Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Nikon AF-S 70-200mm f/4 G ED VR / Za »lažje« delo

Avtor:Matjaž Intihar
14.08.2013 15:52
Stran:

Zaključek

Nikon je z objektivom AF-S 70-200mm f/4 G ED VR, naredil pravi korak. Svojim uporabnikom je dal možnost izbire. Večje, težje, dražje, za posebne namene ali vzeti manjše, lažje, cenejše, z zaslonko manj svetlobne moči.

Leto prej sem s kamero D800e (test) na FotoPOTEP po Aljaski, vzel »svetlejši« objektiv f/2.8. Ko sem izbiral objektiv za letošnji FotoPOTEP po Namibiji sem vedel, da brez 70-200mm objektiva ne bo šlo, toda ponudba o možnosti preizkusa f/4 objektiva me je zelo mikala. Poleg možnosti preizkusa, še zaradi teže objektiva. 700g manj pomeni, da lahko s seboj vzamem še kakšno »foto« dobroto več. Kaj pa zaslonka manj, se mi bo to poznalo?

Na koncu je prevladal »firbec« in kot že povedano teža. Nisem naredil napake, saj svetlobe je bilo vedno dovolj in igranje s kar najmanjšo globinsko ostrino mi ni bilo pomembno. Komur pa je pomembno prav to zadnje in predvsem deluje v slabi svetlobi ali potrebuje vedno najkrajše čase, pa ni dileme. Treba bo dati nekaj več in vzeti f/2.8.

Napredni fotograf naj dobro premisli, preden se odloči kar tako na pamet za f/2.8. Tisti, ki fotografira več, oziroma že profesionalno, pa naj raje da nekaj več, nosi nekaj teže več in se odloči za AF-S 70-200mm f/2.8 G ED VRII.

Sam sem bil zelo zadovoljen, da sem na FotoPOTEP vzel lažji objektiv. Tudi s telekonverterjem 1,4X je bila kakovost slike zame še zadovoljiva.
Za profesionalno delo v športni, reporterski ali poročni fotografiji, pa bi mi tista še višja svetlobna moč in nekaj mm manj globinske ostrine lahko še kako manjkalo.

Vendar ponudba je tu. Objektiv Nikkor AF-S 70-200mm f/4 G ED VR se je izkazal kot odličen in vem, da bi ga izbral tudi za naslednji FotoPOTEP.


Na FotoPOTEPu je lahko teža opreme ključnega pomena pri izbiri. Nikkor AF-S 70-200mm f/4 G ED VR mi je omogočal manj teže in odlično kakovost slike.
Na straneh e-Fotografija nas zanima fotografija, tehnika. Na FotoPOTEPu pa so za druge pomembne povsem druge stvari. V Namibija voda! Če že fotografiraš, malo humanitarnega prispevka v obliki jabolka in vode več šteje, kot še taka donacija raznim humanitarnim skupnostim.

 

Na Nikon objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:

AF-S (Auto Focus Silent) oznaka za objektive z vgrajenim hitrim in tihim motorčkom SWM (Silent Wave Motor) in so edini primerni za kamere, ki nimajo več motorčka v kameri kot Nikon D3200, D5100 in D5200
G (Genesis / Gelded) objektivi, ki nimajo več obroča za ročni premik zaslonke in prenos za motorček v kameri
DX oznaka za objektive, ki so prirejeni za kamere z manjšimi tipali (lahko jih nastavite tudi na kamere s polnim formatom (FX) vendar bo kamera upoštevala manjši zajem
VR (Vibration Reduction) sistem za stabilizacijo slike
AF-D (Distance) sistem za razpoznavanje oddaljenosti, ki deluje s 3D-Matrix sistemom. Ti objektivi ne delujejo v načinu AF s kamerami Nikon D3200, D5100 in D5200. Objektivi iz serije AF-S in G imajo vgrajen sistem D
ED (Extra Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
SIC (Super Integrated Coating) premaz za čimmanjšo refleksijo svetlobe od leč
N (Nano Crystal Coat) način nanosa antirefleksijskega premaza z izredno drobnimi delci (nano) in večplastnim nanosom
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com