Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Marjetka Gombač / Tedenski komentar 9

12.11.2013 16:26

Tokrat sem v vrste tedenskih komentatorjev (tedenski komentarji vseh avtorjev - vstopi), povabil osebo, ki s svojimi komentarji deluje izrazito pozitivno in z njimi želi vzpodbuditi avtorja, kot drugim pokazati nek njej pristop k komentiranju. Poznamo jo pod uporabniškim imenom Ivana. 10 tednov bo delila povsem svoj pogled na Galerijo, avtorje, komentarje in poizkušala dodati svoj pozitivni del k celotni Galerijski energiji.

M.I.


 

Učitelj je kot voz, ki te vozi po poti, sem prebrala v neki knjigi. Na koncu poti moraš voziti sam. Jaz včasih ubiram tudi brezpotja. Ta mi predstavljajo izziv.  Pri ustvarjanju imam  vzore. Odpirajo mi nove možnosti in dajejo vizijo svobode. Me pa ne obvladajo.

Sedaj je čas poletja, lahkotnosti. Trenutno me privlačijo izrazite barve. Prebujajo mi misli, čutila, čustva. Vse to rada ubesedim in delim z drugimi.

Starši so mi že v zgodnjem otroštvu nudili veliko možnosti izražanja. Pustili so mi prosto pot. Tako imam danes veliko medijev skozi katere izražam sebe, se spoznavam in spreminjam. K ustvarjanju pristopam celostno in fotografija mi predstavlja vezni člen. Sem humanistka in družboslovka in mi ni tuja družbeno kritična misel. S svojimi stvaritvami želim tudi spreminjati družbeno stvarnost na bolje.

Ivana

 


 

Avtor: yuri1111
Naslov: Jesenski sprehod

Podvodna fotografija je nekaj kar mi predstavlja svet skrivnosti, drznosti, užitkov in poguma. Mislim, da je pri tem potrebno imeti veliko fotografskega znanja, veščin in ostalih spretnosti, ter fizičnega napora. Zato pa so doživetja še toliko večja.

Čudovita jesen vendar tokrat nekoliko drugačen način predstavljena.

V ozadju vidimo odsev potapljača, kar pomeni, da je ostalo za njim še veliko podvodnih izzivov.

 

Avtor: blazu
Naziv: Solkansko vzdušje

Difuzna meglena svetloba in barve drevja prebudijo pri gledalcu občutke jesenske melanholije. Reka daje vtis, kot da je edini vir svetlobe temu motivu, čeprav sence govorijo drugače. Z vinjeto oziroma zatemnitvijo zgornjega dela, je ta efekt še toliko bolj poudarjen. Linije grmovja v sprednjem delu, ki delno prekrijejo most, se stekajo v horizont in to je glavna značilnost perspektive, kot temu rečemo v fotografiji. To omogoča gledalcu, da zazna dimenzijo globine. Kot vidimo se predmeti z oddaljenostjo zmanjšujejo, kar pa v realnosti ni tako.

Fotografija nam ponuja paleto razmišljan na konkretni in abstraktni ravni in vrsto občutij ter čustev.

Most kot osrednji element je simbol povezovanja, sožitja, simbioze znotraj in zunaj človeka, ter med človekom in naravo. Kot vidimo, je solkanski most veličastna stvaritev človeka. Ob tem se nam porajajo čustva ponosa. Barve narave pa v nas prebudijo hrepenenje po lepoti življenja tudi v tem letnem času.

Če motiv nekoliko podrobneje opazujemo, vidimo, da temni predeli fotografije ponekod prekrivajo svetle predele. Na abstraktnem nivoju razmišljanja, bi lahko rekli, da naš »temen« zavedni del marsikdaj zasenči »svetlejši« nezavedni del duševnosti, ki prihaja iz ozadja. Ali če poenostavim, marsikdaj se zavedamo, da smo zlonamerni, kljub temu, da nosimo globoko v sebi neizmerno bogatstvo, ki se ga sploh ne zavedamo. Tudi ob tem spoznanju se je vredno zamisliti!

 


 

Avtor: Jamb
Naslov: My way

Komentar fotografije z naslovoma »May way« sem posvetila razmišljanju ob dnevu spomina na mrtve. Spomin na preminule gojimo do vseh ne glede na etično, politično ali ideološko pripadnost. Z dostojanstvom se spomnemo tudi tistih, ki so nam morebiti v življenju naredili krivice ali nam za seboj pustili trpljenje. Spokojnost pripada vsem. To sporoča tudi narava v tem letnem času.

Motiv na tej fotografiji prikazuje proces žalovanja. Slovo od življenja je boleče, še toliko bolj, če je nepredvidljivo in nas zapustijo ljudje, ki smo jih imeli radi. Življenje na naši nadaljni poti nas naredi modrejše, če uspemo osmisliti to izgubo. Vsak korak na tej poti je sestavljen iz veliko »koščkov« trpljenja, zmag in porazov. Pomembno je, da gremo po svoji poti dalje in na njej »rastemo«.

Proces žalovanja je v naši kulturi tabu tema, kot tudi pojav smrti. V primerjavi z ostalimi kulturami traja žalovanje pri nas zelo kratek čas in poteka neopazno. O tem se je potrebno pogovarjati in s tem živeti.

 


 

Avtor: los
Naziv: Passage

Fotografiji dajejo poseben čar kontrasti, ki ustvarijo izredno dinamično in dramatično dogajanje. Čudovito poudarjena globina gledalca kar posrka vase.

Črno bele fotografije s takšnimi motivi nam ponujajo veliko zgodb.

Če  pri tej fotografiji razmišljamo z družbenega vidika, lahko rečemo, da prikazuje prehod človeštva v novo ero. Prehajanje zaznamujejo burna dogajanja, ki so posledica velikih družbeno-ekonomskih kriz. Krize povzročajo boji za prevlado med velesilami za katerimi stoji kapital. Na koncu prehodnega obdobja pa nekateri strokovnjaki napovedujejo nov družbeni sistem, kjer bodo odpravljene razlike med revnimi in bogatimi. Šele takrat bomo lahko govorili o postmoderni družbi.

 


 

V tem tednu sem izbrala dve fotografiji, ki se navezujeta na 7. oktober, Svetovni dan otroka. Oba komentarja sem vsebinsko zaokrožila v celoto.

Avtor: Elvizz27
Naslov: Moje pesmi, moje sanje

Pri zelo odprti zaslonki in kratkem času je nastalo čudovito zamegljeno ozadje.  Zdi se, kot da je v ozadju jez in deklica igra na bregu deroče reke. Izbran je pravi trenutek. Neizraziti kontrasti dajo fotografiji občutek miline. Učinek sepie doda pridih nostalgičnosti, kar sporoča, da je deklica danes že odrasla.

Deklica z očmi nakazuje, da sledi  »dirigentu«. V simbolnem pomenu lahko razumemo, kot da ji  družbeno okolje pomaga pri njenem razvoju. Zvoki deroče reke v ozadju so njen »spremljajoči orkester«. Narava ji daje navdih.  Ustvarja iz svojih notranjih občutij. To nakazuje rahlo nazaj nagnjeno telo, drža rok, izraz na obrazu, predvsem pa njen pogled.  Torej, pri njenem umetniškem ustvarjanju prevladujejo čustva. Narava je deklici podarila talent . Skozi razvoj je to področje negovala in tako je nastalo veliko pesmi. 

Strokovnjaki ugotavljajo, da je urjenje ustvarjalnosti, čustvovanja itd., naloga desne polovice možgan. Leva polovica pa je v funkciji razuma. Sistem zahodne kulture v svojo korist, vedno več pozornosti posveča razumu. To pa pomeni siromašenje posameznika in družbe nasploh.

 

Avtor: marchello
Naslov: Deček iz Japiurja

Barvito ozadje ima svojo sporočilno vrednost. Mestu Japiur se reče tudi Rožnato mesto. Fasade stavb so barvite. Znano je, da ima ta predel sveta bogato duhovno kulturo.  V tem kontekstu razumem poudarjen ton rožnate barve, ki odseva na celotni fotografiji.

Močna opoldanska svetloba ustvarja visoke kontraste in do izraza pride temna polt kože, lasje in oči. Deček ima lepe oči, vendar v njih se zrcali nezaupanje.  Z gesto rok nakazuje, da ne želi vdora v svojo intimnost. Njegove vrednote so drugačne od vrednot naših otrok. Problem te kulture nasploh se kaže v odnosu do zdravja. Sestavni del zdravja je tudi higiena. Podatki  kažejo, da se to področje izboljšuje, saj smrtnost med otroci pada.

Kultura je relativen pojem. Tega se moramo zavedati predvsem Evropejci, ker velikokrat mislimo, da smo ceneter sveta.

 


 

Avtor: Murxl
Naslov: Soncu naproti

Všeč mi je persektiva, ki veliko doprinese k zgodbi. Kontrasti naredijo trodimenzionalni učinek. Zdi se, kot da ženska leti v prostranem vesolju. Prehodi med svetlimi in temnimi toni pa fotografijo omehčajo. Rumena svetloba daje občutek duhovnosti.
Ženska izžareva notranjo energijo. Simbolizira neodvisnost in svobodo. Njen pogled je usmerjen naprejStremi k uresničitvi svojih potencialov.

 

Avtor: pulao kley
Naslov: Long juaney V

Avtor na zelo izviren način prikazuje večplastno zgodbo. PrizorI so prosojno nanizani eden vrhi drugega. To daje vtis, kot da se zgodba odvija v več delih in na različnih krajih. Obrisi posameznikov, ki so izven konteksta prizorov, sestavljajo svoja poglavja. Veliko ljudi  in različni kraji dogajanja dajo fotografiji poseben čar. 

 


 

Avtor: toneT
Naslov: Razdvojenost

Na fotografiji vidimo več elementov, ki se pojavljajo v svojih nasprotjih, npr. črno-belo, svetlo- temno, vodoravno-navpično, majhno-veliko, vzorčasto-enobarvno, blizu-daleč. Tudi človek se je znašel v nasprotju sam s seboj. Pri podoživljanju trenutka v katerem živi, se z mislimi vrača v preteklost. To ga razdvojuje.

Fotograf je s podolgovatim formatom omogočil gledalcu, da zgodbo lažje »bere«.

 

Avtor: Microorganizm
Naslov: Go outside

Človek se zaveda bivanjske praznine. Stanje v katerem živi, ga ne zadovoljujejo več. To spoznanje ga duši in tlači k tlom. Izhod vidi v prostranosti sveta, kjer ga čakajo nove priložnosti .

Lahko bi rekli, da gre za igro svetlobe, teme, senc, barv, linij in oblik skozi različne dimenzije prostora. Perspektiva doprinese velik del k zgodbi. Temne stranske stene in iztopajoči deli vzporednih stebrov dajo prostoru globinski učinek.  Pogled skozi okno ta učinek še poveča. Zatemnjen del stropa ustvari videz masarde. Ustvarjena je optična iluzija prostora.

 


 

Avtor: fantomas
Naslov: Meditacija

V zunanjem delu fotografije prevladuje črna barva, kar daje občutek dramatičnosti. Odtenki zelene, rjave in modre barve vzdušje »omehčajo«.  Osrednji element je človek. Lahko bi rekli, da je v tem trenutku človekov svet temačen, zapleten in kompleksen. Hkrati pa je tudi svetel, enostaven ter preprost. Odvisno je, kateri del v tem trenutku zaznavamo.

Človek opazuje in podoživlja naravo. Izstopil  je iz prenatrpanega vsakdana in se je na ta način odmaknil od preteklega dogajanja in ne razmišlja o prihodnosti. Vidi svetlobo, ki si utira pot skozi oblake. To občuti kot igro valovanja. Misli kar same sestavljajo zgodbo. Ob tem ga preplavi jesensko malodušje. Sprašuje se, kaj se z njim dogaja. Napetost v telesu popušča. V stiku je s seboj »tukaj in zdaj«.  Zaveda se čuječnosti do sebe in do narave.

Zdi se, kot da v odsevih meditira tudi narava. 

 


 

Avtor: Scamin
Naslov: Staranje

Prevladujoče resignirane barve dajejo procesu staranja negativni predznak. Zahodna kultura tako pojmuje ta proces, kljub temu, da predstavlja resen družbeni in gospodarski problem.

V nasprotju s temnimi barvami so barve plemenitih kovin, ki delujejo pozitivno. Skupaj s spiralnimi linijami predstavljajo »sledi«, ki jih starejši pustijo za seboj s svojimi izkušnjami, znanjem in modrostjo.

Iz tega lahko sklepamo, da smo pred izzivom medgeneracijskega sodelovanja.

V ozadju vidimo mrežo, ki naj bi predstavljala socialno oporo starostnikom. Ta je vedno bolj institucionalno organizirana, to pomeni formalnega značaja.

 


 

Avtor: masala
Naslov: Utesnjenost

Človek je potisnjeno v kot. Na simbolni ravni pomeni, da mu je odvzeta svoboda. Z lisastimi odtenki hladnih barv in sencami na telesu je prikazano, kako privrejo na dan notranja občutja, kot so tesnoba, strah itd. Vse to hromi možgane in dreveni telo. V tem primeru zgleda, kot da je telo paralizirano. To pomeni, da sta telo in um povezana. Telo je sklenjeno v nekakšen oklep, kar daje lažen občutek varnosti.

Utesnjenost razumem kot krizo duha oz. krizo vrednot v družbi.

Všeč so mi svojstveni pristopi v fotografiji. Ta pristop me spominja na akrilno tehniko v slikarstvu.

 


 

Avtor: Raff
​Naziv: Time in colors

Prikazan je utrip potrošništva znotraj katerega si je našel svoj prostor ulični tradicionalni muzikant.
Reklame naslavljajo sporočilo ženskam. Sporočajo, da nam kultura, v kateri živimo pogojuje ideal lepote. Tem pogojem mora ženska zadostiti, če želi biti sprejeta v moškem svetu. Na ta način postane ženska objekt, zabriše se del njene osebnosti. Sodobni marketing deluje tudi iz ozadja, kar lahko razumemo, kot vpliv na nezavedni del človeka.
Igranje na ulici pomeni harmonikašu vsakdanjo prakso in hkrati nenadomestljiv del življenja. Prislužen denar je zanj postranskega pomena. Instrument mu predstavlja kulturni in socialni kapital. Z glasbo privablja pozornost mimoidočih. Na ta način se počuti izpolnjenega.
To sta dve dimenziji, ki se med seboj dopolnjujeta. Povezuje ju neka skupna energija, ki se izraža v žareči svetlobi.
Barve dodajo fotografiji pridih strasti.  Senčni in svetli razmetani snopi svetlobe na ulici nam globinski učinek fotografije še povečajo. Tudi ta efekt ima svoj pomen.

 

Avtor: inaya
​Naziv: narcisoiden

Narcisoid, ki veliko časa in energije posveča svojemu zunanjemu izgledu. Pokončna drža je njegova lažna podoba. To je drža po kateri hrepeni.
Večinoma se giblje v okolju »blišča«. Ta mu nudi odseve lažne večvrednosti. Prikrajšan je pristnih stikov z ljudmi. V odsevih išče odgovor, kaj si o njem mislijo prijatelji, znanci in drugi. Naredil bo  vse, da jim bo ugajal. »Lačen« je pohval in občudovanja.  Želi biti v središču pozornosti. Če tega ne doseže, se počuti kot ranjena žival.
Ozadje nam pove, da so ti vzorci vedenja stalnica njegove življenjske poti.
Kot vidimo, ima take tipe osebnosti kapital prikovane nase.

 


 

Avtor: Waldemar Szola
​Naziv: .

To fotografijio sem si že večkrat ogledala. Rada imam izrazite barve in močne kontraste. Fotografija je nabita s čustvi. Zgodba govori o brezkrbnem dekličinem življenju. Njeni umazani nohti mi dajo občutek spontanosti in prvobitnosti. Deklica ustvarja in raziskuje. Njeno življenje je polno vragolij.

Vidi se, da sta fotograf in deklica lepo sodelovala. Pogled je sproščen in izraža samozavest.

Fotograf nam barve prikazuje, kot da »kričijo« in na ta način vlečejo pozornost gledalca. Zatemnjena kota fotografije postavita motiv  v ospredje in ustvarita globinski učinek. Oranžna barva sončnice še posebej izstopa. Odtenki na obrazu in roki lepo prehajajo in ustvarjajo mehkobo. Nežni liniji okrog oči poudarijo njihovo obliko in prodoren pogled. Primerna svetloba ustvarja mehkobo las.  Barvni kontrasti in ostrina nam prebudijo tudi različne občutke. Na beli in oranžni črti tekstila  v ospredju, lahko zaznamo občutek otipa. Prav tako lahko zaznamo občutek vonja pri sončnici.

Če fotografijo gledamo na beli podlagi, lahko zaključimo, da je otroštvo te deklice neokrnjeno, kot nam ga tudi prikazuje fotograf. To je proces zorenja, ki se spreminja v vsej svoji burni dinamiki.

 

Avtor: Dingo72
Naziv: 199

Fotografija simbolizira odnose med partnerji, ki so sklenili dogovor o medsebojnem sodelovanju. Lahko je to odnos med uporabikom in institucijo,  potrošnikom in trgovcem,  poslovnima partnerjema, zakoncema, prijateljema, športnikom in trenerjem, državljanom in državo, gospodarjem in delavcem itd. Kot vidimo so vsi ti odnosi  vpeti v nek sistem in tvorijo skupnost.

Kaj je tisto kar jih povezuje navznoter in navzven?

Na simbolni ravni jeklene vezi predstavljajo zaupanje in spoštovanje. Vse to je med seboj v sistemu prepleteno. Ustvarjajo se nove vrednosti in vrednote. V takem odnosu obstanejo le »najmočnejši« posamezniki. Teh trenutno ni veliko. V skupnosti vidimo, da obstaja raznolikost. Prav je tako.

Prednji dve horizontalni črti, svetlobni utrinki in črno ozadje ustvarijo dimenzijo globine. To pa mi predstavlja  trajanje tega procesa. Zato lahko zaključim, da tak sistem odnosov je zelo kompleksen in predstavlja izziv za posameznika in človeštvo.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com