Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM / »Must have« objektiv za "crop" fotografe

Avtor:Matjaž Intihar
08.03.2011 16:24
Stran:

Zaključna ocena
Sam sem eden izmed tistih fotografov, ki rad preizkuša novosti in norosti. V mislih imam norost, kot preizkusiti posebne goriščnice in posledično kote zajema na potovanju. Ja resno mislim, moraš biti kar malo nor v smislu iskanja motivov in imeti možnost fotografirati jih s takim objektivom. Marsikdo bo rekel, saj ni težko, izbereš za motiv pokrajino in je. Vendar tudi pokrajina kaj hitro postane preširoka. Veste kje sem prvič dodal besede »must have« objektiv. Pri fotografiranju oseb, portretov. Čudno ne? Vendar če si lahko pol metra oddaljen od oseb boste res dobili neke posebne fotografije. Res pa, da s tem objektivom ne bom šel fotografirat naših branjevk na tržnico.
Optično je Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM med konkurenčnimi objektivi z 10mm goriščnice za "krop" kamere brez konkurence. Seveda pa s to dilemo, ali nam bo tistih najdaljših 16mm dovolj. Ostali objektivi začenjajo z goriščnico 10mm in vse tja do 20 ali 24mm. Vendar objektiv Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM je posebnež med objektivi. Z dobro ostrino do f/11, odlično korekcijo kromatske aberacije, brez vinjetiranja, minimalnim odbojem svetlobe od leč.
Za objektiv Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM bo treba v naših trgovinah odšteti cca. 750€. Okoli 100€ manj kot za original Canon EF-S 10-22mm ali Nikon DX 10-24mm. Sicer ima Sigma v ponudbi tudi objektiv z goriščnico 10-20mm f/3.5, vendar ni primerljiv z Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM. Že teža, izdelava, material objektiva Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM kaže na proti konkurenčnim da je nekaj drugačnega.
Enostavno je objektiv Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM nekaj posebnega za kamere z manjšimi tipali. Izkoristite ga, če le imate možnost! Ko ga spoznate in seveda, če vas široki kot na "crop" kameri privlači, boste hitro spoznali dejstvo. "Must have" objektiv. Torej objektiv, ki mora biti v vaši foto torbi.


Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja da ima objektiv najvišjo kakovost leč
OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (High Speed Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
Macro ��" bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com