Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

ND / Neutral Density (sivinski filtri)

Avtor:Matjaž Intihar
18.05.2015 16:46

Sivinski filtri so zelo uporabni v kreativni fotografiji. Kadar je veliko svetlobe, zelo težko dosežemo dolge čase osvetlitve. Občutljivosti tipala ne moremo zniževati v nedogled, prav tako ne moremo zastreti svetlobe z zaslonko v še večji meri, kot nam dovoljuje. Da skozi objektiv na tipalo prepustimo manj svetlobe, izberemo sivinske filtre. Sivinski so zato, da ne spremenijo spektralne osnove svetlobe. Takoj ko bi tak filter bil minimalno tonsko obarvan v eno barvno smer, bi celoten spekter dobil pridih te tonske vrednosti.

Sivinskih filtrov je več vrst oziroma gostot. Oznaka ND 2X pove, da filter zastre svetlobo v vrednosti 1 EV, torej za eno zaslonko ali čas osvetlitve ali občutljivosti, ND 4X za 2 EV in ND 8X za 3 EV. Poznamo filtre z gostoto 400X, ki zastre svetlobo za celih 9 EV. S temi filtri lahko pri močni sončni svetlobi fotografiramo z dolgimi časi in dobimo učinek premikajočih se objektov, ljudi, vode ... Tudi, če želimo pri močni sončni svetlobi delovati s polno svetlobno močjo objektiva, potrebujemo sivinski filter. Poznamo tudi prehodne sivinske filtre (članek na e-Fotografija). Na spodnjem delu je tak filter povsem prozoren, nato pa se proti vrhu filtra prosojnost zmanjšuje. V večini primerov za tak filter uporabimo poseben nastavek, v katerega vstavimo filter kvadratne oblike, čeprav so na voljo tudi s klasičnim navojem in prednjim vrtljivim delom.

Kljub dnevni svetlobi sem s pomočjo ND8X filtra (obveznega stojala) lahko fotografiral s časom 5 sekund. V tem primeru mora biti oseba popolnoma pri miru. Da sem dobil fotografijo z dovolj nepremaknjeno osebo, sem naredil vsaj 10 posnetkov. Lahko bi izbral krajši čas osvetlitve, vendar bi bila v tem primeru voda, manj neostra.
Olympus OM-D E-M1, 12-40mm, ISO 100, f/22, 5 sekund, filter Marumi ND 8X

Olympus OM-D E-M1, 12-40mm, ISO 100, f/22, 4 sekunde, filter Marumi ND 8X

Olympus OM-D E-M1, 12-40mm, ISO 100, f/22, 2 sekundi, filter Marumi ND 8X

Panasonic GX8, Lumix 12-35mm, ISO 100, 3.2 sekunde, f/13, filter Marumi ND 8X

 
Avtor: Matjaž Intihar


 

Sorodni članki:

Filtri v fotografiji / Kaj izbrati in uporabiti

Polarizacijski filter / Odličen fotografov pripomoček

Reducirni obroči za filtre

ND filtre MARUMI je za FotoPOTEP Namibija posodilo podjetje Foto Beseničar.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com