Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Nasvet pred nakupom objektiva – Preizkusite ga

Avtor:Matjaž Intihar
13.11.2014 19:15

Prvi objektiv 85mm f/1.4 EX DG HSM katerega sem prevzel na preizkus, je bil optično z opazno napako kromatske aberacije (zamika barv) pri najbolj odprtih zaslonka od f/1,4 do f/2.
Pred leti sem želel preizkusiti objektiv Nikkor 17-55mm f/2.8 DX. Tri sem vrnil uvozniku, ker mi kakovost ni zadostovala. Nisem verjel, da je lahko optično tako povprečen.
Objektiv Canon 18-55mm EF-S je imel zanimiv "rainbow" efekt (članek).

Pri dražjih, kakovostnih objektivih bi morala biti že izhodna kontrola iz podjetja zelo povečana. Toda očitno nekateri objektivi kaj hitro najdejo pot na trgovske police. Vedno se najde kupec, ki najbrž tak objektiv vzame in se napak tudi ob pregledu fotografij ne zaveda.

Če le imate možnost preizkusite pred nakupom več objektivov. Že drugi primerek, ki sem ga izbral pri uvozniku je bil odličen in brez večjih napak. V vsaki boljši trgovini, oziroma vsak uvoznik, vam bo objektiv s tako močnimi napakami brez težav zamenjal z drugim primerkom. Večina fotografov pa pride v trgovino s svojo fotokamero in preizkusi objektiv. Za dražje objektive je to edini pravi način nakupa. Na žalost sem vse prevečkrat že opazil, da si moraš boljšo optiko poiskati sam. Kot, da je objektivov na trgu premalo in, da le ta, oziroma kupci slej kot preje prevzamejo vsak primerek. In ja jih je premalo, produkcija je ogromna, kontrola je majhna. Canon in Nikon že skoraj vsake pol leta objavita, da sta prodala novih 10 milijonov objektivov.

Da se ve. Podobno se opaža tudi pri Canon, Nikon, Pentax, Tamron, Tokina, Sony...
 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com