Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D810A - Prvi Nikon za astrofotografijo

11.02.2015 11:06

Nikon D810A je prvi zrcalno-refleksni fotoaparat formata FX, ki je z vrsto novih funkcij zasnovan posebej za astrofotografijo in na svoje slikovno tipalo s 36,3 milijoni slikovnih točk ujame veličastne fotografije vesolja. S preoblikovanim infrardečim (IR) filtrom je ta specializirani fotoaparat štirikrat bolj občutljiv (v primerjavi z D810) za svetlobo na spektralni črti H-alfa (valovna dolžina približno 656 nm oziroma rdeča svetloba). Za preprečevanje rdečih odtenkov optični filtri pri običajnih fotoaparatih D-SLR omejujejo prenos rdečkaste svetlobe, z D810A pa lahko fotografi ujamejo pravo rdečo barvo zvezdnih meglic. D810A prinaša še vrsto drugih naprednih tehničnih rešitev, ki jih bodo pri svojem fotografiranju s pridom uporabili astrofotografi.

Standardni razpon občutljivosti ISO od 200 do 12.800 je razširljiv do 51.200 (enakovredno), 3D-zmanjšanje šuma pa zagotavlja jasne in podrobne fotografije tudi pri visokih vrednostih ISO. Nikonov slikovni procesor Expeed 4 skrbi za splošno zmogljivost in odzivnost fotoaparata. Posebnost tega fotoaparata je tudi nov ročni način nastavljanja časov zaklopa, ki poleg običajnih načinov izbire parametrov omogoča osvetlitve do 900 sekund oz. kar 15-minutne osvetlitve. Za zmanjšanje notranjih vibracij med osvetlitvijo lahko aktiviramo elektronsko sprednjo zaveso zaklopa fotoaparata in tako zmanjšamo tveganje za pojav mikroneostrin. Pri fotografiranju s predogledom slike v živo prikaz navidezne osvetlitve pomaga pri izostritvi in kadriranju. Sliko predogleda v živo lahko povečamo do 23-krat, kar omogoča preverjanje izostritve z veliko natančnostjo.

Pri fotografiranju s pogledom skozi iskalo imajo uporabniki na voljo še nov prikaz navideznega horizonta v rdeči barvi. Zasnova fotoaparata je prilagojena tako, da porabi zelo malo energije. Visoko zmogljiva baterija EN-EL15 zagotovi do 3.860 fotografij z enim polnjenjem, z dodatnim baterijskim držalom pa celo do 10.660 fotografij. Na voljo je tudi omrežni napajalnik.

Nikon D810A (ohišje) bo na voljo od 28. maja po priporočeni ceni 3.999 evrov.

Nikon Slovenija

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com