Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited / test s pridihom nostalgije

Avtor:Matjaž Intihar
09.02.2011 19:46
Stran:

Zaključna ocena
Objektiv Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited me nikakor ni pustil fotografsko hladnega. Seveda bolj zaradi samega materiala, občutka v roki, konstrukcije, kot zaradi vrhunskih optičnih lastnosti. Če prav tudi iz tega pogleda še zdaleč ni slab. Še toliko bolj, če ga gledamo iz primerjave z zum objektivi.
Vsak kompromis doprinese tudi k kakšni slabosti. In kompaktnost doprinese pri tem objektivu tudi potrebne posebne optične rešitve. Da objektiv ne bi bil prevelik, so se odločili za svetlobno moč f/4 in optični kompromis pri velikosti leč. Da ne bi bil še dražji in s tem skoraj nedostopen naprednemu fotografu, so kompromisi tudi pri lečah samih.
Toda gledano v celoti. Objektiv Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited je toliko posebneža, da dela skomine vsakemu resnemu uporabniku kamer Pentax.
Ko enkrat spoznaš princip dela z enogoriščnim objektivom, te potreba po takem objektivu hitro pritegne. Ni rečeno, da bo objektiv hitro osvojil tudi novodobnega fotografa vajenega zum objektivov. Vendar vse pride enkrat na vrsto.
Ja, objektiv Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited, je eden izmed tistih, ki mora biti na vaši fotokameri ali z vami v vaši fotografski torbi. Pentax ve, kaj pravi Pentax ljubitelj potrebuje.

 

Na Pentax objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DA* - najboljša optična kakovost in zaščitenost ohišja tudi če ni oznake WR ter Quick Shif sistem ostrenja. Objektivi samo za APS-C tipala
DA ��" Objektivi samo za APS-C tipala brez zaščite (WR)
DA Limited ��" Posebna serija objektivov
D-FA ��" Objektivi, ki so namenjeni za polni 35mm format
ED (Extra Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
AL (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
WR (Water Resistant) ��" objektivi z dodatno zaščito
SDM (Supersonic Drive Motor) motorček za hitro in tiho ostrenje

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com