Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon Z fc

09.07.2021 11:10

Nikon je predstavil brezzrcalni fotoaparat Nikon Z fc formata DX – prvi fotoaparat serije Z, ki uporablja »tradicionalno« oblikovanje in hkrati podpira napredne funkcije fotoaparatov iz serije Z. Zunanjost fotoaparata Nikon Z fc je navdihnil legendarni klasični fotoaparat SLR Nikon FM2, ki je prišel na trg leta 1982 in je eden ključnih izdelkov v Nikonovi zgodovini. Nikon skupaj s fotoaparatom predstavlja dva nova objektiva v kompletu, ki dopolnjujeta njegov zgodovinski slog: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition in NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE.

Oblikovalski navdih od legendarnega fotoaparata

Pri oblikovanju zunanjosti je čutiti izstopajočo usmerjenost k uporabi retro detajlov. V zasnovi pentaprizme in ravnovesju med črnimi in srebrnimi elementi ohišja Nikona Z fc odseva model FM2, prav tako pa tudi pri uporabi okroglega okularja za elektronsko iskalo (EVF), zasnovi vrtljivih gumbov in vgraviranem logotipu Nikon iz sedemdesetih in osemdesetih let. Uporaba magnezijeve zlitine zagotavlja zanesljivo vzdržljivost.

Poenostavljeno upravljanje in ustvarjalno izražanje

Na zgornji strani ohišja Nikona Z fc so trije vrtljivi gumbi in majhno okence z zaslonom, ki prikazuje izbrano vrednost zaslonke. Vrtljivi gumbi nadzorujejo čas fotografioranja, kompenzacijo osvetlitve in vrednost občutljivosti ISO, kar omogoča preprosto spreminjanje nastavitev. Poleg tega je mogoče gumb "i" in "meni i", prilagoditi glede na nastavitve fotografiranja posameznega fotografa.

Nikon Z fc je prvi fotoaparat Nikonove serije Z, ki podpira kompenzacijo osvetlitve v načinu AUTO, kar uporabnikom omogoča, da lažje dosežejo želeno osvetljen posnetek. Ta fotoaparat ima tudi 20 možnosti ustvarjalne funkcije Picture Control, ki zagotavljajo edinstveno umetniško izražanje.

Izboljšano ostrenje in fotografiranje s spremenljivim kotom

Nikon Z fc podpira AF z zaznavanjem oči in AF z zaznavanjem živali pri fotografiranju in snemanju videa – zmogljivosti, ki so bile prvič predstavljene pri modelih Nikon Z 7II in Nikon Z 6II. Podprt je način delovanja AF s širokim območjem (L), ki še dodatno zagotavlja jasen zajem oči in obrazov z omejevanjem območja ostrenja. Doseči je mogoče tudi stalno izostritev na očeh želenih motivov, ko je v kadru več ljudi, ali sledenje oči premikajoče se živali.

Za zajem jasnih fotografij in videoposnetkov v temnih okoliščinah poskrbi širok standardni razpon občutljivosti ISO od 100 do 51.200 (razširljiv do ISO 204.800) pri zajemu video posnetkov pa je razpon občutljivosti na voljo do ISO 25.600.

Ker je to prvi fotoaparat serije Z, ki ima zaslon s spremenljivim kotom, je mogoče tudi navpično fotografiranje iz nizkih ali visokih kotov. Ko je zaslon obrnjen proti sprednji strani, fotoaparat samodejno preklopi v način avtoportreta, kar omogoča enostavno fotografiranje selfijev z upravljanjem na dotik.

Večja povezljivost s programsko opremo SnapBridge različice 2.8

Aplikacijo SnapBridge lahko uporabite za prenos fotografij in videoposnetkov, posnetih s fotoaparatom, v pametni telefon ali tablični računalnik, kar poenostavlja deljenje fotografij z drugimi v družbenih omrežjih. Prek aplikacije lahko prenesete tudi najnovejšo vdelano programsko opremo fotoaparata.

Snapbridge različica 2.8 ima nov uporabniški vmesnik in zdaj podpira dva načina samodejnega povezovanja: način v ospredju in način v ozadju. Način v ospredju se s fotoaparatom poveže le, ko aktivirate aplikacijo, kar zmanjša porabo baterije v fotoaparatu. Način v ozadju ima stalno povezavo in samodejno prenaša slike tudi, ko aplikacija ni aktivirana.

Dodatne funkcije fotoaparata

Elektronsko iskalo, ki uporablja organski zaslon EL, omogoča naraven pogled z minimalno napako.
Snemanje videoposnetkov pri ločljivosti 4K UHD brez obrezovanja z uporabo območja slike na podlagi formata DX.
Podpira stalni AF (AF-F) posebej za snemanje videa.
Počasni videoposnetki so preprosti, saj je treba zgolj izbrati velikost slike in hitrost snemanja.
Podpira programsko opremo Webcam Utility, ki omogoča uporabo modela Nikon Z fc kot spletne kamere.
Paket izdelka in priložen pas fotoaparata se ujemata s slogom tradicionalnega videza modela Nikon Z fc.
Podpira aktivno napajanje prek USB, ko je fotoaparat vklopljen, in polnjenje prek USB.

 

Objektiva v kompletu: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition in NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE 

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition je standardni zoom objektiv, ki temelji na objektivu NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.4 VR in ima srebrno zunanjo zasnovo, ki se ujema s fotoaparatom Nikon Z fc. Objektiv je kompakten in lahek ter v dolžino skupaj meri približno 32 mm. Skupna teža je približno 135 g. Je priročen objektiv za na pot, ki zagotavlja visoko ločljivost v celotnem območju zooma. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition je mogoče uporabiti v različnih vsakodnevnih prizorih – od pokrajin in hitrih posnetkov do portretnih fotografij.

NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE je kompakten in lahek objektiv, ki je kot nalašč za portrete in fotografije mirujočih motivov, ter omogoča mehko zamegljena ozadja, ki so značilna za objektive s fiksno goriščnico. Objektiv ima tradicionalno oblikovanje, ki so ga navdihnili klasični objektivi NIKKOR iz časov, ko je prišel na trg FM2. NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE uporablja enako zunanjo površino kot Nikon Z fc in se estetsko ujema z njim.

Nikon Z fc bo v prodaji od konca julija po priporočeni ceni 999 EUR (ohišje), v kompletu z objektivom Z DX 16-50 mm po 1.149 EUR, v kompletu z dodanim še drugim objektivom Z DX 50-250 mm pa po 1.389 EUR. Na voljo bo tudi v kompletu Z fc Vlogger kit, ki se bo prodajal po priporočeni ceni 1.299 EUR in v kompletu z objektivom Z DX 28 mm Special Edition po ceni 1.299 EUR. Objektiv Z Dx 16-50 mm bo na prodaj tudi samostojno po priporočeni ceni 359 EUR. Že v začetku prodaje bo Nikon Z fc vključen v akcijsko ponudbo s 100 EUR takojšnjega popusta, ki bo trajala vse do konca septembra.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com