Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.goopti.com/sl/?a=EF39B1A794724F14052463F28460900C64107E4D
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Nič več izgubljenih pokrovčkov za objektiv

14.04.2012 13:53

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si


Mnogi, ki so pred nakupom kamere DSLR uporabljali kompaktne megazum kamere so vajeni, da je pokrovček vedno pri roki.

 

Fotografija je ženskega spola. Tudi fotokamera je. In s prihodom digitalne fotografske tehnike je fotografija v resnici postala ženska domena. Če smo v analogni dobi poznali malo fotografinj, je danes povsem drugače.

Na fotografskih izobraževanjih e-Fotografija spoznam, kako sta si spola drugačna v razmišljanju, željah, uporabi tehnični pripomočkov kot je recimo fotooprema. Če sem še dve leti nazaj zamahnil z roko, češ, kaj vam bodo spremembe saj je v fototehniki vse že znano, preizkušeno, sedaj povsem drugače zastrižem z ušesi, ko fotografinje kaj »čudnega« vprašajo!

In eno izmed takih »čudnih« vprašanj je... Zakaj na kameri DSLR ni tiste vrvice, ki na kompaktnih kamerah drži pokrovček, da prosto pritrjen visi ob kameri?

In podobnih vprašanj fotografinj je še mnogo več. Vendar zdaj po nekaj letih druženj na tečajih že vem, da imajo fotografinje svoje želje in zahteve. Oziroma počasi želijo in verjemite bodo, spremenile okosteneli tehnični fotografski svet.

Sprva sem še menil da me punce hecajo s takimi in podobnimi vprašanji. Kot recimo ta o pokrovčku in o fotonahrbtnikih ter njih težavah s premalo žepi za ne fotografske stvari.

Moja moška glava si je po prvih vprašanjih o pokrovčkih mislila, pa saj to je kamera DSLR, ki naprednemu fotografu omogoča narediti tehnično kakovostno fotografijo. Pokrovček pa je na tej kameri samo za to, da se na lečo ne nabira prah, ko je kamera na polici ali v fototorbi. Takoj, ko jo začnemo uporabljati je pokrovček kje? V žepu ali fototorbi, povsem logično ne! Za zaščito prednje leče objektiva pa lahko poskrbi zaščitni filter (članek - Filtri v fotografiji). Tako je to enostavno. A seveda za nas moške.
Ženske ne razmišljajo da je pokrovček nek nebodigatreba, ki se ga da enostavno v žep. Za njih mora biti vedno takoj pri roki, da se lečo lepo zaščiti. Torej, da tudi ni izgubljenih pokrovčkov saj vse niti nimajo žepov na svojih oblačilih. Konec koncev pokrovčki le nekaj stanejo in nove je še težko dobiti, če ga izgubimo. Bo kar treba v njihovo pritrditev na kameri bližnje mesto.

 

 

Ker imam na tečajih vedno podobna vprašanja fotografinj, se ob njih nič več samo ne nasmehnem. Resno pristopim k vprašanju. In tako je tu članek, ki bo marsikateri fotografinji prihranil nekaj stalne jeze in opazko nad nelogičnimi inženirji, ki pa res nič ne razmišljajo, kaj fotografinja potrebuje. Po drugi strani pa je tudi res, da bo po tem članku jezen name marsikateri partner fotografinje, saj bo pred sabo dobil ta članek in seveda delo.
Mislim, da ni tako težko izvrtati luknjici v pokrovček, ter s tanko vrvico, laksom ali nitjo za šivanje vse skupaj privezati na pašček kamere. Veste kako bo vaša fotografinja vesela! To pa tudi šteje, ane?

Ste fotografi še v dvomih ali z nasmehom na ustih? Ste fotografinje že kdaj slišali razpravljati ali ima kamera 1/8000 ali 1/4000 sekunde, 8 ali 9 posnetkov v sekundi, zaslonko f/22 ali f/32, kaj je bolje Spectra Coating ali Nano Coating, stabilizacija preko tipala ali objektiva...?
Tehnična vprašanja in njih iskrenja so za fotografe. Nova mnenja, želje, ideje, pa za fotografinje. In tu sta v slikah prikazani dve izmed možnih rešitev glede nič več izgubljenih pokrovčkov. Seveda, ideja je dobra samo toliko časa, dokler se uporablja en objektiv. Kot po Murphyju sta pokrovčka dveh objektivov v naši fototorbi vedno drugačnih velikosti. V takem primeru je treba z objektivom vred prestaviti tudi pokrovčka. Šele ko bo uporabniku to postalo zamudno, bo mogoče ideja pritrditve pokrovčka brezpredmetna in fotografinja bo "spregledala". Toda večina fotografinj si želi predvsem en univerzalen objektiv. Zakaj bi imele dva, tri, če pa njihovo mesto v torbi lahko zavzame palerina, knjiga, kup drobnarij, ki jih sodobni fotonahrbtniki nikakor ne sprejmejo. Enostavno ni dovolj razno raznih žepov in drobnarij. Tudi fotonahrbtniki so v glavnem prilagojeni fotografu. O tej novi "čudni" temi, vprašanjih, željah pa kdaj drugič.

Članek sem začinil bolj z domeno o željah fotografinj. Vendar menim, da zna ta nasvet še kako prav priti popotnim ljubiteljskim fotografom. Ne malo je težav ljubiteljskih fotografov na temo »kje je pokrovček«. Zato so lahko taki, »domači« nasveti dobrodošli mnogim.

Za "prave" fotografinje in fotografe pa še vedno velja. Ko iščemo motive, smo na potepu s kamero, potem naj bo pokrovček vedno v vaši fototorbi. Da se slučajno ne bi pripetilo, da imamo pokrit objektiv, ko se pred nami odvije "pravi" trenutek (članek); "pokrovček pustite doma"!

 

Primer pritrditve pokrovčka na kamero DSLR

Domača ideja za katero sem si rekel, da jo je treba opisati! Še kakšno leto nazaj bi se čudil, da je pokrovček privezan na ohišje kamere iz naprednega razreda.
Ob želji, da naj razložim še nekaj nastavitev, sem od tečajnice v roke dobil kamero Nikon D300s. Ko želim odstraniti pokrovček od objektiva sem se zasmejal. Ja Matjaž veš kako je zdaj fino. Pokrovčka ne morem več izgubiti, prej pa sem se stalno bala kam ga bom odložila. Ja že vem. Fotografinje imajo drugačne želje in ideje.


V pokrovček sta zvrtani dve luknjici skozi kateri gre vrvica.


Tanka vrvica ne ovira pritrditve pokrovčka na objektiv.


Pokrovček je z močno tanko nitko privezan na "ušesa" kamere.
 


 

Primer pritrditve pokrovčka na kompaktno kamero, ko ostrimo in zumiramo preko gumba na kameri (objektiv nima obroča)

Na kompaktni megazum kameri ste izgubili pokrovček. V trgovinah vam nudijo preprosto rešitev. Lahko pa se znajdete tudi sami.


Star pokrovček, kos majse okrogle plastike, lepilo, vrvica in njen zaključek z elastiko.


Elastiko zelo enostavno damo na objektiv, ta ga stisne in pokrovček bo visel ob kameri.


Če imate kakšen starejši večji pokrovček, si lahko v specializirani trgovini dokupite redukcijski obroček. Ta na sliki je na zadnjem delu s premerom objektiva 52mm in spredaj s premerom pokrovčka 58mm.


Volk sit in koza cela! Kdor išče, vedno najde rešitev! 

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com