Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

24.01.2012 14:41

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Tudi letos (25. marca) bo na Baliju prav poseben dan in kaj takega ni videti nikjer na svetu. Njihovo praznovanje (Saka) Novega leta se imenuje Nyepi - Dan tišine, ko dajo možnost, da duše umrlih prednikov pridejo nazaj na ulice, v domove. In dejansko je to najtišji dan v letu.

Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so 24ur doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi. Balinezijci so Hindujci in ta dan se tudi postijo. Ne jedo in pijejo, ne govorijo, meditirajo, ni seksa, osredotočijo se na Boga in molijo.

Držijo se rituala imenovanega Catur Brata Penyepian "Four Nyepi Prohibitions". Ta vključuje amati genije ali "brez ognja", amati lelungan ali "brez potovanja", amati karya "brez dejavnosti" in amati lelanguan "brez zabave".

Na ulicah ni dovoljeno nobeno motorno vozilo, razen rešilnih avtomobilov in policijskih patrulj ter nujnih primerov. Kot hotelski gostje ste omejeni na vaše hotelske prostore, vendar turisti lahko še naprej uživate v hotelskih vsebinah kot običajno.

Na ta dan sem samo enkrat bil na Baliju. Večer prej je velika zabava, naslednji dan zjutraj ob 6.00 pa do 6.00 naslednjega dne, pa so ceste in plaže povsem prazne.

Še je čas, da se nam pridružite na potovanju po Bali, Flores in Komodo (termin 4. do 16. april 2020). Predstavitev bo 28. janurja ob 19h (lokacija).

Dan in večer pred praznikom je velika ceremonija.

Na Baliju ni treba ceremonije, da so ljudje nasmejani. Vedno je tako.​

Ceremonija traja vse do jutranjih ur.

Kot da na Baliju ni ljudi, si lahko to predstavljate?

Na ta dan tudi ni obiskov templjev.

Hotelski gostje se lahko gibljejo za obzidjem hotela. Pa tudi oni večinoma upoštevajo dan tišine in se zadržujejo bolj v notranjih prostorih.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com