Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Foto Namig

 

 

Minimalizem / Zakasnitev

25.03.2014 15:42

 
Avtor: Matjaž Intihar

Fotograf lahko sam določa kako bo predstavil motiv in glavne ali pomembne elemente v njem. Čeprav je v tokratnem primeru glavni del motiva monoton, lahko samo eden manjši detajl obogati fotografijo. Manjši, manjši, kasneje opaženi detajl je lahko oseba, drevo, hiša... Pomembno je, da ključno vpliva na drugačen, bolj všečen pogled na fotografijo in, da pokaže dodatno izpovedno vrednost.

Minimalizem je moda iz sredine 90-tih. Pove pa veliko več. Fotografi večkrat slišijo tudi za nasvet; "Manj je več", ki tudi izhaja iz minimalizma. Pokaži manj, izlušči bistvo motiva in tisto naj poda zgodbo, refleks, izpoved. Toda sam minimalizem lahko poda še mnogo več. S samo drobnim dobro videnim detajlom usmeri pogled na delček celote, ki pa je na celotni fotografiji bistvenega pomena.

Zakasnitev želim predstaviti v domeni kasnejšega dojemanja slike, s poznim razkritjem pomembnega dela izraznosti fotografije. Avtor v bistvu predstavi zanimivo celoto motiva in nam ponudi začetno pozornost v okolici, prostoru, pokrajini. Toda šele ob dobrem spremljanju fotografije z zakasnitvijo opazimo majhen detajl, ki da ključ celoti. S tako fotografijo želimo za dlje časa obdržati gledalčev pogled na njo samo, dokler ne odkrije ključni detajl. V večini primerov predstavimo okolico, pokrajino v širšem kontekstu ali samo z enakomernimi ploskvami. Nato pa se zgodi preskok in z opažanjem drobnega detajla dobimo povezanost med obema elemntoma slike. V bistvu je lahko tema "zakasnitev" tudi del, dobrega branja fotografije. 

Kamera - osnovne nastavitve

Za to temo vam ne bom podajal nobenih karakteristik, saj motiv in kako ga fotografirati ni določen.

Kompozicija in postavitev glavnih elementov

Kompozicija je v tej temi velikega pomena (Knjiga KOMPOZICIJA SLIKE). Prav s postavitvijo pomembnega elemnetna na ključni del slike bomo veliko pridobili. Lahko se držimo zlatega reza, oziroma lahko tudi pomembni detajl z linijo ali diagonalo povežemo z večjim delom motiva. Lahko se igramo tudi s kontrastom ali barvami.
Ker pravila ni, si gledalec sam ustvari pravilno umestitev detajla in njegov pomen za celotno zgodbo ali izrazno vrednost.

Nazaj na osnovno stran Moj Foto Namig (vstopi)


 

Tema - Minimalizem
2. / Pokrajina, zemlja, zorana polja, jutranja svetloba in ...

Komentar

Toskanska pokrajina zelo ljubi fotokamero. Čudoviti motivi so lahko ujeti na tisoče načinov. Kadarkoli si v Toskani je lahko že poznani motiv ponovno zanimiv, da se posname drugačno fotografijo.
Odpravili smo se na sončni vzhod. Oblaki nam niso bili povsem naklonjeni in po prvih sončnih žarkih so našo pozornost dobili drugi motivi. Predvsem v septembru že zorana polja, ki se v valovih dvigujejo eden nad drugega. Prav pogled na odprtost pokrajine nas fascinira.
Ob prvem pogledu na fotografijo se ustavimo na valovih zoranega polja v topli zgodnji jutranji svetlobi.
Zaradi postavitve v zlati rez in močne rdeče barve oblačila, se hitro za prvim ogledom polj gledalčevo oko ustavi na tej majhni rdeči točki. Fotografinja si je vzela čas, postavila stojalo, iskala motiv, fotografirala in uživala. In prav ta majhna točka doda ključni element tej fotografiji. Postavimo jo lahko tako v temo "zakasnitev", saj nam mali element na sliki ne pade takoj v oko kot klučni del slike. Ozorima slika je lahko še bolj v temi "minimalizem". Majhna oseba v veliki površini polja nam po zakasnjenem odkritju, vseeno deluje kot glavni element na sliki.

Namig

V primeru te fotografije sem izkoristi ozki kot (200mm ekv.35mm), da sem se izognil nebu, hišam na vrhu hriba in v spodnjem delu ceste. Spodnji del fotografije je temnejši in z linijami, ki se zaključijo v spodnjem delu obtežijo in trdno zadržijo spodnjo tretjino fotografije. Zgornji del je bolj prost in z linijami, ki nas z diagonalami še peljejo v namišljen del pokrajine. Fotografinja je kot na križišču in v zlatem rezu, ter s pogledom obrnjenem po linijah navzgor. Nizka jutranja svetloba nam proti soncu odprte dele že lepo osvetli, tisti v senci nam kažejo bolj hladni bravni ton, saj so še osvetljeni predvsem z modro barvo neba. Obenem nam razgibanost osvetlitve propomore tudi k razgibanemu pogledu na zorana polja.

Tehnika

Canon ESO 5D MkII, EF 70-200mm f/2.8, RAW, ura 6.45h
200mm goriščnica (stal sem na sosednjem hribu)
1/200sek - fotografirano iz roke, uporabljen IS za nestresen posnetek
f/10 - zaprta zaslonka z željo po večji globinski ostrini
ISO 640 - fotografiral sem iz roke in glede na želeno zaslonko in čas, da posnetek ne bo stresen, sem moral dvigniti občutljivost (sem len z uporabo stojala!)
WB - dnevna svetloba, ker sem fotografiral poleg RAW tudi v JPEG (AWB ne ohrani toplih tonov ob sončnih vzhodih/zahodih)
Matrix - merjenje svetlobe po celotni površini v segmentih (vedno uporabljam v krajinski fotografiji)
EV -2/3 - odboja od zemlje je malo, svetlomer misli, da je glede na njegovo 18% umeritev le te malo in slika bi bila brez korekture presvetla
Adobe RGB - da lahko tudi v JPEG bolje upravljam z barvami
Filter - ni uporabljen (polarizacijski filter ne bi imel nobenega učinka)

Popravki? - Nasveti

Ob velikih povečavah bi se izbira ISO 640 zaradi digitalnega šuma (premalo podatkov pridobljenih na tipalo) že poznala v nekaj slabših detajlih in barvah. Če uporabljate stojalo, ga pri takih motivih le uporabite. ISO 200 in posledično okoli 1/80 sekunde ter uporaba samosprožilca, bi bila boljša izbira.

Obdelava - Photoshop

Fotografijo sem delno izrezal (crop). Tonsko sem jo samo toliko popravil, da je do izraza prišla topla jutranja svetloba. Poleg fotografinje je na originalu še manjša cipresa, katero sem odstranil. Brez tega posega bi temna cipresa pogled močno pritegnila nase. Ker to ni dokumentarna fotografija, sem si poseg odstanitve dovolil. Pomanjšano na 750pik širine, ostreno v Lab načinu, shranjeno v JPEG, kompresija 10.

O motivu

Fotografirano v Toskani, med krajema San Quirico d'Orcia in Montalcino. Na drugi strani hriba, sem stal pod znano skupino cipres, ki so med najbolj fotografiranimi v Toskani. Spodaj je hitra cesta in viadukt, ob katerem je večje parkirišče.
Toskana je septembra že zorana in pripravljena na novo setev. Dolgi, nizki hribčki, ki se iz kilometra v kolometer odpirajo na novo, nam nudijo enkratne motive, v vseh letnih časih, lahko rečem dnevih. Jutranje meglice, sončni vzhodi in zahodi, polja v vseh barvah, na redko posajena drevesa, gospodarska poslopja, sakralni objekti ali manjše kapelice, so odličen dodani element za popestritev krajinske fotografije.

 
Avtor: Matjaž Intihar


 

Tema - Zakasnitev
1. / Peščine - Ploskve - Barve in ...

Komentar

V prvem trenutku nas presuni konfuznost posnetka. Veliko rdečkaste površine z nedorečeno strukturo. Vendar iz spodnjega dela slike nas grmičevje opozori, da gre za sliko v naravi. Sledijo valovi nekakšni sledi, kot da bi jih naredila reka in na koncu množica manjši ostrih sledi, najbrž stopinj. Če nas slika zaradi nenavadnih barv in zarisov še zanima, nam vseeno ni jasno kako, da je rdeča površina tako sploščena, saj izgleda kot pesek in da je nekdo se spuščal po njem. Ko ugotovimo, da so to najbrž peščine, nas njihova sploščena perspektiva še impresionira. Trik je v uporabi dolge goriščnice. Ta poskrbi, da je ozadje večje, sploščeno.
Če še vedno spremljamo fotografijo in v njej iščemo, le kaj je avtor želel predstaviti, pa z "zakasnitvijo" lahko opazimo tekača. On je glavni del fotografije. V tej neprijazni pokrajini je postal del nje, predvsem pa je tekač tisti pokazatelj, ki pokaže vso velikost peščin, ki pa še vedno niso zaključene. Še se postavljajo navzgor izven okvirja, kako so visoke? Tekač in sledi tistih, ki so se spustili iz peščin pa kažejo na združjivost, katere je povzročil človek. Tudi tekač deluje v vsej tej celoti, kot en majhen odtis.  

Namig

V tej fotografiji sem združil posebnost teleobjektivov, ki nam sploščijo perspektivo. Tako je visoka sipina prikazana kot stena, obenem nam stopinje kažejo, da naklon ni tak kot ga kaže fotografija. Barva peščine je drugi element, ki pritegne in nas zmoti, da še vedno ne odkrijemo tekača. Toda barve so realne. Veliko železa je v pesku puščave Namib in v nizki svetlobi ta dobesedno zažari. Tekač služi za prikaz velikosti peščine in za posebni dodani element, ki razgiba celotno fotografijo, obenem pa doda poanto vsem stopinjam v peščini sami.

Tehnika

Nikon D7100, Nikkor 70-200mm f/4 in 1,4X konverter, JPEG Fine, ura 8h
1/640sek - fotografirano iz roke, za nestresen posnetek
f/5.6 - globinska ostrina ni pomembna, ker je bil motiv oddaljen skoraj kilometer, zaslonko sem zaprl za eno vrednosti za boljši zaris ostrine
ISO 100 - glede na čas in zaslonko, iz roke, svetlobe je bilo na beli površini dovolj
200mm in 1,4X - 280mm (ekv.35mm)
AWB - dnevna svetloba
Matrix - merjenje svetlobe po celotni površini v segmentih (vedno uporabljam v krajinski fotografiji)
EV 0 - že prej sem posnel nekaj posnetkov tega motiva, tako sem vedel, da korektura ni potrebna
Adobe RGB - da lahko tudi v JPEG bolje upravljam z barvami

Popravki? - Nasveti

Ko sem opazil ta motiv, je tekač ravno tekel v prvem krogu. V nadaljnih treh sem tak posnetek načrtoval in uspelo mi je narediti več posnetkov. Za mene boljšega sem dal v predstavitev. Vedno naredite več fotografij, z različnim kadriranjem. Bolje je imeti v izbiro več njih kot enega.

Obdelava - Photoshop

Fotografijo nisem rezal. Tonsko sem jo samo toliko popravil, da je bela površina svetla, nevtralna, dodal sem nekaj kontrasta v temnih delih in barvni ton podal na meni želenega, videna v jutranji svetlobi. Pomanjšano na 550pik širine, ostreno v Lab načinu, shranjeno v JPEG, kompresija 10.

O motivu

Fotografirano v Namibiji, najstarejša puščava na svetu Namib, lokacija Deadvlei, dve uri po sončnem vzhodu, ko je zaradi peščin na levi fotografirana povsem v soncu. Slano blato je že tisočletja strjeno (belo), okrog in okroh so sipine. "Pan" (ploščad), je velika okoli 3 x 1 km in oseba je tekla štiri kroge. Oseba je pod najvišjo peščino na svetu imenovano Big Daddy. Visoka je v povprečju 350m.

Več o fotografiji, tehniki, motivu, lahko vprašate na elektronski naslov (VSTOPI) ali napišite komentar.

 
Avtor: Matjaž Intihar

Nazaj na osnovno stran Moj Foto Namig (vstopi)

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com