Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM / »Must have« objektiv za "crop" fotografe

Avtor:Matjaž Intihar
08.03.2011 16:24
Stran:

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM - Fotografije v praksi
Z objektivom Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM je treba drugače delovati. Vse je široko, res široko. Še pri krajinski fotografiji je treba najti čim bližji prednji kader, da slika dobi nekaj globine. Pri fotografiranju portretov pa moramo biti pozorni na dejstvo, da objektiv na robovih močno popači. Ker je objektiv linearni, robovi ostajajo ravni, vendar na račun širjenja. Za to mora biti portret čim bolj v centru.
Ko pa se enkrat z objektivom spoznaš, upoštevaš, da mora biti prednji plan od objektiva odmaknjen samo nekaj decimetrov znajo fotografije dobiti drugačno zanimivost.
Delovanje z bliskavico na kameri je težavno, saj je kot bliska opazno ožji in predvsem v spodnjem delu slike objektiv že ustvari senco. Vendar se da, le vedeti je treba kako postaviti motiv.
Objektiv sem preizkusil na kamerah Canon EOS 60D, Nikon D3100 in D7000. Uporabljal sem ga v mnogih problematičnih in ekstremnih pogojih glede goriščnic, direktne svetlobe, svetlobe bliskavice...

Predvsem pa te slike kažejo, da to ni nek kratki, enostavni tehnični preizkus, ampak preizkus iz prakse. Fotografirano od pokrajine, do motivov iz bližine, direktne svetlobe, z bliskavico...

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com