasi šli mimo, da mu ne bi prašili in ga kar preko okna vprašal ali kaj potrebuje (vodo). Ko smo se kot skupina ustavili in čakali tiste z avtomobili zadaj je prikolesaril do nas, naredil sem nekaj njegovih novih posnetkov in med drugimi tudi "spominskega". Mail na sliki je omogočil, da je Matt le te tudi dobil.


Točno vemo kje smo fotografirali.


Kadar fotografirate v botaničnih vrtovih, ne fotografirajte samo rož. Ujemite tudi napise ob njih.Ta fotografija prvenstveno ni nastala zaradi mene na sliki. Ampak zato da vem, kje je ločnica med fotografijami. Katere so posnete v Kanadi in katere na Aljaski.Eden izmed najbolj znanih muzejev v Oslu in prikaz raziskovalne ladje in poti, je?

 

Lahko da marsikateremu fotografu izgleda neumno fotografirati te, "spominske" motive. Toda verjemite, da vam lahko pridejo še kako prav. "Spomini so le spomini". Ohranite jih in vedeti kje ste fotografirali!
Seveda, če ste že sodobni, fotografirate s pomočjo GPS zapisa. Todavseeno gre ob pregledu fotografij lažje, če imate med ostalimi za spomin tudi prikazane možnosti. In ta način sem prikazal v tokratnem nasvetu.

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com