Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Na fotopotep s kamero DSLR in samo širokokotnim enogoriščnim 35mm objektivom

Avtor:Matjaž Intihar
11.01.2011 17:43

Končni preizkus kamere Canon EOS 60D (test) je že objavljen, preizkus kamere Nikon D7000 pa je ravno v zaključku. Predstavljam pa že zanimivo praktično izkušnjo z Nikon D7000, bliskavico SB-900 in samo fiksnim objektivom Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8 G.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Če je le mogoče si na daljši fotopotep e-Fotografija vzamem fotokamero na preizkus. Obenem še objektive in tudi bliskavica je pomemben del dodatne opreme, ki lahko vedno pride prav. Toda zdaj sem se odločil za drugačno pot. Od objektivov sploh nisem imel želje vzeti zum objektiv, ampak samo tiste z eno goriščnico. Ker sem šel na Bali sem vedel, da bom zopet največ fotografiral ljudi. Ker pa k njim lahko pristopiš že na njihovo osebno mejo, torej tudi do samo pol metra, mi je bil izbor 35mm še kako po godu. Obenem sem za vsak slučaj, če bi rabil malo daljšo goriščnico vzel še 85mm macro objektiv, ki bi predvsem v domačih razmerah lahko odlično služil tudi za portretno fotografijo. Toda Bali je Bali, ljudje so prijazni, radi se fotografirajo, prav želijo se in s 85mm objektivom niti nisem deloval.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Kamera Nikon D7000 se mi je odlično izkazala. Seveda, vedel sem kaj lahko pričakujem in kje so omejitve. Pred pol leta sem na fotopotep v Namibijo vzel Nikon D300s. Moram reči, da mi je bila D7000 bolj prijazna, seveda pa ne tako robustna. Ne znam si odgovoriti kako bi se D7000 obnesla v vedno prašni Namibiji in predvsem v puščavskem pesku. Toda tu na otoku mi je Nikon D7000 zalila morska voda. Na peščenih plažah tropskega morja vedno pride kakšen nepredvidljivo velik val. Malo nepozornosti, motiv sem spremljal preko iskala in namesto motiva vidim samo meglo, oblije me topla, slana voda vse do glave in še preden sem pogledal kamero sem že tekel do brisač, obrisal vratca za baterijo, jo potegnil ven in kamero obrnjeno navzdol (da nisem polival direktno na gumbe) polil s sladko vodo. Preizkusni Nikon D7000 še vedno deluje. Torej solidno tesni. Vendar ne preverjajte v praksi moje izkušnje, tudi sam je ne bi poizkusil še enkrat.


Trenutek nepozornosti. Ko prepozno dvigneš kamero!

S kamero Nikon D7000 sem se hitro spoznal. Tako nastavitveni gumbi kot sam meni je podoben kot pri drugih Nikon kamerah DSLR. Glavne funkcije katere večkrat uporabljam so takoj pri roki. Vklop kamere z gumbom je pri prožilcu, prožilec, korektura osvetlitve, vse je blizu in lahko dosegljivo z enim prstom. ISO izbira je na zadnjem delu kamere, prav tako izbira za vklop predogleda slike in zajem videa. Ob kameri Nikon D7000 sem imel na preizkusu ob istem času še Canon EOS 60D in eden res »butast« objektiv (ki se je odlično izkazal) za potovanje, t.j. Sigma 8-16mm (test objektiva Veljko Jukič).


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8

Zakaj omenjam še to kombinacijo? Ker je res ekstremna kombinacija goriščnic za fotopotep na katerem veš, da boš več deloval prav v portretni fotografiji. In pogled na svet, portrete preko takih ekstremnih goriščnic je res nekaj posebnega. Zakaj pa v tem opisu ne dodajam še enakovreden zapis o Canon EOS 60D? Za to, ker sam že večkrat zaidem tudi v video zapis preko fotokamere. In prav zaradi hitrega preskoka iz foto na video ter nazaj sem več imel v roki Nikon D7000. Pri Canon EOS 60D je prehod iz foto v video in nazaj zamuden in nepriročen, kar bom opisal v preizkusu kamere.


Canon EOS 60D, Sigma 8-16mm, vgrajena bliskavica

Tako sem večino fotografij in videa na tem fotopotepu posnel s samo eno fotokamero. S tem sem se z D7000 še toliko bolje spoznal, predvsem pa zopet bolj fotografsko deloval, saj samo 35mm objektiv omogoča le bore malo zum razmišljanja, ko stojiš na eni točki in samo obračaš goriščnice. Zdaj sem se povrnil na moje prve fotografske dni (kar je že kar 35 let nazaj), ko smo tako ali tako uporabljali samo 50mm objektive. Saj bi še kaj drugega, a to je bilo denarja za manjše kraljestvo. Eno drugačni časi so bili, bi rekel. (Ne želite si jih nazaj!).


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8

Tako pa sem zopet prišel nazaj v neko drugačno fotografsko razmišljanje s 35mm objektivom. Mimogrede, kot zajema je na D7000 enak, kot je bil včasih s 50mm objektivom na film kameri. Tipalo v D7000 je manjše in objektiv rabi krajšo goriščnico za enak kot zajema.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Ker sem si bil z D7000 hitro na ti, sem najprej moral spet drugače začeti razmišljati, gledati motive in predvsem sam stopiti naprej, nazaj, da je kader v iskalu tak kot si ga želiš. Kar naenkrat sem odmislil mnogo možnih motivov in razmišljal po staro. Tisto kar se vam z zum objektivom zdi zanimivo posneti, saj samo podaljšaš goriščnico, z mojo privzeto kombinacijo odmisliš, ne vidiš. In kar naenkrat začneš fotografirati samo svet, ki je blizu tebe. No, vmes še kakšno krajinsko, če gre.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Tako sem bil zopet na portretih. Za naš fotopotep na Bali sem že zapisal, da ga zaradi izredno prijaznih, nasmejanih ljudi imenujem »fotografiram za nasmeh« (Bali članki in video). In zdaj sem bil zaradi kratke goriščnice s temi nasmehi še bolj združen. Obenem sem izkoristil še dodatno svetlobo odlične bliskavice Nikon SB-900 (test) in kombinacija se je odlično izkazala tudi v slabih svetlobnih pogojih.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Januarja bom na splet dodal celoten DIWA Awards preizkus kamere Nikon D7000. Objavil ga bom tudi v naslednji reviji (revije e-Fotografija v PDF datoteki). Že sedaj pa lahko zapišem, da se je kamera v praksi odlično izkazala in da je prava zamenjava za sedaj odhajajočo Nikon D90.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Krepko povečano število točk omogoča velike povečave naših fotografij. Kamera v zaporednem snemanju omogoča kar 6 posnetkov v sekundi. Glavni uporabniški gumbi so na ohišju samem, več nastavitev lahko izbiramo ob pritisku na gumb info, na TFT zaslonu. Torej ni dileme. Nikon D7000 je odlična kamera za hobi fotografe in fotografinje.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Zaradi števila točk in nekaterih novih tehničnih rešitev jo eni celo približajo kameri Nikon D300s. Toda razlika v uporabniški vrednoti je še vedno velika. Tako ali tako pa sedaj čakamo Nikon zamenjavo za D300s in upam, da bo ta nova kamera šla z menoj na naslednji fotopotep. Sicer s kakšnim objektivom več, vendar me je izkušnja z objektivom z eno goriščnico kar nekako pomirila in opažam, da spet malo razmišljam po »staro«.


Nikon D7000, Nikkor 35mm f/1.8, bliskavica SB-900

Večkrat sem že zapisal, da je zum objektiv kreativna potuha in lahko tudi, da večkrat nezanimive rezultate. Res pa, da imamo z zum objektivom lažje kader v takem izrezu kot smo si ga želeli. Le dovolj blizu motiva nismo bili! O tej temi pa v kakšnem drugem članku o optiki in njenih lastnostih.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com