Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX - Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.09.2014 17:19
Stran:

Za konec

Marsikateri fotograf se odloča med 35mm in 50mm goriščnice. Vendar Nikon med 50mm objektivi še nima novega, za visokoločljiva tipala FX razreda. Tako je 35mm objektiv opazno dražji tudi od 50mm f/1.4.
Že od nekdaj je večja svetlobna moč objektiva kot nek fetiš, želja po več in več, kot da je to glavni element objektiva. Nekateri celo menjajo pojem večje svetlobne moči s kakovostjo objektiva. Mnenje je, "večja je svetlobna moč, višja je kakovost objektiva". Še kako zgrešeno! Celotna optična konstrukcija mora biti kakovostna, kar pa doprinese tudi k višji ceni.
Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX bodo zato izbrali tisti, ki točno vedo kaj želijo. Če raje fotografirate portret, detajle in bi radi nekaj prihranili, potem se boste odločili za 50mm objektiv.
Če potrebujete kakovost in vam tudi pri portretu ni težava stopiti malo bližje, predvsem pa imate raje perspektivo z več ozadja, potem se boste kljub ceni odločili za Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX. Ta stane okoli 500€.
Da je objektiv konstrukcijsko drugačen, prirejen za najnovejše potrebe po visoki ločljivosti, kaže tudi primerjava na proti 50mm izvedenki. 35mm objektiv je za 2cm daljši, 100g težji in ima 4 leče več. Težji in z več lečami je tudi od že za današnje časa "ostarelim" 50mm f/1,4.

Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX, je odlična izbira za vse fotografe, ki potrebujejo objektiv v rahlo širokem kotu z enojno goriščnico in dobro svetlobno močjo za visokoločljiva tipala. Nikonova 35mm izvedenka z f/1.4, je za kar 3x dražja. Naprednemu fotografu bo na kamerah serije 600 in 800 ter novi 750 odlično služil, ob želji po majhni globinski ostrini tudi v portretni fotografiji. Sam sem objektiv preizkusil na Nikon D610 in D800e. Uporabil sem ga tako za fotografiranje portreta, osebe v pokrajini, kot za samo pokrajino.
Zaradi vse večje palete enogoriščnih objektivov je vprašanje, kaj boste izbrali, povsem na vaši strani. Sladko je, ko izbiro imaš. To šteje in pri Nikon to še kako dobro vedo.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com