Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Quadralite Stoboss 60 - bliskavica za zahtevne

05.03.2018 14:58

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Pred meseci sem že predstavil preizkus bliskavic Quadralite Stroboss 36 - test. Manjšo bliskavico po dimenziji in z manj svetlobne moči, kot tokrat predstavljena Stroboss 60.

Bliskavica Stroboss 36 me je odlično zadovoljila na potovanju. Tam sta mi teža in velikost dodatne opreme pomembna. Za delo doma in na lokacijah, kjer velikost in teže opreme ni težava, pa pride lahko do izraza večja bliskavica. Velikost pri bliskavici v večini primerov predstavlja tudi njeno večjo moč, več funkcij...

Enako kot že preizkušena Quadralite Stroboss 36, tudi močnejša omogoča TTL merjenje in zelo uporabno brezžično delovanje s pomočjo kontrolerja Quadralite Navigator X. V bliskavico je že vgrajen sprejemnik.

Quadralite Stoboss 60 je zmogljiva bliskavica. Z vodilnim številom GN 60 je med močnejšimi. Kupimo jo lahko v izvedbi za Canon in Nikon kamere, v obeh primerih pa ima primerljivo število naprednih funkcij.

Vodilno število bliskavice je GN (guide number) 60 (ISO 100). Če še ne veste, zakaj oznaka GN? Včasih je bilo treba ročno nastaviti vse nastavitve na kameri glede njene moči GN, odaljenosti od motiva in izbrane zaslonke. Primer, GN 60 : 10m oddaljenost = zaslonka 6. Le na ta način si vedel katero zaslonko uporabiti.

Ker se danes meri svetloba že v predblisku s pomočjo TTL merjenja, ne razmišljamo več o oddaljenosti in zaslonki. Bliskavica na podlagi izmerjene odbite svetlobe podaljša ali skrajša trajanje bliska glede na ISO in nastavljeno zaslonko. Kar pomeni, TTL bliskavice in sodobna kamera sta prinesli enostavnost fotografiranja z umetnim bliskom.

Obenem je na voljo HighSync (HSS) funkcija, da lahko delujemo s krajšimi časi od sinhronizacijskega. Kar je še kako dobrodošlo v športni fotografiji ali pri fotografiranju portretov z odprtimi zaslonkami.

Tu je še funkcija stroboskobske osvetlitve in povsem manualne nastavitve. Čas polnjenja je kratek. S svežimi baterijamo cca. 3-4 sekunde. Zaradi TTL delovanja je čas polnjenja lahko krajši ali daljši zaradi oddaljenosti ali svetlosti motiva samega.

Bliskavica Stroboss 60 v praksi odlično deluje. Ob uporabi HighSync (HSS) funkcije se bliskovna cev zaradi podaljšanega bliska hitreje segreva. Zato je vgrajena zaščita za pregrevanje.

Ker se elektronika v kamerah spreminja, lahko, da starejše bliskavice, sploh neodvisnih proizvajalcen ne delujejo več zadovoljivo na novejših kamerah. Ta težava je rešena z možnostjo programske nadgradne preko USB priključka.

Glava je vrtljiva v vse smeri, v njej sta tudi difuzor (mlečno steklo) za širši kot bliska in bela ploščica za odboj svetlobe.

 

 

Za konec

Bliskavica Quadralite Stoboss 60 stane cca. 140€. Z radijskim prožilem Navigator X, skupaj cca. 200€. Preko njega lahko delujemo tudi s sistemom originalnih bliskavic Canon ali Nikon. Že cena je tista, ki privabi v izbiro te zmogljive bliskavice.

Če niste zahtevni profesionalec, kateri mora imeti vse "original" vedite, da bo bliskavica Quadralite Stoboss 60 v celoti zadovoljila vaše potrebe po dodatni svetlobi. Obenem je možnost radijskega proženja preko Navigator X (preizkus brezžičnega delovanja) večih bliskavic še dodaten argument, da nam bo Quadralite Stoboss 60 lahko služila tudi v zahtevni pogojih, oziroma z želeno kontrolirano svetlobo.

Bliskavico Quadralite Stroboss 60 je na test posodilo podjetje Foto Klik.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com