Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D4S

25.02.2014 10:58

Nikon D4 je po dobrih dveh letih dobil naslednika - D4S, ki je nov Nikonov paradni fotoaparat polnega formata FX. Izboljšano slikovno tipalo s 16,2 milijona slikovnih točk prinaša višjo kakovost fotografije predvsem pri visokih vrednostih ISO (razširljive vse do 409.600). Brezkompromisno zmogljivost in višje hitrosti povezovanja fotoaparatu med drugimi tehnologijami zagotavljata slikovni procesor Expeed 4 in gigabitni mrežni priključek 100/1000TX. Novinec zmore med samodejnim ostrenjem, ki je hitrejše in omogoča boljši nadzor nad področji ostrenja, zaporedno fotografirati s kar 11 posnetki na sekundo.

Zasnovan, da zagotovi prednost
Nikonovi inženirji so upoštevali dragocene izkušnje poklicnih fotografov in so v D4S uvedli več izboljšav za še večjo zanesljivost, kakovost fotografij in posnetkov ter hitrost delovanja celotnega mehanskega sklopa novega D4S. Z izboljšavami so tako zadostili pričakovanjem profesionalnih športnih, reportažnih in studijskih fotografov, kot potrebam videografov. Občutljivost izboljšanega slikovnega tipala je mogoče z ISO 100-25.600 razširiti do 409.600 (enakovredno). Zato bo fotografiranje v temi ali močni svetlobi z naprednim lokaliziranim zmanjšanjem šuma, ostrenjem robov in nadzorom nad barvnim tonom zagotovilo želene rezultate tudi v pogojih s šibko svetlobo, v katerih mora delati veliko športnih in reportažnih fotografov. Enako kot njegov predhodnik je tudi fotoaparat D4S z robustnim in dobro zatesnjenim kovinskim ohišjem zasnovan za zanesljivo delovanje tudi v najbolj zahtevnih vremenskih pogojih. Za udobnejše rokovanje, še posebej v vlažnih pogojih, so Nikonovi inženirji spremenili postavitev in obliko nekaterih gumbov, novost so tudi z vdolbinice na ročaju, v katerih lahko udobno počivata palec in sredinec. Nova kompaktna in lahka Li-ionska baterija z enim polnjenjem omogoča zajem celo do 3.020 posnetkov.

Polna hitrost
Pri fotoaparatu D4S se vse vrti okoli hitrosti. V svetu, kjer sta hitrost prenosa in vključevanje v omrežja postali enako pomembni kot število slikovnih točk in nastavitve ISO, vas fotoaparat D4S ne bo razočaral. Število posnetkov na sekundo s sledenjem in samodejnim ostrenjem se je z 10 posnetkov povečalo na 11 posnetkov na sekundo. Fotoaparat ima gigabitni mrežni priključek 100/1000TX in omogoča novo možnost zapisa RAW velikosti S za pospešeno prenašanje slik. Ko so pomembne milisekunde, vam lahko zakasnitev zaklopa 42 milisekund pomaga pridobiti odločilno ostrino, popolnoma nova mehanizma zaklopa in zrcala pa zmanjšujeta tresenje zrcala, kar omogoča stabilno sliko v iskalu z minimalnim časom zatemnitve pri hitrem fotografiranju.

Izboljšave AF
D4S ima med drugim tudi popolnoma nov načinom samodejnega ostrenja AF s skupino točk, kar prinaša veliko natančnejši nadzor nad območjem samodejnega ostrenja. AF s skupino točk lahko nadzoruje pet različnih področij, ki jih je mogoče premikati po 51-točkovnem naboru glede na zahteve kompozicije. Fotografiranje v tem načinu omogoča sledenje hitro premikajočim se motivom z izredno natančnostjo na daljši razdalji ter izboljša zajem in izolacijo ozadja pri fotografiranju motivov. Še posebej se izkaže pri sledenju relativno majhnih motivov blizu zelo kontrastnega ozadja.

Večobmočni D-videoposnetki
Snemanje video posnetkov je pri D4S mogoče tudi pri hitrosti 50p/60p. Videografi lahko nastavijo občutljivost in izberejo največjo nastavitev ISO v načinu M, poleg tega lahko izberejo format izrezovanja, nadzorujejo elektronsko spreminjanje vrednosti zaslonke in določijo čas zaklopa. Omogoča tudi hkratno snemanje HD-videoposnetke v polni ločljivosti s fotoaparatom in z zunanjim snemalnikom prek HDMI. Snemanje zvoka se je izboljšalo z več možnostmi nadzora zvoka, vključno z možnostma izbire obsega posnetega zvoka in zmanjšanja šuma vetra pri snemanju z vgrajenim mikrofonom.

Nikon D4S bo naprodaj od 6. marca 2014, zanj pa bo treba odšteti 6.149 EUR.

Avtor: Nikon Slovenija

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com