Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus PEN E-P5 / Uradna najava

15.05.2013 11:07

Če bi optičnega inženirja, oblikovalskega strokovnjaka in profesionalnega fotografa prosili, naj si zamislijo idealen sistemski fotoaparat, bi opisali nekaj zelo podobnega novemu Olympusu PEN E-P5. S skritimi vijaki in v celoti kovinskim ohišjem je novi vodilni model serije PEN zares lepo izdelan fotoaparat. Že samo zaradi klasičnega sloga gre za bodočo oblikovalsko ikono, toda tudi tehnologija v notranjosti ni nič manjši dosežek. Prvič se v kategoriji kompaktnih sistemskih fotoaparatov pojavlja zaklop s hitrostjo
1/8000 sekunde in tudi 16-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS se brez težav kosa s tipalom v večkrat nagrajenem fotoaparatu OM-D. Tako kakovost posnetkov z novim fotoaparatom povsem upravičuje PEN-ovo ponosno izročilo. Olympus je ponosen tudi na njegovo prenosnost in uporabnost. Lahki E-P5 ima vgrajen WiFi, hitro samodejno ostrenje FAST in lahko dostopne nastavitve pri ročnem upravljanju, če naj naštejemo le nekatere njegove značilnosti. Ohišje bo na voljo od konca junija 2013, skupaj s široko paleto izmenljivih objektivov in dodatne opreme. E-P5 bo na voljo tudi v kompletih z dvema objektivoma.

Moč žepne velikosti
Olympusova ekipa, ki je PEN oblikovala, je prejela številne pohvale in priznanja industrijskih strokovnjakov in uporabnikov za izdelavo serije sodobnih fotoaparatov v klasičnem slogu. Vendar so za obeleženje
50. obletnice slavnega PEN F želeli klasični koncept še bolj poudariti. Odgovor prihaja v podobi samega PEN-a F, ki je ob svoji predstavitvi zanetil revolucijo. Namesto da bi zapravili celoletno plačo za velike in okorne fotoaparate, so uporabniki v '60. letih lahko kupili prenosni PEN F z izmenljivimi objektivi že za enomesečni zaslužek. 50 let kasneje E-P5 nadaljuje izročilo PEN-a F z enako vitko oblikovnimi potezami, elegantnim napisom Olympus PEN in s »stopničko« na zgornjem sprednjem robu. Kakovostna izdelava prav tako spominja na kultni klasični izvirnik. Ker so vijaki vidni le na spodnji strani fotoaparata, je kakovost njegove izdelave opazna z obeh strani objektiva. Edinstven videz novega fotoaparata zaokroža še ergonomsko oblikovan lesen ročaj v treh različnih barvah, ki je dodatno na voljo.

Slog z vsebino
Zahtevnejšim fotografom zbirateljski fotoaparati ne pomenijo prav veliko, če njihovega zunanjega videza ne spremlja tudi primerljiva kakovost tehnologije. Zato je Olympus E-P5 opremil z enakim 16-megapikselnim svetlobnim tipalom TruePic VI Live MOS, kot je vgrajeno v fotoaparat
OM-D. To svetlobno tipalo je na testiranjih preseglo različico tipala APS-C, s katerim so sicer opremljeni nekateri fotoaparati DSLR. Da bi dosegel kar največjo prednost, je Olympus skrbno izbral najboljšo optično tehnologijo. E-P5 je prvi kompaktni sistemski fotoaparat z mehanskim zaklopom, ki lahko deluje s hitrostjo 1/8000 sekunde, kar omogoča najboljši izkoristek hitrih sistemskih objektivov z veliko svetlobno močjo. Hitre motive, npr. leteče žuželke, lahko na posnetku zamrznemo ali - z zaslonko 1 : 1,8 - zameglimo ozadje motiva tudi ob zelo močni svetlobi.

Naslednja Olympusova značilno hitra komponenta je samodejno ostrenje FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology - senzor z višjo frekvenco odčitavanja signala), s katerim E-P5 nudi ljubiteljem makro fotografije možnost samodejnega ostrenja na zelo majhni površini oz. na točki, ki jo v že postavljeni kompoziciji izberejo, npr. posamezen prašnik na cvetu ipd. Zaradi krajšega zamika med pritiskom na sprožilec in zajemom posnetka imajo uporabniki tudi več možnosti ujeti izbrani motiv.

Napredni fotoaparat in pametni telefon z roko v roki

Ali natančneje, napredno fotografiranje s pametnim telefonom v roki. Če prijateljem povemo, da ima naš novi E-P5 vgrajen WiFi, bodo najverjetneje domnevali, da je zaradi tega lažje in hitreje prenašati posnetke na splet prek pametnega telefona. Toda WiFi na E-P5 je več kot le to. Pametni telefon z Applovim ali androidnim operacijskim sistemom lahko uporabimo za daljinsko upravljanje fotoaparata, kar med drugim obsega tudi samodejno ostrenje in proženje. Zaslona fotoaparata in telefona je mogoče uskladiti, tako da na zaslonu telefona dejansko vidimo vsebino fotoaparatovega LCD - in fotoaparat upravljamo z enostavnim dotikanjem zaslona na telefonu, kot bi bil na fotoaparatu. To je še posebej uporabno pri izbiri točke, na kateri posnetek izostrimo, za avtoportrete in za oddaljeno proženje fotoaparata ob fotografiranju plašnih živali v naravi. S telefonom lahko nastavimo samosprožilec, omogočimo dostop do izbranih posnetkov tudi telefonom svojih prijateljev in - z novo programsko opremo Olympus Image Share 2.0 - posnetkom dodamo GPS podatke.

Udobno upravljanje

Novosti na E-P5 bodo še posebej všeč privržencem ročnega izbiranja nastavitev: sistem upravljanja 2x2 sestavljata dve lahko dosegljivi kolesci na hrbtni strani in na vrhu fotoaparata in stikalo v obliki ročice. Ročica ima dva položaja, med katerima lahko ob ročnem fotografiranju hitro preklapljamo. V prvem položaju s kolescem na sprednji strani fotoaparata spreminjamo zaslonko, s kolescem na zadnji strani pa trajanje osvetlitve. V drugem položaju ročice s kolescema na enak način spreminjamo vrednosti ISO in temperaturo beline. Ročici seveda lahko namesto tega dodelimo tudi druge funkcije.

Novi PEN ima še veliko drugih vrhunskih funkcij, ki jih je preveč, da bi jih vse tu našteli. Morda velja posebej omeniti 5-osni stabilizator slike, rafalno fotografiranje z 9 posnetki na sekundo in premično elektronsko iskalo VF-4, ki z ločljivostjo 2.360.000 slikovnih pik omogoča lažje in natančnejše postavljanje kompozicije posnetkov. Ko se mu približamo z očesom, se  samodejno vključi in hkrati ugasne večji zaslon.

Celoten opis lastnosti in funkcij novega fotoaparata je na voljo na Olympusovih spletnih straneh. E-P5 bo na voljo od konca junija 2013 kot samostojno ohišje ali v različnih kompletih z objektivoma 14-42 mm in 17 mm 1 : 1,8 ter z elektronskim iskalom VF-4. Za tiste ljubitelje PEN-a, ki želijo nekaj več, bo na voljo tudi omejena izdaja kompleta z objektivom 14-42 mm in ročno izdelanim lesenim ročajem v dveh barvah. E-P5 je seveda združljiv s celotnim naborom opreme Mikro ŠtiriTretjine, ki je od nedavno bogatejši za različice objektivov M. ZUIKO DIGITAL 17 mm
1 : 1,8, 45 mm 1 : 1,8 in 75 mm 1 : 1,8 v črni barvi.


Nekatere najpomembnejše lastnosti

Edinstveno, v celoti kovinsko ohišje klasične oblike, brez vidnih vijakov ob običajni uporabi
Najvišja kakovost posnetkov v seriji PEN doslej
Prvi mehanski zaklop s hitrostjo 1/8000 sekunde v kategoriji kompaktnih sistemskih fotoaparatov
Vgrajen WiFi z možnostjo interaktivnega upravljanja prek pametnega telefona
Samodejno ostrenje FAST s Super-točkovnim ostrenjem in samodejnim proženjem ob izostritvi
Po meri prilagodljivo ročno upravljanje 2x2 z dvema kolescema in stikalom za preklapljanje
5-osni stabilizator slike s samodejnim delovanjem
Foto-zgodba in 12 Umetniških filtrov
Prikaz najostrejšega območja na sliki ob ročnem ostrenju
​Rafalno fotografiranje z 9 posnetki na sekundo

Avtor: Olympus Slovenija

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com