Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Oman - Potovanje po Jutrovem 1. do 14. marec 2020

16.08.2019 18:47

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Od 1. do 14. marec 2020
info in prijave (info@e-fotografija.com)

 

Oman FotoPOTEP! So potovanja, ki te presenetijo! V bistvu vstopiš v še dovolj nepoznano, a iz dneva v dan si lahko bolj presenečen, koliko ti lahko tako potovanje da. V članku o Omanu in osnovnih popotniških nasvetih, sem zapisal;

"Oman me je izredno presenetil in mi dal novo popotniško izkušnjo. Veliko so doprinesli domačini in njihov pristop do mene kot turista. Vsekakor ima Oman tudi veliko za pokazati in dati popotniku širša obzorja. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov s palmami in vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Plaže in toplo morje spočijejo oko on telo ob napornem potovanju. Kampiranje v puščavi pa daje občutek svobode, enkraten pogled na sončni vzhod ali zahod, ter nočni pogled na zvezdnato nebo. Kadarkoli želite, se lahko umaknete v divjino med pesek in redka drevesa, si pripravite šotor, ogenj, večerjo in uživate v tišini.
Bolj je šlo moje prvo potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu."

Članka udeleženk FotoPOTEP Oman:
Petra Škarja - Oman
Irena Gregorc - Omanski biseri

 


 

Naša pot - FotoPOTEP Oman

Gremo v času, ko bo pri nas sneg belil pokrajino, ali pa bo znalo biti pod nulo. Pridemo pa v povsem poletne temperature. Oman nam ponudi kopanje v ozkih soteskah s palmami (wadiji), ogled želv velikank, puščavo Wahibi in spanje pod milijon zvezdami, visoke gorske prelaze s prekrasnimi razgledi v globino in prijazne ter ustrežljive domačine, ki si na vsakem koraku žele kratek pogovor.

Potovanje Začenjamo s poletom v glavno mesto Muškat, prevzamemo avtomobile in po širokih večpasovnih avtocestah do prvih zanimivih lokacij. Da pogledamo še malo iz cest, na prelaze in v puščavo...

1. dan / SLOVENIJA - MUŠKAT - ZAČETEK POTOVANJA PO OMANU
Transfer na bližnje letališče in polet proti glavnemu mestu Muškat.

​2. dan / MUŠKAT - MOŠEJA - OPERA - PALAČA - SUK
Ogledali si bomo mošejo, ki jo je dal zgraditi sultan Qaboos in sprejme 5000 ljudi, nacionalno operno hišo. Nadaljujemo do sultanove palače in se ob obali sprehodimo na največjo tržnico (suk).

3. dan / MUŠKAT - otok MASIRAH
Iz Muškata nadaljujemo na obalo, do začetka puščave Wahibi. Ob njej nas pot vodi do trajekta in popoldan prospemo na otok Masirah, ki je med Slovenci poznan po visokih valovih, ki so kot nalašč za surfanje in kajtanje. Utaborimo se na beli peščeni plaži ob vodi. Ko se znoči pa fotografske kulise, tišina, veter, kamele, ogenj, zvezde, čaka nas zvezdna noč.

4. dan / otok MASIRAH
Danes je dan za bele peščene plaže, skok v morje in izlet s čolnom k delfinom. Nikoli se ne ve, ali bomo med potjo srečali ribiče, ki nas bodo povabili na kosilo.

5. dan / otok MASIRAH
Po jutranji kavi na ogled otoka. Se ustavimo v edinem mestecu in gremo na nekaj zanimivih plaž. Če bo sreča, imamo zvečer ogled velikih želv, ki v topli pesek ležejo jajca in lahko mimo nas pride kakšna komaj izležena, ki hiti proti vodi.

6. dan / otok MASIRAH - NIZWA
Trajekt in ob puščavi Wahibi do stare prestolnice Nizwa. Zopet nas čakajo postelje.

7. dan / NIZWA - JEBEL AKHDAR - NIZWA
Gremo v višine. Prelaz Akhdar je nekaj posebnega. Že takoj na začetku se dvigneš v strm klanec. Vendar še prej nas čaka kontrola avtomobila. Če avto nima funkcije reduktorja, te na prelaz niti ne spustijo. Gor ni težav, vendar navzdol so se že marsikomu pregrele zavore in sledi samo še izlet v ograjo. Cesta je odlična, ima kar nekaj con za izvoz v primeru nezmožnosti zaviranja.
Je tudi dan za lahki, nekaj urni treking. Čakajo nas res enkratni razgledi.

8. dan / NIZWA tržnica - BAHLA - JIBREEN - AL HAMRA - MISFAH - NIZWA
Če bo petek, bomo imeli zanimiv jutranji dogodek. Ob petkih (je kot pri nas nedelja) je veliki sejem in tržnica. Najbolj zanimiva je kozja tržnica. Danes bo dan za ogled kulturnih zanimivosti. Oman je dežela trdnjav in manjših gradov. Bahla je najbolj poznana in pod UNESCO zaščito. Najlepši je grad Jibreen. Vasi Al Hamra in Misfah pa nam nudita vpogled v tradicionalne hiše.

9. dan / NIZWA - Puščava WAHIBI
Opravimo trgovino in nadaljujemo proti puščavi Wahibi. Med dolgimi sipinami se bomo z našimi štirikolesniki podali nekaj 10km v notranjost. Sončni zahod iz vrha sipin si je treba ogledati in ga fotografirati. Nato ogenj, večerja in poplava zvezd ter utrinkov. Spimo v popolni tišini na toplem puščavskem pesku.

10. dan / Puščava WAHIBI - Al Wasil in Biyah - Puščava WAHIBI
Sončni vzhod na vrhu sipin in jutranja kava. Zapustimo osrčje puščave Wahibi in se še nekaj časa peljemo ob vznožju sipin, mimo vasi Al Wasil in Biyah. Gremo na drugo stran sipin, kjer bomo še enkrat podoživeli tišino, zvezde...

11. dan / Puščava WAHIBI - SUR
Gremo proti mestu Sur, kjer se bomo nastanili, si ogledali mesto ter plažo. Če nismo videli velikih želv že na otoku Masirah, gremo zvečer na plažo Ras al-Jinz, kjer želve ležejo jajca.

12. dan / SUR - WADI SHAB in WADI TIWI - SUR
Oman je puščava, kamnite gore! Vendar prav v njihov apnenec je voda iz visokih gora izdolbla visoke in ozke kanjone, v katerih se skozi celo leto obdrži voda. Tolmuni s kristalno čisto vodo po kratkem trekingu kar vabijo k kopanju. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov z vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Spomin me je takoj podal med pustolovske romane Karla Maya.

13. dan / SUR - SINK HOLE - Muškat
Ob obali in peščenih plažah pridemo do zanimivosti Bimah sinkhole. Udor je v spodnjem delu napolnjen z vodo, možno je kopanje. Nadaljujemo mimo Wadijev do Muškata. Če bo čas še enkrat v mesto in čaka nas samo še pot do letališča, oddaja avtomobilov in polet proti domu.

14. dan / MUŠKAT - SLOVENIJA
Konec potovanja. Polni vtisov pridemo v hladno Slovenijo. Vendar z nami bodo spomini in fotografije. Ob arhiviranju in obdelavi le njih in izdelavi prezentacije ali fotoknjige, nas bodo grele in spominjale na enkratno potovanje še leta.

 

 

Destinacija: Oman - 8 do 21. november 2019 (Vabljeni na predstavitev 4. septembra - lokacija)
Trajanje: 14 dni
Odhod: 8/11/2019 - Prihod: 21/11/2019
Cena: 1,690€ (pri 8 potnikih)
V primeru višje sile, prestavitev letov, vremena, odpovedi trajekta na Masirah, se na licu mesta odločimo za spremembo poti.

Cena na osebo vključuje:
• Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Muškat z vsemi taksami;
• Vse nastanitve, hoteli v Muškat, Sur in Nizwa;
• Najem 4X4 avtomobilov;
• Vodenje, organizacijo in DDV.

Cena ne vključuje:
• Hrane (je poceni, tako v trgovini kot lokalih).
• Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca. 45 centov/liter).
• Prevozi po Muškatu.
• Trajek na otok Masirah.
• Dodatni izleti; želve, delfini, treking...
• Viza (cca. 50€).

Možna doplačila:
• Zavarovanje rizika odpovedi;
• enoposteljna soba;

Rok za prijavo: Zaželene čim prejšnje prijave. Skupina bo majhna.

Potovanje urejamo s pomočjo agencije AVANTURA d.o.o. Ljubljana

Splošne informacije:
• KAKO POTUJEMO PO OMANU? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Naredili bomo dobrih 3000 km, po odličnih novih avtocestah, makadamu in peščinah.
• NASTANITEV: V Muškatu, Suru in Nizwi spimo v hotelih. V okolici sipin in sipinah puščave WAHIBI, ter na prelazu Jabel pa v šotorih.
• HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. V puščavi si bomo skuhali sami. Trgovine so dobro založene.
• ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje.
• ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 12.
• OBLAČILA: Lahka poletna oblačila, edino za vstop v mošejo se potrebuje zakriti ramena, kolena in ženske lase. Na ulici se sprehaja prosto z oblačili po želji.
• VREME: Pričakujemo lahko temperature od 20-30 stopinj. Dežja je v novembru za vzorec.
• ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Prav tako se posvetujte glede morebitnih cepljen z vašim osebnim zdravnikom.
• VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
• DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
​• VIZUM: Pred odhodom se uredi e-viza (trenutna cena je 45€).

Dobro je vedeti: Avtomobile bomo vozili sami. V vsakem vozilu bosta 2 voznika. Avtomobili so zavarovani z največjo možno zavarovalnino.

Informacije in prijave (info@e-fotografija.com)

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com