Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM / ko potrebuješ svetlobno moč

Avtor:Matjaž Intihar
03.02.2011 18:51
Stran:

Zaključna ocena
Kamere z manjšimi tipali imajo to slabost, da za široki kot potrebujemo krepko manjše goriščnice kot s kamerami polnega 35mm formata. Za to, za boljšo kontrolo globinske ostrine potrebujemo še bolj odprte zaslonke. Objektiv Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM nam to tudi nudi. Uporaben je tako za krajinske posnetke, kot tudi za portretno fotografijo in povsod tam, kjer rabimo večjo svetlobno moč in večjo kontrolo globinske ostrine. Z objektivom sem se dodobra spoznal. Za to lahko podam mnenje, da Pentax uporabniku nudi najvišjo možno robustnost in tehnično kakovost med primerljivi objektivi za Pentax kamere.
Njegova edina slaba stran je ostrina na robovih pri odprti zaslonki in seveda višja cena na proti neodvisnim objektivom. Za portretno fotografijo slabša ostrina na robovih niti ne bo moteča. Za druge motive kot recimo pokrajina pa tako ali tako zapiramo zaslonko v vrednost f/8 ali še več.
Če ne gledamo na objektiv iz »pipetkarskega« merila in se raje osredotočimo na fotografije, potem menim, da je objektiv Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM vsekakor dobra izbira za vsakega naprednega Pentax uporabnika.
Zaradi slabše ostrine na robovih in več kromatske aberacije objektivu nisem podal oceno, odlično. Do sedaj si jo je v širokem kotu zaslužil samo Nikkor 16-35mm f/4G ED (test) vendar nima svetlobne moči f/4. Še temu objektivu sem odvzel dve zvezdici, saj kljub nekaterim elementom, ki lahko pripomorejo k višji kakovosti, "konstrukcijsko je prirejen za FF kamere, manjša svetlobna moč, manjše razmerje med goriščnicami, višja cena", pri odprti in zaprti zaslonki ne dosega visoke kakovosti zapisa.
S tem se še toliko bolj kaže, da objektiv Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM ne nudi malo v svojem optičnem razredu.


Primerjava z Nikon 16-35mm f/4, Pentax 16-50mm f/2.8, Sigma 17-50mm f/2.8 in Tokina 16-50mm f/2.8 


Za večjo tabelo klikni na sliko ali tekst

Na Pentax objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DA* - najboljša optična kakovost in zaščitenost ohišja tudi če ni oznake WR ter Quick Shif sistem ostrenja. Objektivi samo za APS-C tipala
DA ��" Objektivi samo za APS-C tipala brez zaščite (WR)
DA Limited ��" Posebna serija objektivov
D-FA ��" Objektivi, ki so namenjeni za polni 35mm format
ED (Extra Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
AL (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
WR (Water Resistant) ��" objektivi z dodatno zaščito
SDM (Supersonic Drive Motor) motorček za hitro in tiho ostrenje

Članek (Zgodovina Pentax)
Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com