Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Namibija / Dolina Deadvlei - Fotoreportaža

10.03.2017 13:59

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Namibija nam tudi z najstarejšo puščavo na svetu (10 mio. let) kaže vso krutost narave. Njen mikro delček dolina Deadvlei, je bela, suha glinasta plošča, obkrožena z najvišjimi sipinami na svetu (Big Mama, Big Daddy 330m). Deadvlei, je nekaj enkratnega na planetu in se nahaja v srcu te rdeče puščave.
Samo ime Deadvlei izhaja iz angleške "dead" in flamsko-afrikanske "vlei" (barje, močvirje). Torej to ni mrtva dolina, ampak mrtvo močvirje. Še 1000 let nazaj je tu tekla reka, kateri je v z vetrom naneseni pesek počasi zaprl pot. Zaradi bližine hladnega Atlantika je bilo dovolj vlage, da so mogočna akacijeva drevesa živela naprej. Pan se je počasi izušil in drevesa so umrla. Suho puščavsko podnebje je les povsem izušilo in ta se je ohranil vse do danes. Stara debla akacij še vedno stojijo, kot da bi se nastavljala sončnim žarkom.
Puščava Namib je sicer zaščiteni park. Žal pa nihče ne skrbi za to področje, da se suha drevesa ne bi uničevala zaradi obiskovalcev. Še sreča, da področje ni dostopno z avtobusi in predvsem, da Namibija ni enostavna za potovanje. Tako ni množičnega turizma. Pa vseeno. Čez nekaj let znajo turisti še stoječa debla uničiti. Celo plezajo po njih, za svojo kar najlepšo spominsko fotografijo.

Nekaj podatkov:

Vstopna točka za dolino Sossuvlei, po kateri gre 65km ceste do Deadvlei, je zaselek Sesriem (slika-načrt je spodaj).
V park lahko vstopite šele po sončnem vzhodu. Vstopnina je cca. 5€ na osebo in 1€ za avto.
Če želite biti ob prvih sipinah za sončni vzhod, morate prenočiti v kampu ali v nekaj km naprej oddaljenem Lodgu, ki sta že v notranjosti parka.
Čeprav je cesta asfaltna, ni za divjati. Ob cesti in še v temi so Oriksi, ki lahko nepredvidljivo skočijo na cesto.
Zadnjih 5km je prevoznih samo z boljšimi terenci. Reduktor je obvezen.
V primeru na novo nanešenega peska je nujno spustiti tlak v gumah.
Ni bojazni, da bi obtičali v pesku. Ko pridejo turisti, vas bodo rešili domači izkušeni šoferji.
Peš do Deadvlei je iz parkirišča pol ure (1.1km). Od tam je preko sipin do najvišje sipine še uro.
Za pohod na sipino Big Daddy ali Big Mama, morate biti fizično solidno pripravljeni.
Ne pozabite vzeti s seboj vode, če se mislite v panu zadržati uro ali dve.
Tudi v jesenskih, zimskih in pomladanskih dneh vedite, da se dlje kot do 11h ne boste zadrževali. Enostavno postane prevroče.
Opozorilo velja še toliko bolj, če greste na najvišjo peščino na svetu (330m), ki se dviguje na južnem delu pena.
Hoje navzgor je za cca. 1 uro (pol ure rabimo še da pridemo iz parkirišča na začetek vzpona). Navzdol gremo lahko kar direktno po sipini.

Pan je širok 600m in dolg 2000m (cca.). Proti vzhodu se vije pan Sossuvlei in sipina Big Mama.
 


Deadvlei v jutranji in pozno popoldanski svetlobi zažari. Pesek najstarejše puščave na svetu Namib, je nanešen iz Kalaharija in je poln železa. Sipine počasi potujejo proti Atlantiku, določeni deli pa ostajajo brez peska in nam kažejo zgodovino časa.


Dolino Deadvlei, loči od glavnega mesta Namibije Windhoek, kar 400km. Vmes je 300km makadama. Zanimivo! Zadnjih 65km iz zaselka Sessriem imamo na voljo asfalt (ga ni v okolici 250km), ki nas vodi skoraj do Deadvlei. Na koncu imamo 5km brezpotja po mehkem puščavsekm pesku in brez dobrega štirikolesnega pogona ne gre. Na nekaterih delih je pesek globok. Avto mora biti višji od standardnega, drugače hitro nasedeš. Reduktor pride prav v globokem pesku ali na delih, kjer so lahko globoke luknje, na bolj utrjenih delih in je treba peljati zelo počasi.


Naprej gre samo z dobrimi terenci. Kdor pride sem s turističnoskupino, s tovornjakom, ki je spremenjen v avtobus, ima na voljo "peščeni" taxi.


Po malo "bump" vožnji čez pesek, pridemo do konca poti, kjer imam slabe pol ure hoje, po dokaj ravnem terenu.


Pod nogami na nekaterih delih čutimo suho blato, drugje je pesek.


Po pol ure hoje se pred nami predstavi enkratna kulisa. Če bi radi fotografirali, bodite tu za sončni vzhod (okoli 6.30), ali vsaj nekje do 8h, ko sonce že v celoti pokuka iza sipine. Po 10h postane vroče in pol ure hoje nazaj ni več tako enostavno. Spoznamo kaj pomeni suh zrak, vročina, hoja po sipkem pesku.


Sončni vzhod je sicer že ob 6h. Vendar je sipina na vzhodnem robu pena visoka 100m in sonce sprva s toplimi žarki boža samo njen zahodni del.


Pen je že osvetljen, sončni žarki pa se še niso prelili čez peščino.


Pred nami so čudovite igre svetlobe, ki pen preliva s toplo svetlobo. Fotograf ima na volju uro enkratne svetlobe.


Včasih potegne močan vzhodni veter in v penu se sem ter tja ustvari vrtinec. Izven pena pa veter nosi pesek proti zahodu.


Žal nekateri 1000 let izsušena drevesa mnogi izkoriščajo za lastno veselje. Čeprav je kot kamen trden les, vseeno počasi popušča takim pritiskom.


Od nekaterih dreves, predvsem na robu pena, so ostali samo še deli debel. Kot nalašč za počitek. Ob vzhodu sonca je še hladno. Uro kasneje je lahko še majica preveč.


Od daleč tista špička na sredini niti ne izgleda visoko. Vendar je sipina visoka kar 330m.


Ko pridemo bližje se že vidi mogočnost sipine. Os spodaj pa deluje kot visoka stena.


Na robu pena redke padavine sperejo presušeno blato. Njegova debeli je tudi do pol metra.


Tisti, ki pridejo v pen že ob vzhodu, ali fotografirajo ali se sprehodijo po Deadvlei, kjer slišiš samo veter.


V zimskih mesecih (na južni polobli) se kdaj zgodi tudi kakšen naliv. Pen zna biti celo pod vodo in je kot jezero z nekaj cm vode.


Deadvlei, je odlična lokacija za iskanje drugačnih fotografskih kulis.


Fotografske ideje se predstavijo kar same od sebe. Pen, kot kulisa I.


Ne čudi, da je že toliko dreves padlo, vsako leto je več polomljenih vej na drevesih ob robu pena. Še dobro, da se v Deadvlai ne da pripeljati z avto, kot smo vajeni za evropske turistične destinacije.


Pen, kot kulisa II.


Pen, kot kulisa III.


Ura je 11h. Sonce je že res močno in ni več volje ostati v Deadvlei. Tudi svetloba fotografu več ne služi in po peščini nazaj do avta. Neverjetno, kako se v vročini vleče teh pol ure. Marsikdo, ki je fotografsko preveč deloval v penu, ali šel prepozno na sipine, pride do avta povsem izčrpan.


Povsem desno, na začetku modre črte je naselje Sesriem. Je izhodišče za vstop v dolino Sossuvlei, ki se vije vse do njenega konca in naše predstavljene lokacije Deadvlei.


Načrti poti za vožnjo in peš poti.

Zaključek

Če vas bo popotniška žilica popeljala v Namibijo s skupino ali samostojno, brez, da greste v puščavo Namib skozi zaselka Sesriem in naprej preko doline Sossuvlei, do Deadvlei, ne gre. Brez vsakega razmisleka, je dolina Deadvlei ena izmed svetovnih "must see" popotniških destinacij.

 

e-Fotografija FotoPOTEPi Namibija
Več na e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com