Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Reportaža iz FotoPOTEP »z višine« / fotografiranje iz balona

30.03.2007 22:24

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Že po hitrosti prijav se je izkazalo da bo delavnica ena izmed najzanimivejših. Ker smo bili omejeni na število mest v košarah balonov je bilo 12 prostih mest absolutno premalo. Kar nekaj leta željnih se je zato želelo prijaviti za ponovitev delavnice.

Ker pa je ta delavnica v celoti odvisna od vremena je težko zagotoviti termin, kaj šele omogočiti prijave za sledečo.

 

Čeprav je bila v začetku tedna vremenska napoved za nedeljo obetajoča, pa so v četrtek za nedeljo že napovedovali poslabšanje. Organizator e-Fotografija je morala na hitro poizkusiti organizirati polet dan prej od napovedanega. Pilot Avi Šorn je imel čas. Tudi Oskar je bil za. Na srečo pa so tudi prijavljeni bili za prestavitev delavnice in v soboto 7.4. ob 7.00 smo že bili zbrani na vzletni točki.


Delavnico sem vzel kot preizkus kamere Nikon D40x in CoolPix 5000. Preizkusil sem tudi Nikon 10,5mm fish eye objektiv.

 

Da je polet z balonom povsem odvisen od vremenskih okoliščin sem dobil še dodatno potrditev. Čeprav je bilo jutro kot nalašč za polet, pa nam vetrovi niso služili za napovedano pot. Napovedan polet čez mesto ni bil možen. A slabe volje ni bilo saj nam višina in sama pokrajina ljubljanskega barja dajo čudovit pogled in motivov za fotografiranje.

 

Avi se je odločil, da poletimo s tremi baloni, ne samo z dvema. Tako smo pridobili nekaj več prostora v košarah. Samo napihovanje balonov je potekalo izjemno hitro, v tem času pa je Oskar dajal nasvete. Kratki časi so pogoj, saj se v balonu premikamo in sama stabilizacija ne pomaga. Treba je delovati z malo višjim ISO, itd.


Oskar v "ribjem očesu".

 

Potrebno se je bilo samo še vzpeti v košaro in polet se je lahko pričel. Napovedana ura in pol leta je minila absolutno prehitro. Vreme je bilo ugodno za še dalji polet, a količina plina je prehitro pohajala. Pristanki vseh treh pilotov so bili kot bi sestopili iz pručke. Pilot, ki je vozil naju z Davorjem je pristal kar na nastavljeni prikolici avtomobila. Še nekaj pomoči pri pospravljanju kupole in že smo bili polni vtisov in želja, da so nam fotografije uspele na obveznem krstu. Trije »baroni« smo že leteli z baloni, tako da je pilot Avi Šorn krstil devet novih baronov. Zemlja na laseh nikomur ni bila všeč, zato pa šampanjec toliko bolj.


Kdor prvi poleti najlepše posnetke ulovi je rekel naš pilot. Jaz sem že v zraku.


Le če prvi poletiš dobiš ostale balone iz drugačne perspektive med dvigovanjem.


Čeprav sta balona kot tla še zelo blizu, pa fish eye objektiv naredi drugačno podobo.


Srne na barju so pogost spremljevalec jutranjih balonarjev.


Dva balona, tri sence...


300mm (ekv.35mm) objektiv vam še kako pride prav.


V ozadju sv.Ana, odlična fotografska točka za fotografiranje jutranjih meglic ob sončnem vzhodu.


Med zemljo in nebom. Nekatere je tudi malo strah. A želja po fotografiranju ga hitro premaga.


Izkušen pilot bo s pomočjo dobrih pogojev za pristanek in voznika avtomobila s prikolico pristal kar na njej.


Medtem ko pilot pospravlja kupolo ima fotograf pred seboj še obilo zanimivih motivov.


Balon in foto oprema sta pospravljena. Čaka nas še balonarski krst.


Baronica in 11 baronov.

 

Kmalu bo ponovitev delavnice. Prijave na delavnico www.e-fotografija.si/tecaji/ Očitno bo tudi ta v samo treh dneh zapolnjena in če nam bo vremo služilo bomo v maju naredili še dodatno. Kam pa nas bo tokrat veter ponesel, pa bo za vse vključno s pilotom do tistega jutra skrivnost. Prav v tem je tudi čar poleta z balonom. Seveda pa za fotografa pot vetra ni ovira, da ne bi užival prečudovite motive, ki se mu sami od sebe odpirajo na katero koli stran neba nas veter nese.

 

V primeru, da bo možnost prijave že zaprta se prosim na organizatorja obrnite preko elektronske pošte info@e-fotografija.com. Vedno se lahko zgodi da kateri od prijavljenih delavnico odpove in vam s tem odstopi mesto. Oziroma v maju bomo izvedli še kakšno.

 

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com