Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus OM-D E-M1

10.09.2013 13:34

Uporabniki fotoaparatov D-SLR polnega formata in APS-C se soočajo s težavo. Olympus je izdelal nov fotoaparat

OM-D E-M1, ki predstavlja vrhunec Olympusovih digitalnih fotoaparatov. Težava pri fotoaparatih D-SLR je njihova velikost in teža, zato je novi OM-D E-M1 kompaktnejši od konkurenčnih modelov in zato idealen za uporabo na terenu. Majhne mere in odlično mobilnost, ki jo omogoča standard Mikro ŠtiriTretjine, dopolnjuje kakovost posnetkov, ki je enaka kot pri D-SLR. Z novim svetlobnim tipalom Live MOS in slikovnim procesorjem TruePic VII naslednje generacije prinaša najboljše posnetke v zgodovini Olympusovih fotoaparatov. Delovanje samodejnega ostrenja pri svojem predhodniku OM-D nadgrajuje z dvojnim samodejnim ostrenjem FAST, enim najhitrejših ostrilnih sistemov na svetu, ki ga lahko uporabljamo pri običajnem in rafalnem fotografiranju. V fotoaparat je vgrajeno elektronsko iskalo s povečavo, kot jo nudijo vrhunski D-SLR-ji polnega formata, in edinstven* 5-osni sistem za stabilizacijo slike, ki je bil prvič predstavljen na OM-D E-M5. Novi E-M1 je odporen na dež, prah in mraz**. Zaradi dvojnega sistema samodejnega ostrenja lahko na njem uporabljamo večji nabor izmenljivih objektivov. Na voljo bo kot samostojno ohišje v črni barvi ali v kompletu z novim objektivom M. ZUIKO DIGITAL 12-40 mm***
1 : 2,8 od sredine oktobra 2013. Prav tako smo za nove in dosedanje uporabnike pripravili posebni ponudbi, ki si jih lahko ogledajo na http://www.olympus.si.

 

Olympusov doslej najhitrejši sistem za samodejno ostrenje
Olympus poleg mojstrov oblikovanja, ki so poskrbeli za idealno velikost in obliko ohišja OM-D E-M1, očitno zaposluje tudi nekatere najboljše inženirje sistemov samodejnega ostrenja na svetu. Uporabnikom E-M1 je tako na voljo Olympusov doslej najhitrejši sistem samodejnega ostrenja. Dvojni sistem samodejnega ostrenja FAST zagotavlja zelo hitro izostritev slike ob uporabi obeh sistemov, Mikro ŠtiriTretjine in ŠtiriTretjine. Slednje lahko na fotoaparat namestimo z dodatnim adapterjem. Fotoaparat zazna, katero vrsto objektivov uporabljamo, in samodejno vključi primernejši ostrilni sistem - bodisi ostrenje z zaznavanjem faznih razlik svetlobe bodisi ostrenje z zaznavanjem kontrasta. Objektivi ŠtiriTretjine motiv izostrijo z zaznavanjem faznih razlik, medtem ko objektivi Mikro ŠtiriTretjine uporabljajo kontrastno samodejno ostrenje. Obe tehnologiji lahko sliko natančno izostrita na katerikoli od 37 točk, ki jih lahko ročno izberemo, če želimo izostriti npr. le enega od konj v galopu, ali na vseh 81 točkah, ko fotoaparat samodejno sledi celotni čredi.

 

Olympusovi doslej najboljši posnetki

Ko podjetje, ki je na področju optike tako uveljavljeno, kot je Olympus, trdi, da njegov nov fotoaparat dosega višjo kakovost posnetkov kot vsi predhodni fotoaparati, se mora novi fotoaparat resnično izkazati. OM-D E-M1 pričakovanja več kot izpolnjuje - in demantira skeptične častilce D-SLR-jev - s tremi ključnimi, med seboj dopolnjujočimi se komponentami. Objektive ŠtiriTretjine in Mikro ŠtiriTretjine (trenutno že več kot 63 objektivov) kombinira z novim 16-megapikselnim svetlobnim tipalom Live MOS in sedmo generacijo zmogljivih slikovnih procesorjev TruePic. TruePic VII uporablja novo »Tehnologijo za najmanjše podrobnosti II« (FDT II), s katero ob uporabi kateregakoli objektiva dosega najboljšo kakovost fotografij. Obdelavo posameznega posnetka namreč prilagodi vrsti uporabljenega objektiva in nastavitvi zaslonke.

 

Olympusovo doslej najzmogljivejše elektronsko iskalo
Olympus z novim elektronskim iskalom spodbuja ustvarjalno fotografiranje in uvaja novo zasnovo elektronskih iskal z 1,48-kratno povečavo slike, ki je približno 1,3-krat večja kot pri običajnih D-SLR-jih. Novo elektronsko iskalo ne prekaša optičnih iskal le zaradi visoke ločljivosti 2.360.000 slikovnih pik, dvojnega ostrilnega sistema FAST in samodejnega uravnavanja svetlobe v ozadju motiva, temveč tudi z novo funkcijo, ki je zaenkrat na voljo le na
OM-D E-M1: predogled posnetkov HDR. Funkcija prikaže posnetke HDR v iskalu, še preden jih dejansko posnamemo, zaradi česar lahko natančno določimo štiri ključne nastavitve: razmerje stranic posnetka, povečavo, barve ter uravnavanje pre- in podosvetljenih delov kompozicije. OM-D E-M1 uvaja tudi nov način spreminjanja barv. Namesto grafov in številk lahko sedaj uporabljamo novega Nadzornika barv, ki omogoča intuitivno spreminjanje barv z vrtenjem upravljalnih gumbov na vrhu fotoaparata. Učinek lahko sproti spremljamo ob prikazu žive slike v elektronskem iskalu. Časovni zamik znaša zanemarljivih 29 ms, kar je prekratko, da bi ga s prostim očesom lahko opazili, zato je tudi gibanje najhitrejših motivov prikazano naravno, brez zatikanja slike****.

 

Olympusov doslej najzanesljivejši fotoaparat

Olympusov rekordni* kombinirani 5-osni sistem za stabilizacijo slike je nekaj posebnega. Izravna namreč krožne tresljaje okoli optične osi objektiva, vodoravne in navpične premike ter običajne nagibe fotoaparata levo-desno in naprej-nazaj. Zato je bistveno lažje posneti ostre fotografije že iz roke, tudi ob uporabi objektivov z velikimi goriščnimi razdaljami. Dejansko je stabilizator slike tako učinkovit, da lahko brez tresenja posnamemo video v polni ločljivosti HD dobesedno med tekom - tudi z dolgimi goriščnicami - in z iskalom ali zaslonom LCD na hrbtni strani fotoaparata v realnem času zlahka postavimo kompozicijo fotografij. Dodatno zagotovilo zanesljivosti je iz magnezijeve zlitine izdelano ohišje E-M1, ki je hkrati tudi zaščiteno pred vdorom prahu** in dežja** ter mrazom**. OM-D E-M1 je najboljši fotoaparat, ki zajamčeno brezhibno deluje ob nizkih temperaturah vse do -10 °C*.

 

Olympusova doslej najnaprednejša integracija WiFi
Med številnimi odlikami E-M1 je vgrajen WiFi, ki omogoča hiter in enostaven prenos podatkov med fotoaparatom in združljivimi pametnimi telefoni. Izbrane posnetke lahko prek telefona objavimo neposredno na spletnih straneh in družabnih omrežjih. Telefon lahko dejansko uporabimo tudi kot daljinski upravljalnik ter se tako ob fotografiranju z daljšimi osvetlitvami izognemo dotikanju in tresenju fotoaparata. Obe napravi enostavno povežemo s pomočjo šifre QR. Na zaslonu pametnega telefona lahko prek WiFi prikažemo živo sliko s fotoaparata, jo izostrimo in fotoaparat daljinsko sprožimo (v delovnih programih P, A, S in M). Na telefonu lahko uporabljamo tudi edinstveno funkcijo, ki med fotografiranjem s podaljšano osvetlitvijo (»bulb v živo«) na zaslonu sproti prikazuje nastajanje posnetka. Slika nastajajočega posnetka se v tem primeru osvežuje v vnaprej določenih intervalih.

 

Olympusov mini polprofesionalni fotoaparat za zahtevne uporabnike

OM-D E-M1 je izdelan v tesnem sodelovanju s profesionalnimi fotografi, ki so Olympusu posredovali seznam predlogov in idej za kar najbolj ergonomičen fotoaparat. Z mislijo na zaton okornih fotoaparatov D-SLR je Olympus novi fotoaparat opremil z velikimi programirnimi tipkami, stikali in gumbi ter jih ergonomično razporedil, kar zagotavlja udoben prijem in enostavno uporabo. Tako lahko na primer zaslonko in osvetlitev uravnavamo z dvema upravljalnima gumboma na hrbtni strani fotoaparata, nato ročico za izbiro funkcije gumbov preklopimo in z istima gumboma na enak način nastavimo še ISO in temperaturo beline.

 

Fotoaparat v tem rangu seveda zahteva sistem objektivov profesionalne ravni, zato je uporabnikom E-M1 na voljo čedalje večji nabor vrhunskih objektivov. Najnovejši član velike družine objektivov prihaja na trg skupaj z novim OM-D - prav tako pred prahom, dežjem in mrazom zaščiten** objektiv M. ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm*** 1 : 2,8. Olympus je hkrati najavil tudi razvoj objektiva M. ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm*** 1 : 2,8, ki bo namenjen fotografiranju gibljivih motivov na profesionalni ravni.

 

Olympusove doslej najboljše ponudbe

Kompaktne mere sistema Mikro ŠtiriTretjine seveda ne izključujejo združljivosti z objektivi ŠtiriTretjine, kar bo Olympus tudi dokazal. Vsem dosedanjim lastnikom fotoaparatov E-sistema, ki bodo do novembra 2013 kupili E-M1, poklanja adapter v vrednosti približno 200 €. Stranke, ki se registrirajo še pred začetkom prodaje v sredini oktobra, brezplačno prejmejo baterijski okvir HLD-7. Praktični okvir z ročajem se namesti ob strani fotoaparata in omogoča lažje portretno fotografiranje brez tresenja in z naravnejšim oprijemom.

 

Dodatna oprema:

  • Adapter MMF-3 za namestitev objektivov ŠtiriTretjine, zaščiten pred prahom in dežjem**. Adapter se uporablja za namestitev objektivov ŠtiriTretjine na ohišja fotoaparatov Mikro ŠtiriTretjine. Še posebej primeren je v kombinaciji z vrhunskimi in profesionalnimi objektivi, ki so prav tako zaščiteni pred vdorom prahu in dežja**. Do konca novembra 2013 je brezplačno na voljo v posebni ponudbi za dosedanje uporabnike Olympus E-sistema.
  • Fotografska torba za sistemske objektive (CBG-10) in mehka torbica za E-M1 (CS-42). Torbice varujejo opremo in omogočajo nošenje več objektivov hkrati.
  • Prešita torbica (CS-43) in nosilni trakovi (CSS-P118). Ovratni nosilni trak lahko peremo.
  • Podvodno ohišje (PT-EP11). Za potope do globine 45 metrov. Opremljeno z izmenljivim ohišjem za objektive.
  • Baterijski okvir. Baterijski okvir HLD-7 zagotavlja stabilnejši in naravnejši oprijem fotoaparata, še posebej pri portretnem fotografiranju in uporabi daljših osvetlitev. S fotoaparata ga je mogoče tudi sneti.

Avtor: Olympus Slovenija

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com