Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon 1 AW1 - izmenljivi objektivi, odporen na vodo in udarce

19.09.2013 13:34

Nikon 1 AW1 je prvi fotoaparat z izmenljivimi objektivi na svetu, ki je vodoodporen do globine 15 metrov, odporen proti udarcem in padcem z višine do dveh metrov, zdrži temperature do -10 stopinj Celzija in je povsem zaščiten pred vdorom prahu. Vse to velja tudi za nova objektiva 1 Nikkor AW 10 mm in 11-27 mm. Kombinacija robustne funkcionalnosti, klasične minimalistične oblike in hitrega delovanja so zagotovilo, da pustolovci s tem fotoaparatom in odpornimi objektivi nikoli ne bodo ogrozili nastanka in kakovosti fotografije ali videoposnetka. Poleg tega  fotoaparat še vedno premore vso eleganco serije sistemskih fotoaparatov Nikon 1.


Nikon 1 AW1 s slikovnim tipalom CMOS ločljivosti 14,2 milijona slikovnih točk formata CX in občutljivostjo ISO do 6400 omogoča zajem detajlnih fotografij in video posnetkov tudi v slabih svetlobnih pogojih. Dvojedrni procesor EXPREED 3A omogoča neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 15 posnetkov na sekundo v polni ločljivosti med neprekinjenim samodejnim ostrenjem ali do 60 posnetkov na sekundo v polni ločljivosti med posamičnim samodejnim ostrenjem. Hitremu zajemu posnetkov tako brez težav sledi napredni hibridni sistem fazno-zaznavnega samodejnega ostrenja za fotografiranje hitro gibajočih motivov ter kontrastno-zaznavnega samodejnega ostrenja za fotografiranje podrobnosti pri šibki svetlobi.

 

Celostna zaščita

Pokrovi predalčka za baterije in priključkov USB/HDMI z dvojnim zaklepanjem zmanjšajo možnost nenamernega odpiranja. Protidrsni ročaj zagotovi oprijem tudi v ekstremnih razmerah oziroma fotografiranje z mokrimi rokami. Vgrajena bliskavica je vodoodporna do iste globine kot fotoaparat, zato lahko tudi pod vodo zajema slike v naravnih barvah, gumijast tesnilni obroč na bajonetu objektiva pa fotoaparat ščiti pred vdorom vode.

 

Funkcije za zaznavanje okolja

Vgrajene funkcije za zaznavanje okolja pomagajo slediti pustolovščinam in olajšajo fotografiranje v zahtevnih pogojih. GPS/GLONASS modul beleži lokacijske informacije, višinomer/globinomer beleži višino oziroma globino v korakih po 1 meter, elektronski kompas pa beleži smer, v katero je obrnjen fotoaparat med fotografiranjem. Vgrajena je tudi pomoč v obliki navideznega horizonta.

 

Upravljanje z gibi

Da bo fotografiranje na prostem, tudi z uporabo rokavic, čim enostavnejše, je mogoče osnovne funkcije AW1 upravljati tudi z nagibanjem fotoaparata v levo ali desno. Med drugim lahko na ta način omogočimo tudi način prikaza na prostem, pri katerem so meniji fotoaparata bolj jasni in berljivi, kar pride prav pri fotografiranju v močni svetlobi ali v temačnih pogojih pod vodo.


Čarobnost video posnetka

Z Nikonom AW1 lahko tudi pod vodo ali pri zelo nizkih temperaturah zajemate video posnetke v polni ločljivosti 1080p. Fazno-zaznavno samodejno ostrenje in gladki, neslišni prehodi med ostrenjem zagotovljajo ostre in brezšumne posnetke. Pri izbiri naprednega načina fotografiranja lahko ročno spreminjate nastavitve osvetlitve ter čas zaklopa in vrednost zaslonke.


Nikon 1 AW1 omogoča fotografiranje z vsemi inovativnimi načini fotografiranja, poznanimi iz serije Nikon 1, kot so način zajema najboljšega trenutka in način fotografije v gibanju. Omogočen je tudi nadzor slike v živo, kjer si uporabnik že v načinu živega predogleda slike ogleda in ustrezno prilagodi nastavitve še pred zajemom končne fotografije.

 

Odporni so tudi novi objektivi

Nikon je skupaj z novim AW1 predstavil tudi dva odporna objektiva in sicer zoom objektiv 1 Nikkor AW 11-27,5 mm (ekvivalent 30 do 74 mm pri 35-mm formatu) f/3.5-5.6 z 2,5-kratno povečavo in širokokotni objektiv 1 Nikkor AW 10 mm f/2.8. Zoom objektiv se lahko pohvali z enim asferičnim in enim optičnim elementom iz ED-stekla, širokokotni pa v optični konstrukciji vsebuje dve asferični leči. Oba objektiva imata dodatno plast optičnega stekla pred prvo lečo objektiva, ki omogoča zaščito pred prahom in vodo, zoom objektiv pa ima vgrajeno posebno gumijasto tesnilo na obroču za zoom. Bajonet objektiva ima tudi gumijast tesnilni obroč, ki slikovno tipalo fotoaparata ščiti pred vodo in prahom.

Za Nikon 1 AW1 je na voljo dodatna vodotesna oprema, kot so pas za roko in ovratni pašček za uporabo pod vodo, vodoodporna torbica ter silikonska prevleka za zaščito robov pred udarci in praskami. Za vse, ki bi želeli s fotoaparatom snemati ali fotografirati do globine 40 metrov pod vodno gladino, je na voljo dodatno kompaktno podvodno ohišje.

Nikon 1 AW1 bo na prodajnih policah od 10. oktobra po priporočeni ceni 799 EUR v kompletu z objektivom 1 Nikkor 11-27 mm. V kompletu z obema objektivoma pa 999 EUR. Sam objektiv 1 Nikkor AW 10 mm bo na voljo  po 329 EUR.

Avtor: Nikon Slovenija

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com