Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Nikon Speedlite SB-900 – »naj« bliskavica z zadržkom

Avtor:Matjaž Intihar
18.06.2010 15:10
Stran:

Zaključek

Bliskavica Nikon SB-900 je prinesla kar nekaj tehničnih novosti. Podatki so dokaj impresivni. Preko menija je dodana možnost lastne nastavitve bliskavice in kot že pri nekaterih drugih bliskavicah tudi možnost programske nadgraditve preko USB vhoda.
Bliskavico SB-900 sem dodobra preizkusil. Pregovorno odlično merjenje svetlobe se je tudi s SB-900 pokazala kot odlična Nikon prednost. Prav užival sem v kombinaciji Nikon D3x, Nikkor 24-70mm f/2.8, Nikkor 16-35mm F4, in IR oddajnik SU-800, ki mi je omogočal delovati s SB-900 oddaljeno od kamere. Bliskavica je bila izpostavljena tudi težkim razmeram glede tresljajev v avtu saj je večino 4000km dolge poti po makedamskih cestah Namibije s kamero in objektivi preživela med nogama na tleh. Obenem ji ni prišel do živega niti prah ter droben puščavski pesek.

Tisti, ki več delamo z bliskavicami in predvsem preizkušamo različne sisteme vemo, da ima Nikon odlično rešeno merjenje svetlobe tudi v teh pogojih. Prav veselje je pogledati fotografije motivov v res močni protisvetlobi, ki so bili samo doosvetljeni z bliskavico ali pa tiste slike posnete v celoti s svetlobo bliskavice. Temu sistemu res ni kaj očitati, saj zaenkrat boljše konkurenčne alternative ni.
V praksi pa sta bili pri uporabi SB-900 samo dve stvari moteči. Predvsem v nizkem položaju sonca, ki je svetil direktno na IR brezvrvični prožilec SU-800 ali IR sprejemnik SB-900 sem zaradi ne proženja ponavljal posnetke ob uporabi bliskavice. V tem položaju sončne svetlobe sem moral ne malokrat spremeniti kot kamere s SU-800 ali sprejemnik bliskavice. No v teh primerih nisem ostal brez posnetka. Le živi motivi so se morali žal večkrat nastaviti. Ergo, bolje je imeti v teh primerih radijski kot IR prožilec/sprejemnik.


Nikon D3x in SU-800.

Edina resna zamera bliskavici SB-900 iz moje strani gre njenemu pregrevanju, oziroma mogoče je to kar vprašanje za prihodnost. Ali bom moral s seboj naslednjič jemati dve bliskavici? Prvič sem doživel pregrevanje le te, pa za moje pojmovanje delovanja z bliskavico niti fotografiral nisem preveč. In to se mi je zgodilo v treh tednih vsaj petkrat. SB-900 mi je preprosto nehala delovati takrat, ko najmanj pričakuješ. Se vprašaš, koliko je potem to profesionalna bliskavica!

Na zaslonu bliskavice sem zagledal ikono za temperaturo. Ker navodila niti niso moja strast, SB-900 sem resno in dlje časa preizkušal prvič sem bil nad ikono in opozorilom ne malo presenečen. Matjaž staraš se, neki novi časi! Minuta, dve, lahko celo krepko več je minilo, da je bliskavica spet prožila. Glede na to, da od kar pomnim bliskavice (pa sem prvo uporabljal še tisto z žarnico na žarilne nitke, ko jo je bilo treba po blisku zamenjati z novo) tega problema do sedaj nisem nikoli doživel, niti slišal o njem (razen že znanih opozoril, če dlje časa deluješ v moči 1/1 ali FP načinu s kratkimi časi nad sinhronizacijo), me čudi kaj le so dodali v to bliskavico. Upam, da pregrevanje samo zdaj ne bo trend proizvajalcev. Potem bom še sam začel verjeti v teorijo japonske foto zarote, katero vam zadnja leta občasno predstavljam. Res, da lahko preko menija merjenje temperature oziroma izklop zaradi pregretosti izključite. Toda Nikon pravi, da na lastno odgovornost. Meni je ta zadeva malo čudna, če jo gledam iz strani profesionalnega fotografa. Kaj želiš? Ostati brez fotografij ali bliskavice? Si zamislite, da ste poročni fotograf in vam v pomembnem trenutku bliskavica ne deluje, ker se mora ohladiti? Oziroma zaradi tega ker ste varovalo izključili in zato prevečkrat prožili enostavno pregori! Zakaj ta problem sploh izpostavljam. Ker smo do sedaj z bliskavicami živeli v krasnem sožitju in so bile ure in ure pravi garaški delovni stroji brez prestanka. SB-900 izgleda, da nima več te kondicije.

Toda več je dobrih stvari na strani SB-900, in le ena zame dokaj neresna. Vendar profesionalni Nikon fotograf bo to bliskavico znal, želel izkoristiti in pametni bo za delo, ko res ne sme ostati brez fotografij s seboj vedno imel še rezervno. Oziroma praksa poklicnih fotografov, ki veliko delujejo z bliskavico bo že v nekaj mesecih pokazala kako hud je lahko problem pregrevanja in s tem uničenja bliskavice, če merjenje temperature in s tem blokado avtomatske zapore izključite.

Če ste ljubitelj Nikon tehnike si boste SB-900 prav tako zaželeli. Če pa ste samo hobi ali napredni fotograf z Nikon opremo in sanjate SB-900 zaradi zapisov, ki samo hvalijo nove tehnične karakteristike vaš žep pa je bolj skromen vedite, da je SB-600 še vedno lahko odlična izbira. Njena cena pa skoraj za polovico nižja, cca. 280€.
Torej, končna izbira je zopet na vaši strani!

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com