Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Reducirni obroči za filtre

20.05.2015 11:15

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Ob uporabi kamere DSLR imamo kaj hitro več objektivov. Le ti pa vsak svoj premer za filtre.
Glede zaščitnih filtrov se ve. Hobi fotograf ga doda na vsak objektiv. Tako zaščiti prednjo lečo pred umazanijo, prahom in prstnimi odtisi. Filter očistimo lažje in z manj strahu, da ne bomo naredili kakšno prasko, kot lečo objektiva.

1. članek - Čiščenje prednje leče objektiva ali filtra

2. članek - Filtri v fotografiji (kaj uporabiti in katere izbrati)

Pri drugih filtrih ni potrebe, da jih kupimo za vsak naš objektiv. Seveda nič narobe, če imate vse filtre v večih kompletih različnih navojev. Vendar samo za en dober polarizacijski filter boste odšteli okoli 100€ in nobene potrebe ni, da jih kupite toliko kot imate objektivov. Ponavadi se na tele (ozkokotnih) objektivih polarizacijski filter, kot tudi ND (sivi nevtralni) ne uporabljata veliko. V večini primerov dokupimo polarizacijski in ND filter za osnovni objektiv.

3. članek - Polarizacijski filter odličen fotografski pripomoček

4. članek - ND / Neutral Density (sivinski filtri)

Za preizkuse fotografske opreme si izposojam različno opremo. Med objektivi je velikokrat velika razlika v premeru. In da si ne izposojam vedno nove in nove filtre z različnim premerom, saj mi polarizacijski in ND vedno lahko prideta prav, sem se odločil za preizkus reducirnih obročev.

Danes ima večina "normalnih" zum objektivov za FF kamere premer 77mm ali celo 82mm. Oba premera imam na voljo. Ob izposoji kamere Olympus OM-D se je pokazala potreba po manjših premerih, kljub njihovim objektivom s svetlobno močjo f/2,8. Manjša tipala omogočajo uporabo manjših in bolj kompaktnih objektivov, ki imajo premer 62mm ali 67mm.

Da nisem kupoval ali si izposojal novega filtra, sem vzel aluminijasti obroč, ki ima na zadnjem delu premer objektiva (62mm), na sprednjem pa premer filtra (77mm).

Majhen pripomoček se je izkazal za izredno uporabnega. Kot prvo, reducirni obroček stane samo 6€, dober polarizacijski filter pa 100€. Filter je večjega premera in nič ni narobe, če je na kameri filter originalnega premera (62mm), nato reducirni obroč in na njem je še polarizacijski filter (77mm). Zaradi velikosti le tega ne prihaja do senčenja robov. V praksi sem uporabljal tudi polarizacijski filter na objektivu (62mm), preko reducirnega obroča sem dodal še ND filter (77mm). V primeru, da bi imel dva filtra s premerom objektiva enega na drugem, bi že prišlo do senčenja robov (vinjetiranja).

Ko imate narejen končen izbor objektivov in veste na katerem največkrat uporabljate dodatne filtre, na katerih objektivih pa samo občasno, si lahko izberete reducirni obroč in ne bo vam treba v nakup dodatnih filtrov.
ND filtre MARUMI je za FotoPOTEP Namibija posodilo podjetje Foto Beseničar.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com