Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM / dober kompromis goriščnic za APS-C format

Avtor:Matjaž Intihar
10.02.2011 19:53
Stran:

 

 

 

 

 

 

 

Zaključna ocena
Že zapisano. Kolikor denarja toliko glasbe. In bo kdo rekel, ja saj objektiv stane kar 1000€ in nekaj drobiža, to pa ni malo. Seveda ni, toda Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II (test) vas bo pri nas stal celih 2500€.
Aha, pa smo tu! In kje je razlika v tolikšnem denarju. Pentax je namenjen APS-C kameram, ima opazno razliko v tehničnem pogledu na sliko pri različnih zaslonkah, stabilizacija slike je preko ohišja, drugo pa je zelo podobno.
Toda poglejmo na opremo kot uporabniki. Objektiv Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM se je v praksi odlično izkazal. Prav zabaval sem se z njim. Včasih mi je sicer manjkalo nekaj goriščnice, vendar te nam vedno manjka, če se ne omejimo v glavi. (Članek "na fotopotep samo s širokokotnim objektivom"). Ko si želiš še več, je vsak objektiv prekratek. Bo treba stopiti bližje ali vzeti drug objektiv.
Razen če ste »pipetkar« vas bo razlika v kakovosti zapisa pri različnih goriščnicah močno motila. Drugi se bodo zavedali omejitev in predvsem, če bo le mogoče bodo zaslonko zaprli za vsaj eno vrednost.
Še ena praktična izkušnja, ki gre v prid Pentax. V puščavi se drobnega peska nikakor ne moreš rešiti. Še tako hraniš opremo, bo pesek slej ko prej na opremi. Ker sem imel opremo na preizkusu, mi niti ni bilo treba popolnoma hraniti opremo. Na njej se je nabralo obilo drobnega peska in očistili so ga šele na servisu. Toda kar je najbolj pomembno, ni prišel v samo ohišje objektiva, kar se hitro čuti ko obračaš obroča za zum ali ostrino.
Objektiv Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM je za Pentax uporabnika lahko odlična izbira. Nudi ravno prave srednje goriščnice, da smo z njim zelo univerzalni. Kdor želi še ožji kot zajema ima na voljo Pentax 60-250mm. Vendar je objektiv večji, težji in dražji. Katerega potrebujete pa izberite sami. Ker je objektiv Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM malo slabši pri odprti zaslonki mu pri oceni »odličen« odvzamem dve zvezdici. Ja, ne smem ga izenačit z najboljšimi, vendar je po mojem mnenju še vedno odličen. Koliko pa vam to pomeni, pa se sam niti ne obremenjujem. Na meni je, da povem, predstavim in upravičim svoje mnenje. Objektiv je zame odličen, ni pa najboljši! Tak pa tako ali tako ne obstaja!

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Na Pentax objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DA* - najboljša optična kakovost in zaščitenost ohišja tudi če ni oznake WR ter Quick Shif sistem ostrenja. Objektivi samo za APS-C tipala
DA ��" Objektivi samo za APS-C tipala brez zaščite (WR)
DA Limited ��" Posebna serija objektivov
D-FA ��" Objektivi, ki so namenjeni za polni 35mm format
ED (Extra Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
AL (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
WR (Water Resistant) ��" objektivi z dodatno zaščito
SDM (Supersonic Drive Motor) motorček za hitro in tiho ostrenje

 

 

 

Članek (Zgodovina Pentax).

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com