Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Samsung Galaxy S9 - Fotofon s prepričljivo sliko

12.08.2018 13:23

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Smo na strani, ki govori o fotografiji. Zato sem pametne telefone že pred leti preimenoval v fotofon.
Zanimivo. Ob vsaki novi predstavitvi pametnega telefona, se vedno najbolj poudarja prav funkcija za fotografiranje. 

V prvi številki e-Fotografije iz daljnega leta 2002, je bil objavljen članek z naslovom "Znanstvena fantastika" (revije e-Fotografija v PDF datotekah), ki je predstavil možnosti zajema slike z mobilnim telefonom. Bili smo še globoko v analogni tehniki. Mnogi fotografi niti niso verjeli, da je digitalno že uporabno in, da bo v nekaj letih digitalna kamera zamenjala analogno. V petih letih se je svet obrnil.

Pisati, da bo mobilni telefon zamenjal kompaktne fotokamere je bilo še toliko bolj nerazumljivo. Vendar, leta 2003 sem preizkušal kakšne so zmožnosti takrat zelo naprednega fotofona - Sony Ericsson P-800 in test objavil v šesti številki (revije e-Fotografija v PDF datotekah).

Fotografijo skupine Sestre, sem leta 2003, ujel na avionu iz Stockholma prav zaradi uporabe mobilnega telefona z možnostjo zajema slike. Fotokamera je bila nekje visoko nad mano v fotonahrbniku. Sicer je bila takrat ločljivost zapisa samo 640x480 točk, toda dovolj, da fotografijo imam.

 

Dileme ni bilo več. Vedel sem, da bo šel napredek tako hitro naprej, zato sem kompaktnim fotokameram dal samo še 10 let časa, da bodo vodilne za zajem slike. In?

Že več kot pet let, se več kot 90% vseh zajetih fotografij posname s fotofonom. Kompaktne fotokamere nižjih razredov so že izginile iz prodajnih polic.

Na potovanje s fotofonom ali "pravo" fotokamero? Vedno poudarjam, najboljša naprava za zajem slike za vse, ne obstaja. Obstaja pa taka, ki nam osebno lahko najbolje služi. Večini samo fotofon popolnoma zadostuje. Kdor želi več, mora tudi poseči po več, t.j. večji, težji fotokameri.

 

Fotografiranje s fotofonom je enostavno in najbolj pomembno, vedno je z nami. Fotografije lahko shranjujemo v večji količini, jih organiziramo in takoj pokažemo na zadovoljivo velikem zaslonu same naprave. Obenem so proizvajalci pametnih telefonov v njih dodali več tehnoloških rešitev, ki omogočajo kakovost fotografije približati kompaktnim fotokameram.

Ni dileme, da so danes fotofoni odličen pripomoček za zajem slike vsem tistim, ki si želijo sami zajeti fotografije in jih imeti shranjene na fotofonu za lastni arhiv. Obenem imajo fotofoni vse več programskih pripomočkov za še boljši zajem in popravek slike.

In še enkrat poudarjam! Najbolj pomembno je, da je fotofon vedno z nami in pripravljen zajeti fotografijo, ter jo takoj predstaviti na večjem zaslonu. Prava fotokamera ob marsikaterem zanimivem motivu žal čaka doma, ali ima premajhen zaslon za primeren ogled.

Kakovost fotografij in videa iz sodobnega fotofona je že tako dobra, da jo lahko v visoki kakovosti pokažemo na TV zaslonih in projektorjih. Fotografije sem si ogledal na odličnem projektorju ločljivosti 4K, Optoma UHD40 (članek - 4K ločljivost za domači kino) in noben od gledalcev ni omenil, da vidi razliko med fotografijo iz fotofona ali fotokamere. Seveda, dokler ne poveš in se začno iskati detajli.

 

Ko se prvič vprašaš?

Pred leti sem uporabljal Samsung S3 mini. Na to, da bi fotografiral z njim se niti spomnil nisem tudi, če s seboj nisem imel prave fotokamere. Prešel sem na drug sistem, a tudi na tej še sedaj uporabljeni verziji telefona, me fotografiranje z njim ne prepriča.

V bistvu je bilo do letos, mojega pisanja in predstavitev fotofonov kot fotografiranja z njim, le za vzorec. Noben fotofon mi vse do letos še ni bil dovolj dober do te mere, da bi ga že želel resno preizkusiti, kaj šele sam uporabljati.

Zgodila se je prva sprememba! V začetku leta sem imel skupino na FotoPOTEP Bali-Flores-Komodo. Kot se za FotoPOTEP spodobi, smo vsi imeli s seboj "prave" fotokamere. Kar pomeni, vsak kar nekaj krepkih kg te opreme. Tudi fotofon je bil že komu pri srcu in je z njim posnel kakšno fotografijo ali video.

Ida in Andrej, vsakoletna gostitelja FotoPOTEPov na Baliju in Floresu (letos gremo ponovno decembra / FotoPOTEP Bali - Flores - Komodo), iz Instagram pogleda redno obiskujeta najlepše pozicije na otokih in se fotografirata s fotofonom. Za FaceBook in Instagram sporočila še kako uporabno. Ob fotografiranju, jaz s pravo fotokamero, Andrej in Ida s Samsung Galaxy S9, sem ljubosumno škilil na zaslon njunega telefona. Tako lepe barve, velika slika, odlična ostrina...

Znamenita riževa polja na otoku Flores, v obliki pajkove mreže. Foto Andrej Zorko (Coconut Garden Beach Resort - Flores), Samsung Galaxy S9.

Če si dovolj blizu, gre tudi s fotofonom. Andrej s Samsung Galaxy S9 v akciji. Velja samo boljši kader, saj na FaceBook, Instagram in TV objavi, ne bomo opazili razlike s čim je bilo fotografirano.

 

Ti vrag ta moja velika kamera, a jo sploh rabim? Ja prvič sem se vprašal, ali moram res vse fotografirati s fotokamero? In razlog tega vprašanja je bil prav njun fotofon Samsung Galaxy S9.

Že dolgo vem, da pogled na večji zaslon kot ga nudi fotokamera in predvsem že močno prilagojena slika za visokoločljivi zaslon fotofona poda drugo dimenzijo. Saj lahko iz moje fotokamere kasneje fotografijo še močno obdelam. Vendar, ali za FaceBook in Instagram res rabim več?

Odgovor je prišel sam od sebe. Aprila so mi na test ponudili zelo hvaljeni Huawei P20 Pro (test). Z njim sem šel na FotoPOTEP v Namibijo in Aljasko. In zgodilo se je, da me je fotografija iz fotofona prepričala. Seveda zame osebno, za namen reportaže, fotografiranja mojih udeležencev FotoPOTEPov in za hitro dodajanje fotografij na spletna družabna omrežja.

Tako se je začelo. Najprej bežno samo preko slik iz Idinega Samsung Galaxy S9, nato s prvim res preizkušenim na FotoPOTEPu. Dobil sem potrditev in odgovor, da bo treba tudi fotofone predstaviti širši fotografski množici in predvsem narediti preizkuse najboljših.

 

 


 

Samsung Galaxy S9

Pametni telofoni imajo 100 in en tehnični ter programski dodatek. Glavno je, da z njim telefoniramo. Vendar nudi še GPS, giroskop, WI-Fi in druge povezave, še in še je tehničnih dobrot. V teh tehničnih dodatkih se pametni telefoni razlikujejo in Samsung Galaxy S9 je med najboljšimi. A večina teh dodatkov za fotografijo niti ni pomembna. Kdor išče le te, jih je dovolj na spletu.

Kar se danes najbolj poudarja in tudi uporablja pri pametnih telefonih je, fotografija. Vemo, slika je najbolj razumljiva beseda (članek: Slika je povsod razumljen jezik). Preko fotografije lahko še bolje predstavimo naš pogled, trenutek, željo...

Omenim naj že na začetku, da sta pri Samsung na voljo tudi model Plus in povsem novi Note 9. Sta večja, predvsem pa imata dve kameri. Ena je z objektivom kot ga ima S9, 26mm (ekv.35mm), druga je z 2X daljšo goriščnico 52mm (ekv.35mm). Dodatna optična goriščnica pride še kako prav pri mnogih motivih. Prav ta možnost, je fotofonu dala višjo vrednost in kompaktnim fotokameram dokončno zaprla pot do novih kupcev.

 

Foto tehnika - Samsung Galaxy S9

Držanje fotofona v roki, je povsem nekaj drugega kot držanje fotokamere. Je tanek in brez dodatnega zaščitnega ovitka drsi iz rok. Ker fotografiramo s stegnjenimi rokami, včasih samo z eno in je lahek, ga mnogo bolj tresemo in posledično fotografijo. Prav tako je zaradi držanja v eni roki in tapkanja za funkcijami, njihova izbira težja. A, ko se navadiš, se da. Seveda, govorim iz pogleda fotografa, kateri uporablja tudi pravo fotokamero. Kdor uporablja za zajem slike samo fotofon in ti so danes v večini, se s tem niti ne obremenjujejo.

Tipalo z ločljivostjo 12M točk, je za prave fotokamere miniaturno. Za fotofon pa z 1/2.55 palca med večjimi. Velikost točke je 1.4µm.

Ločljivost 12M točk zadostuje za odličen pogled na sodobnih 4K TV zaslonih in projektorjih. Ob kakovostni datoteki, boste brez težav naredili A4 povečavo v fotoknjigi. Prednja kamera ima ločljivost 8M točk.

Objektiv ima goriščnico 4.3mm, kar je glede na velikost tipala fotografu bolje razumljeno, 26mm (ekv.35mm). Stabilizacija slike je optična (OIS). Zaslonka je dvojna f/1,5 in f/2,4.

Realna goriščnica je izredno kratka, 4.3 mm. V praksi bi morali za povsem točen podatek zraven dodajati še stotinke. Zato v tehničnih podatkih raje podajo kot zajema po diagonali, 77 stopinj. V fotografiji imamo pri vseh tehničnih podatkih objektivov tudi podatek o kotu zajema. Vendar je zaradi 100 letne razširjenosti 35mm standarda, v naši glavah tudi v digitalni tehniki ostal pomen mm. Pri fotofonih pa so goriščnice že tako kratke, da desetinka lahko na končni sliki pomeni 2-3mm več-manj zajete slike. Zato ne čudi, da imate lahko v roki dva fotofona različnih znamk ali samo serije, pri vseh piše 26mm (ekv.35mm), vendar, ko pogledamo fotografije je lahko opazno različen zajem motiva. Zdaj katera goriščnica je vam bolj všeč, 24 - 28mm (ekv.35mm), kot jo imajo ponavadi v osnovi, pa je povsem vaša izbira.

Samsung Galaxy S9 ima še eno posebnost, to je dvojna zaslonka. Kar je za majhne odprtine objektivov na fotofonih posebnost. Vendar ta zaslonka ni tehnično izvedena kot v večjih objektivih. Pred objektivom sta dve lameli, ki se zapro in ob robu objektiva zaslonita svetlobo. Je pa to vsekakor dobrodošel tehnični pripomoček.

AF deluje z dvojno točko (DualPixel). Sistem, kot ga nudi Canon v svojih M kamerah. V načinu video imamo na voljo samo stalno delujoč AF (Continuous).

Zaslon je tehnologije Super AMOLED, velikosti 5.8 palca. Ločljivost je 2960 x 1440 točk, zgoščenost 570 točk na palec.

Ob vklopu kamere, se na zaslonu pokaže več drobnih napisov glede možnosti zajema in programskih izbir. Fotofoni so odlični prav v smeri enostavnosti izbire in fotografiranja za prosti čas in spletna omrežja. Glavne programske možnosti so Hrana (optimizirano za fotografiranje hrane), Hyperlapse (time lapse animacija), AR Emoji (selfie z dodanimi efekti), Super Slow-Mo (slow motion film), Auto - Samodejno (popolna avtomatika), Pro (več možnosti za dodatno izbiro) in Panorama (široki zajem pokrajine).

V Pro funkciji lahko izbiramo tudi RAW zapis. Ta je v široko uporabnem DNG formatu.

Video je 4K ločljivosti z možnostjo snemanja celo 60sličic v sekundi. Stabilizacija slike je elektronska (VDIS - Video Digital Image Stabilization).

Samsung Galaxy S9 nudi zajetnih 64GB notranjega spomina. Možno je vstaviti še dodatno Micro SD kartico.

 

V praksi

Samsung Galaxy S9 je dovolj velik, da se ga za fotofon odlično drži v roki. Objektiv je na sredinskem delu kamere in se ga težje zakrijete s prsti, kot če je na robu.

Zaslon je odličen in dovolj velik, da zaradi kakovosti tonskega zapisa dobimo odličen občutek glede zajema slike. Ker je zaslon z več kot 500 točkami na palec pomeni, da je ostrina zapisa izredna in točke niso vidne.

Prav pogled na fotografijo preko tega zaslona, me je prvič vzpodbudil o zadovoljivi kakovosti zapisa fotofona. Obenem mi podal željo preizkusiti ga in si podati vprašanje, do kje sega kakovost zapisa in predvsem uporabniška vrednost fotofona. Seveda, iz pogleda tistega, ki uporablja predvsem pravo fotografsko kamero.

Prednjo kamero na Samsung Galaxy S9 lahko upravljamo v avtomatikah ali PRO načinu.

Največkrat izbrana je funkcija Samodejno (Auto). Kamera sama izbere vse funkcije in v obdelavi odlično pripravi sliko za zaslon. V dobri svetlobi bo kamera sama zaprla lameli (zaslonko). Dobrodošlo zato, ker ima rob objektiva kar nekaj optičnih napak. Ker se robni del leč ne uporablja, je zapis bolj kakovosten. V avtomatiki lahko izberemo še nastavitve Hrana, Panorama, Izbirno žarišče...
V vseh teh nastavitvah kamera sama poskrbi za nastavitve (izbere tudi zaslonko f/1.5 ali f/2.4) in kar najboljšo obdelavo slike.

V PRO nastavitvi fotograf sam izbere želeno. Obenem imamo lahko tudi RAW (DNG) zapis, kateri nam kasneje lahko pomaga, do še višje tonske kakovosti fotografije. Priporočam, da dokler se da glede svetlobe, uporabljate f/2,4.

 

Kakovost fotografije

Omenil sem že, da sem prav preko fotografij na zaslonu Samsung Galaxy S9, prvič spoznal moč dobrih fotofonov. Večina bo že z avtomatskim (Samodejnim) načinom zajema povsem zadovoljna. Kdor želi več, t.j. predvsem RAW zapis, da sam nastaviti osvetlitev, korekturo in drugo, bo izbral PRO način in kasneje v računalniškem programu še bolje obdelal fotografijo.

Fotografije so za moj pogled tonsko odlične. Seveda, če primerjamo kakovost glede fotofonov in namen uporabe teh fotografij. Brez težav se tiste z boljšimi svetlobimi pogoji izkoristi tudi za tiskovino, recimo fotoknjigo in ne samo za spletne medije.

Priporočam, da če delujete v PRO načinu, da zaslonite lameli (f/2.4) in s tem odpravite napake objektiva na robovih, obenem lahko uporabimo še RAW zapis. V programu za obdelavo slike se da še vedno v zadostni meri popraviti svetle in temne dele, kot tonske vrednosti. Če fotografiramo v programu Samodejno, fotofone ob zadostni svetlobi izbere f/2,4.

Samsung Galaxy S9 me je presentil v uporabi visokega ISO. Tipalo je v njem tako ali tako že med največjimi v fotofonih. Dobro je, da nudi samo 12M točk, posledično točke niso še manjše. Svetlobna moč f/1.5 pa omogoča, da se ISO zviša v res slabih svetlobnih pogojih. Tudi pri ISO 1000, bomo dobili za fotofon odlične fotografije. Priporočam, da v teh pogojih uporabite funkcijo PRO in poleg JPEG, vklopite še RAW DNG zapis.

Fotografije in video, zajeto s Samsung Galaxy S9 na FotoPOTEP Azorski otoki.

Program Samodejno (Auto). 1/2500sek., f/2.4, ISO 50.

Kratka goriščnica 4.3mm poskrbi za popolno globinsko. Osebno mi je všeč, da tudi v funkciji Samodejno (Auto) barve niso prezasičene.

Odlična ostrina pri f/2,4. Če je dovolj svetlobe, bo v funkciji Samodejno (Auto) kamera sami izbra to zaslonko. V funkciji Pro jo morate sami.

Bližinski posnetek v komplementarnih barvah. Odličen barvni zapis, je meni med do sedaj preizkušenimi fotofoni, najbolj všeč prav pri Samsung Galaxy S9.

Galaxy v imenu fotofona pomeni, da lahko ujamemo tudi vesoljsko ladjo. V ozadju v megli, gora/vulkan Pico na istoimenskem otoku.

Klasičen posnetek, spodaj s funkcijo Panorama.

Panorama.

Klasičen posnetek, ki poda ostrino slike po celotni globini, spodaj...

Funkcija Izbirno žarišče, ko lahko določimo polje globinske ostrine.

Funkcijo Izbirno žarišče lahko izkoristimo za večji poudarek glavnega dela motiva.

Vedno pa ta programska obdelava slike ne deluje v najboljši meri. V spodnjem levem delu je premočan kontrast med ostrim in neostrim.

Pri f/1.5 ob robovih na barvnih kontrastih hitro pride do halo efekta. Priporočam, da izberete f/2,4. Tudi ostrina bo boljša.

V fotofonih so majhna tipala, posledično majhne točke za zajem slike in hitro pride do šum efekta. Vendar, Samsung Galaxy S9 ima več prednosti. Tipalo je med večjimi med fotofoni in z 12M točk niso pretiravali z njihovo zgoščenostjo. Objektiv ima odlično svetlobno moč f/1.5. Tudi v pogojih, ko se že večeri, še vedno lahko delujemo z ISO 100.

DNG RAW, 1/50sek., f/1.5, ISO 100, AWB, EV -2/3

JPEG, 1/50sek., f/1.5, ISO 800.

V tunelu, katerega je za seboj pustila lava. Svetili smo si samo s svetlobno slabimi svetilkami. Samsung Galaxy S9 preseneti tudi v teh pogojih. Ostal je še vedno odličen tonski zapis, kot ostrina, obenem šum niti ni izražen.
RAW DNG, 1/10 sek., f/1.5, ISO 1000

 

Kakovost videa

Ločljivost je 4K (3840 x 2160), kar pomeni, da bo slika brez interpolacije čez celoten ekran pri 4K TV zaslonih. Ne računajte pa na visoko kakovost zapisa, saj majhno tipalo z majhnimi točkami ne zajame dovolj podatkov. Vendar za zaslone in predvsem za splet, kot FaceBook in YouTube je kakovost videa dovolj dobra, da boste lahko lepo predstavili vaša doživetja. Kdor želi več, bo moral poseči po pravi video kameri. Vendar velja kot za fotografijo. Fotofon je vedno pri roki. In če z njim lahko zajamemo še dovolj dobro gibljivo sliko, kaj lepšega.

Kljub držanju Samsung Galaxy S9 v roki in posledično tresenjem slike, elektronska stabilizacija solidno poskrbi za izničenje te moteče lastnosti.

AF deluje samo v funkciji Continuous, torej stalnega ostrenja. Pri daljšem snemanju premikajočega se motiva, se fokus večkrat izgubi in na novo išče ostrino, kar je lahko v video moteče.

Dodatne funkcije so super počasni zajem, vendar v manjši ločljivosti.

 

Za konec

Fotofon Samsung Galaxy S9 je po moji oceni za fotofon vrhunski, kadar ga izkoriščamo v funkciji Samodejno. Obdelava datoteke preko procesorja in algoritmov fotofona, je odlična in tonske vrednosti niso prezasičene.

S Samsung Galaxy S9 boste brez težav naredili odlične fotografije za lastni arhiv le teh na telefonu samem, za spletne medije in tudi fotoknjigo. Datoteka, tudi JPEG, obdrži dovolj podatkov, da zahtevni lahko naredi nekaj dodatnih korektur. Še več njih, če boste fotografirali v RAW DNG formatu.

Če Galaxy S9 primerjam s konkurentom Huawei P20Pro, ima Samsung opazno prednost v funkcijah pametnega telefona, kot GPS, WiFi, hitrost..., in ob obdelavi slike v Samodejnem načinu zajema.

V domeni fotografije ima P20Pro prednost predvsem v lečah z manj napak na osnovnem objektivu in še dodatnem 80mm (ekv.35mm) objektivu. No, večji model Samsung Galaxy S9 Plus in zdaj najnovejši Note 9, imata dodaten 52mm (ekv.35mm) objektiv.

Samsung Galaxy S9, za moj okus veliko bolj očem prijetno obdela fotografijo v Samodejnem načinu, medtem ko ima P20Pro zame osebno preveliko zasičenost barv in je treba obvezno v PRO način zajema. Prav tako je tudi RAW datoteka iz Galaxy S9 bolj prijazna za obdelavo. Za še višjo konkurenčnost v smislu fotofona, bo treba dodati objektiv z manj optičnih napak na robovih.

Zaradi nekaj večjih prednosti na eni ali drugi strani, se danes ne kupuje pametnega telefona. Da bi ga imeli samo za fotografiranje je naprava premalo uporabna na proti manjši fotokameri. Ko pa pogledamo iz smeri pametnega telefona in vseh njegovih zmožnosti od telefoniranja, zbiranja podatkov, uporabe spleta in drugih možnosti, pa naprava kar naenkrat lahko postane še dobra fotokamera. Dobra v smeri družinskih, spletnih in drugih manj zahtevnih fotografov. Ti pa so sedaj v veliki večini in fotografija je prav s prvimi Samsung fotofoni dobila velik zagon.

Samsung Galaxy S9 je odlična naprava, kot tudi fotofon. Kdor želi večjo dodatno vrednost glede fotografije naj si izbere verzijo Plus, saj nudi še dodatno kamero z ožjim kotom zajema. Upam, da tudi ta fotofon kmalu dobim na preizkus. Obenem pa oba Samsunga najvišje serije napovedujeta, da bo za zajem fotografije fotofon vse bolj pomemben in v prihodnosti, z novimi tehnološkimi rešitvami še bolj uporaben.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com