Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Namibija - Potovanje po deželi najlepših kulis

03.08.2019 14:39

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Še drugič v tem letu vas popeljem v popotniški in predvsem fotografskji raj. Velja, majhna skupina (8 udeležencev) s poudarkom na; Videti - Fotografirati - Uživati.

Naj bo FotoPOTEP Namibija odlično zabeležen še s fotokamero in s tem enkratni spomini ohranjeni za vedno!

(e-pošta za dodatne informacije in prijave)


 

Namibija - FotoPOTEP (polno)
13. do 29. oktober 2019 (ponovno april/maj 2020)

Peljem vas po pokrajinah, ki so tako fotogenične in s toliko naravnih kulis, da ti ob pogledu na njih kar duša zapoje.

Obenem je Namibija brez množičnega turizma, varna, a še vedno Afriška v pravem pomenu besede. Na potovanju spoznamo preprosto življenje ljudi in živali v ekstremno težkih razmerah. FotoPOTEP med najlepšimi kulisami narave, starodobnimi plemeni in divjimi živalmi, vam nudi več časa za oko, dušo, raziskovanje in fotokamero.

Namibija je popotniški in fotografski "Raj na zemlji", čeprav ga je ustvarila največja krutost narave. Stvarnik je že vedel, kje bo sebi naredil in popotnikom skril kinč nebeški. Odkrijmo in fotografirajmo ga!

FotoPOTEP Namibija oktober, bo drugačen od vseh 16-tih do sedaj. Maja sem si ogledal južni del Namibije in sklenil, da klasični FotoPOTEP malo spremenim in domam južne lokacije. Vredno jih je Videti- Fotografirati-Uživati, kar je tudi moto FotoPOTEPov.

 

Najprej nam Keetmanshoop predstavi svoje motive, s Quever drevesi na kamnitem pobočju. Tu je odlična lokacija za uživati v svetlobi sončnega vzhoda in zahoda, ter doživeti zvezdno noč s fotokamero na stojalu.

Še bolj proti jugu gremo mimo enega od petih vinogradov v Namibiji, zanimivih lodgov s starimi avti in drugimi fotogeničnimi starinami, mimo Fish river kanjona do Ai-Ais toplic.

Področje okoli mesteca Aus, nam pokaže krutost pokrajine in težko prežitje divjih konjev. Oktober je čas, ko je najbolj sušno, že od aprila ni padlo nič dežja. Konji se bodo gibali med redkimi napajališči. Smo na začetku južnega konca najstarejše puščave na svetu, Namib.

Obiščemo obmorsko letoviško mesto Luderitz in malo pred njim je mesto duhov Kolmaskop. Nekdaj mesto diamantov, je danes že polno nanešenega peska iz puščave. Še ena enkratna foto destinacija.

Po prašni in zaradi zemlje rdeči cesti 707 se zapeljemo naprej. Le redko kateri avto bomo na njej še srečali, pred nami pa so enkratne lokacije za popoldansko in jutranjo svetlobo, ter zvezdnato noč.

Čaka nas pravi fotografski raj! Sipine najstarejše puščave Namib in 60km dolga pot v njeno srce. Pred nami bo beli pan in obdajale nas bodo najvišje sipine na svetu. Kaj lepšega kot sončni vzhod in nizka svetloba v Deadvlei, ki da sipinam polne železa rdečo barvo. Kinč Nebeški!

Vogelfedelberg. Skala sredi ničesar, do katere pridemo dobesedno po lunini pokrajini in 100km ravni cesti. Tu, sredi ničesar, bo jutranja in zahodna svetloba dodala ton rdeči skali.

Naslednje turistično obmorsko mestece Valwis Bay ima dolgo plitko obalo. Raj za pelikane in flaminge. Obiščemo še Swakopmund in pot nas pelje do še ene enkratne kulise, Spitzkoppe. Vemo, zahod in vzhod sta magična. In seveda zvezdnato nebo.

Prihaja nova zanimiva lokacija, pobočje Bramberg. Najprej pa do obale skeletov (Skeleton coast), mimo kolonije tjulnov in nekje bogu za hrbtom je ena čudna pot stran od obale, okoli najvišje gore v Namibiji, Bramberg. Tu znajo biti že Hartmann zebre in, ko pride nizka svetloba bo še kako zanimivo za fotografijo. Prespimo v čisti divjini. In ja, znana Velvičija je tudi tu.

Nekje na sredi naše poti se na hitro ustavimo pri Himbah in Herero. Čakajo nas gepardi.

Za konec še en fotografski presežek, Etosha. Gremo v fotolov.

Toliko o glavnih lokacijah FotoPOTEPa po Namibiji. Vsega popotniškega "must see" je dovolj in zraven še lokacije, katere so večini popotnikov in fotografov še zakrite.

 

e-Fotografija FotoPOTEP Namibija oktober 2019
Kdaj: 13. do 29. oktober 2019 (zagotovljeno)
Št. udeležencev: 8 (na voljo samo še dve mesti)
Vodi: Matjaž Intihar
Predvidena cena po trenutni ceni letalskih kart: 2850€
Potovanje urejamo s pomočjo agencije AVANTURA d.o.o. Ljubljana

(e-pošta za dodatne informacije in prijave)

 


 

Na kratko

Namibija! Dežela, ki je zelo redko poseljena. Je 40X večja od Slovenije in ima enako, samo dva milijona prebivalcev. S Slovenijo jo veže še en podatek. Namibija je leta 1991 razglasila neodvisnost izpod rok Južnoafriške republike. Je ena redkih držav na svetu, ki pridobiva kopno. Pesek iz mogočnih sipin počasi drsi v morje in mu jemlje prostor.

Ko potuješ po pesku Namibije dobiš predstavo, zakaj so se mornarji iz stotin nasedlih ladij raje odločili za smrt v morju, kot da bi plavali na obalo. Dva tisoč kilometrov namibijske obale ima posebno ime, Obala okostij (Skeleton coast).

Srečujemo se z domačini, ki živijo v skromnih kolibah, vodo pa hranijo kot bi bila zlato. Pleme Himba, da temu delu Afrike svoj poseben pečat. V njihovih vaseh se srečamo z življenjem kot so ga živeli njihovi predniki pred 300 leti.

Nacionalni park Etosha je velik kot Slovenija. Pred 50 leti so prosto živeče zveri po Namibiji začeli načrtno prestavljati v park. Tu so živali varne pred farmeji, ki imajo črede koz in ovac, kot nenazadnje pred divjimi lovci, ki si želijo slonovih oklov in rogov nosoroga. V divji severo zahodni pokrajini Namibije, z nekaj sreče še lahko srečamo prostoživeče puščavske leve, hijene, slone, nosoroge. Tudi kakšen leopard in gepard se prosto gibljeta po zelo malo poseljeni deželi. V Etoshi se lahko vozimo s svojim avtom in s fotokamero v roki iščemo živali za odličen posnetek.

Za potovanje zelo pomembno. Namibija je varna za potovanje in predvsem z redkimi turisti. Prednjači lovni turizem. Potovanje po tej pokrajini je pod drugačnimi pogoji, saj z avtobusi in klasičnimi avti zaradi makadamskih cest ne prideš dlje kot po asfaltu do mest. Namibija pomeni makadam in na zanimivih lokacijah ni velikih turističnih resortov. So samo manjši lodgi in kampi, kar še bolj omeji klasični način potovanja in je treba drugače.

Ko pomislimo na Afriko se pred nas postavijo stereotipske slike. Črni ljudje, revščina, lakota, divje živali, vročina... Nato se spomnimo, da je Afrika lahko tudi drugačna in vidimo turistične destinacije, Kenijo, Tanzanijo, Južnoafriško republiko...

Še bolj pobrskamo po spominu. Severno Afriko nam predstavljajo kot en sam terorizem. V srednji so diktatorji in vojne. Jug je s Kenijo in Tanzanijo že dolgo poznan samo kot destinaciji za safari ter divji lov na slone, nosoroge.

Poznamo še otok turizma Zanzibar. Tu je še Madagaskar, vendar ga ravno ne povezujemo z nam predstavljivo Afriko. Južnoafriška republika kot zibelka osvobajanja afričanov pred belskim izkoriščanjem, ima krasne safari parke in podvodni svet z zelo aktivnimi in redno opaženimi belimi morskimi psi. Vendar žal. Južnoafriška republika je popolnoma obrnila ploščo in postaja Afrika iz našega prvega stereoptipa. Črni ljudje, revščina in kriminal. Ta je v zadnjih letih postal tako močan, da celo nekdaj beli priseljenci, ki so tam že generacije in državljani JAR ter se imajo za afričane, dobesedno bežijo iz dežele.

V Afriki že dolgo vemo za državo, ki nudi pravo Afriko, zgodovino zemlje, avanturizem in spoznavanje krutosti narave ter možnost enostavnega, varnega potovanja po pesku časa s prekrasnimi fotografskimi kulisami. Ja, Namibija!

(e-pošta za dodatne informacije in prijave)

 


 

Namibija v video in reportaži (iz prejšnjih FotoPOTEPov)

Video iz FotoPOTEPa e-Fotografija Namibija 2014 - avtor: Simon Škafar

FotoPOTEP Namibija - Zapis po mojem fotospominu (avtorica: Helena Jaušovec)

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com