Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Z5 – odličnost za začetek

09.09.2020 21:08

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Nikon je še vedno v pobudbi dveh skupin fotokamer, DSLR in CSC. Vendar v novostih v sistemu CSC ne zaostaja več. Še več, po preizkušeni kameri Nikon Z5 lahko rečem, da je to trenutno najboljša začetna polnoformatna kamera.

Nikon ve, da je še mnogo uporabnikov njihovih kamer DSLR zadovoljnjih z njimi. A z enim očesom že pogledujejo po sistemu CSC. Zato mogoče ne čudi, da se je Nikon odločil najprej poskrbeti za osnovne kamere in objektive. Profesionalni del pa bo pripravljen v večji meri, ko bodo na preskok v svet CSC pripravljeni tudi uporabniki naprednih kamer DSLR.

 

Nikon Z5 ohišje

Nikon drži oblikovno linijo naprej. Z5 je podobna predhodnicama Z6 in Z7. Še vedno velja kompaktnost, kar naj bi na začetku bila prednost kamer CSC. Ohišje je iz magnezijeve zlitine, zaščiteno proti vremenskim vplivom.

Izbočeno držalo je veliko in dobro služi namenu. Ob prožilcu sta uporabna gumba za ISO in EV izbiro. Zaslon je pregibljiv.

 

Tehnične lastnosti

Tipalo - ločljivost /24MP
Procesor - Expeed 6
AF -273 točk s kontrastnim in faznim načinom delovanja
AF - samostojna izbira širine in števila točk polja AF
AF - razpoznavanje in sledenje obraza z razpoznavanjem oči in objekta
Časi osvetlitve - 30sek. do 1/8000
Zaporedno fotografiranje 4.5svs
IBIS – vgrajen 5-osni
Zaslon – 3.2 pačni, 1M točk, vrtljiv
EVF iskalo – 3.6M točk
ISO – 100-51.200 (50-102.400)
Video – 4K (30svs)
Wi-Fi vgrajen
Kartica – SD 2X
Velikost - 134 x 101 x 70 mm
Teža - 675g

 

Nikon Z5 v praksi

Ko sem kamero Nikon Z5 prijel v roke, sem ob pregledu gumbov začutil, da je za vstopni model nekaj posebnega. Solidno sedi v roki, sicer nič kaj drugačna od predhodnic, a dobil sem nek občutek prijaznosti. Tako hitro sem si bil na ti z Z5, da ne vem, če že kdaj s katero kamero.

Malo nastavitvenih gumbov, a ravno pravi so na svojem mestu. Informacije dobimo na TFT zaslonu samostojne, ali skupaj s sliko. V bistvu je veliko lastnosti prenesenih iz Z6. Nikon Z5 so okrnili z manj slikami v sekundi 4.5, video 4K ločljivosti nudi samo 30svs in ima močan 1.7X-ni izrez.

Če bi si želel polnoformatno kamero za začetek, bi iz sistema CSC sigurno pogledal za nikon Z5. Takoj se mi je zadelo, da bi bila v kombinaciji z objektivom Z 24-200mm f/4-6.3 VR odlična za popotniško fotografijo. Nikon Z5 je lahko prava za tiste, ki si ob kameri DSLR ali Z iz višjega razreda želi še dodatno kamero.

Za tiste, ki žele fotografirati akcijo, zna biti 4.5svs premalo, enako nudi Z5 premalo tistim, ki več fotografijo video.

Glede hobi in napredne fotografije pa ni dileme. Nikon Z5 nudi veliko.

Kakovost slike je odlična. V bistvu je enaka kot pri Z6.

Nikon Z5 se preizkusil z novim NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S. Ostrenje deluje odlično.

Z5 že kaže, da moteči elementi ne delajo več težav za dobro izostritev.

 

Za konec

Nikon nadgrajuje sistem. Izbrali so svojo pot. Niso šli takoj v ponudbo najvišjih razredov, saj je v uporabi in ponudb še več modelov DSLR. S kamero Nikon Z5 so stopili naproti naprednim hobi fotografom, ki si žele enostavnost. Obenem so že pripravili nekaj odličnih objektivov, ki so tudi cenovno dovolj dostopni. Med njimi je zelo uporaben Z 24-200mm f/4-6.3 VR in cel šopek enogoriščnih f/1.8 objektivov. Osnovni objektiv Z 24-50mm f/4-6.3 je majhen, s plastičnim bajonetom, f/6-3 mu tudi ni v nek ponos, a to je zaradi možnosti dvigovati ISO nov trend. Nudi pa zelo kakovostno sliko za kit objektiv, katere pri kamerah DSLR s kit objektivi nismo vajeni.

Nikon Z5 in kit objektiv Z 24-50mm f/4-6.3 nudijo za cca. 2000€. Veliko, malo? Cena je povsem konkurenčna za vstopni model kamere CSC polnega formata.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com