Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.foto-klik.si/
http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Photoshop CC za napredne – predavanje

15.01.2014 19:00

Avtor: Matjaž Intihar

 

Kdaj: 6. marec ob 18h
Predavanje je brezplačno. Zaradi omejenega prostora v predavalnici je prijava obvezna
Kje: IOC Trzin, Prevale 9 (Kako do predavalnice?)

Fotografu obdelava in predelava slike nista več neznanki. 10 let nazaj je bil program Photoshop prenesen na računalnik vsakega fotografa, ki je želel v digitalni temnici obdelovati fotografije. Vendar je večina že na začetku ugotovila, da je zahteven za uporabo. Če je v tujih fotografskih revijah na voljo kopica nasvetov za manj zahtevne programe kot ACDSee, Photo Paint in Elements, ter so nasveti za Photoshop samo v samostojnih revijah za ta program, je pri nas drugače. Photoshop so želeli vsi. "Zastonj" prenos programov, kot smo bili vajeni pri računalniških programih za domačo uporabo je imel eno samo zahtevo. Imeti najboljše in tisto o čemer se največ govori in uporabljajo vsi profesionalci. Vendar, Photoshop ni program, katerega se naučiš "brez muke"! Vedite, tudi velik del profesionalnih fotografov prepušča drugim bolj zahtevno delo s Photoshopom.
Zahtevnost uporabe programa Photoshop in predvsem njegova cena, je med fotografe izstrelila program Lightrom. Bil je poceni, enostaven za uporabo in uporabljali so ga profesionalni fotografi. No, ti ga še. Zahtevni hobi fotograf pa je spoznal, da Lightroom ni to kar si želi. In res je. Program Lightroom je namenjen hitri obdelavi fotografij iz podobnih si svetlobnih motivov. Ko fotografije oddamo, pozabimo na njih. Vendar tako lahko naredi profesionnalni fotograf. Po osnovnih korekturah, se s fotografijami in nadaljno obdelavo naprej, ukvarja naročnik.
Hobi fotograf bi rad fotografije sortiral, arhiviral, naredil RAW popravek, predelal fotografijo, itd. In v tem pogledu je Photoshop povsem drugo, močno bolj uporabno urodje kot Lightroom. Ta je za končno obdelavo slike samo dodatek programu Photoshop. Če ga sploh potrebujemo, saj Photoshop v svoji celoti nudi tudi program Camera Raw.

Od kar pri Adobe dobimo programe v najem preko oblaka (verzija CC - Creative Cloud) in ceno recimo 10-12€ za Lightroom in Photoshop skupaj, postaja zanimanje za nekdaj dragi Photoshop zopet vse večje. Začetno delo še gre. Vendar Photoshop nudi več. Od sprva grafičnega programa, kateri je kot eden redkih omogočal CMYK obdelavo, so mu začeli dodajati funkcije za oblikovalce, nato fotografe in video obdelavo, nazadnje postaja močno orodje za 3D obdelavo.

 

Napredne možnosti obdelave slike

Ko spoznamo osnove programa Photoshop si želimo še več. Slišimo in vidimo kopico nasvetov. Toda kateri je pravi, res uporaben in nam omogoča hitro ter natančno popravljanje fotografij. Kako popraviti kožne tone, napake na koži, kako izbrisati ljudi na ulici, narediti senco, odstraniti ploščo z napisom na vratih...
Kako najbolje pomanjšati, povečevati fotografijo za predstavitve in tisk, kako ostriti končno fotografijo in jo shraniti...

Spoznajmo moč barvnih prostorov: Color Settings, Assign Profile, Convert to Profile, Proof Colors...

Naredimo si Action...

Smart Object in Adjustment. Sprememba velikosti in korekture brez izgub...

 

Kako narediti panoramo, HDR, na hitro popraviti fotografijo preko plasti iz že popravljene fotografije... Pripravimo si lastne akcije...
S programom Photoshop lahko še dodatno obdelujemo slike za različne tehnike predstavitev. Od zaslonov, projektorjev do izpisov na papir. Tu so pomembne razlike med RGB in CMYK, razlike med barvnimi prostori različnih naprav. Obenem lahko delujemo s plastmi, kjer več fotografij združujemo in kreiramo svojo.
Formati zapisa; JPEG, TIFF, PSD, PNG, GIF, EPS, PDF...

Zamenjamo oči, spremenimo osebo.

Osvetlitev, barve, združevanje plasti...

Združevanje fotografij. Panorama, HDR...

Odstranimo moteče elemente.

 

Photoshop podprograma

1. Bridge; program, ki je del programa Photoshop in nam nudi obilo možnosti hitrega pregleda, iskanja preko lastnih Exif podatkov, selektiranja in priprave raznih Exif podatkov ter ključnih besed na naših slikah. Obenem lahko tudi preko tega programa uporabljamo hitre možnosti pomanjševanja ločljivosti, spremembe zapisa datoteke itd. Ob veliki količini zajetetih fotografij je s tem programom še kako enostavno urediti naš arhiv in selektirati fotografije, pod različnimi možnostmi. Šele ko spoznamo moč tega podprograma, nas velika količina zajetih in shranjenih fotografij ne bo več strašila z vprašanjem, le kako poiskati željeno fotografijo.

2. Camera Raw; če fotografirate v Raw zapisu ni več potrebe po specialnih programih za obdelavo te "surove" datoteke. Photoshop Camera Raw omogoča odpreti Raw datoteke vseh fotokamer. Tudi če ste bolj vajeni drugih Raw programov, je spoznati Camera Raw pomembno, če kasneje fotografije še dodatno obdelujete. Zaradi vseh možnosti programa Camera Raw, sam drugega Raw pretvornika niti ne uporabljam. Ko ga boste spoznali tudi vi, boste le redko še zašli v svoj priljubljeni program. Sam program Camera Raw je že del kompleta ob nakupu. Zakaj bi kupovali samostojen Raw program, če vam že ta nudi dovolj. Predvsem pa, brez še "boljšega" Raw programa se da preživeti pri obdelavi slike. Brez programa Photoshop pa danes v resnem hobi ali profesionalnem delu le redki.

Zaključek pa o možnostih profesionalnih programov Adobe InDesign in Illustrator, s katerimo dobimo vso potrebno kontrolo nad datotekami z linijami in teksti. Priprava fotoknjig, letakov, naslovnic, plakatov in PDF datotek.

Praktični tečaj Photoshop za napredne bo 9. in 10. marca

 

Predavanje je BREZPLAČNO.
​Zaradi omejenega prostora v predavalnici je prijava obvezna

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com