Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

LED luči za doosvetlitev v fotografiji in video

13.06.2018 12:02

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Ko je svetlobe premalo, fotograf rad poseže po bliskavici. Luči in reflektorji so se uporabljali predvsem v video in fotostudiu. Vendar presežek energije je šel v toploto in v studiu je to bilo še kako moteče.

Sam sem na začetku poti reprodukcijskega fotografa, uporabljal studijske luči. Topla svetloba je zahtevala posebne "tungsten" filme za umetno svetlobo (32000K). Bela, umetna svetloba za film za dnevno svetlobo (56000K) je bila domena zgolj filmske produkcije in grafične industrije.

Z digitalnim zajemom smo dobili možnost korigiranja temperature svetlobe preko funkcije WB (white balance). S tem je bilo lažje v video in fotografiji uporabiti luč, ali baterijsko svetilko za doosvetlitev. Ker močnejše luči oddajajo veliko toplote, baterijske svetilke pa so požrešne z energijo, je bila ta možnost dodatne svetlobe manjkrat v uporabi.

Prišle so LED luči. Močna svetloba in majhna poraba energije je njihova dobra lastnost. Obenem ne grejejo preveč v prostor. Za video vsekakor odlična izbira. Za fotografijo manj. Prve LED luči so imele izredno hladno, modro svetlobo. Težko jo je bilo kontrolirati in rezultati za resno delo niso bili zadovoljivi.

Že več kot 30 let nisem uporabil večje umetne luči ali reflektorja. Sem si pa že pomagal z led baterijsko svetilko, ki je poudarjala hladen barvni spekter (članek: Led Lenser X21 / Sonce v roki).

Na katerikoli FotoPOTEP sem šel, vedno me je spremljala bliskavica. V zadnjih letih taka, z možnostjo brezžičnega delovanja. Za letošnji FotoPOTEP Namibija, ob prevzemu kamere Fujifilm X-H1 (test) nisem dobil originalne bliskavice z brezžičnim delovanjem. Pa vseeno iščem naprej. Pri drugem ponudniku fotografske opreme, poizkusim dobiti Metz bliskavico za kamero Fujifilm. Žal je tudi pri njih ni bilo na voljo. Ker sem na tem FotoPOTEPu bil že 10X, sem točno vedel kaj od motivov s tem ne bom mogel fotografirati. Nič posebnega ne bo, ne da bi že imel dobre fotografije. Torej grem enkrat na pot brez dodatnega vira svetlobe.

Da ne odidem praznih rok, si za preizkus sposodim stojalo in filtre. Omenim, da bom s Fujifilm X-H1 preizkusil tudi video in v roke dobim kot telefon veliko in oblikovano napravo. Pogledam bolje, mini LED reflektor. Trgovec mi pravi preizkusi, je povsem nov izdelek, ki bo na prodajnih policah šele julija. Prav ti bo prišlo za video.

 

LED luč Metz Mecalight S500 BC

Kot že omenjeno. LED luči me do sedaj niso prepričale. Pa ne glede kakovosti, ampak predvsem velikosti in v fotografskem nahrbniku bi mi na potovanju zavzela prepotreben prostor. Niti nisem veliko snemal video v slabih svetlobnih pogojih.

LED luč Mecalight S500 BC je izredno kompaktna. Velikost (13x6,5x0.9cm), teža, oblika, ostri robovi in material ohišja dajo občutek, kot da v roki držim stari iPhone 5. Na robu so štirje manjši okrogli gumbi za vklop diod, premik funkcije med močjo osvetlitve (%) in barvno temperaturo (K), ter gumboma za premik obeh funkcij (-/+).

Na spletu iščem tehnične podatke, kakšen zapis o Metz Mecalight S500 BC in nič. Katerokoli povezavo kliknem, povsod so na voljo večje Metz ali druge LED luči. Niti ene slike ni bilo o njej (še v času objave tega članka ne). Na eni izmed švicarskih specializiranih spletnih trgovin dobim nekaj skromnih podatkov iz najave. Zraven pa ni slike, cene, niti podatka, kdaj bo Metz Mecalight S500 BC na voljo. Povprašam našega trgovca zakaj ni nikjer nobenih podatkov, slik in pove, da je to še preizkusna luč in da bo prodaja stekla šele julija.

Polna svetilnost 250Lux ni velika, vendar v praksi niti enkrat nisem rabil 100% moč, katero lahko znižujemo do 5%. Na zadnjem delu je manši OLED zaslon. Na njem so podatki o moči v %, barvni temperaturi svetlobe (K) od 3000 - 5500K in koliko časa bo zdržala vgrajena Li-Ion baterija moči 2300mAh. Polna baterija bo pri 100% moči zagotavljala vsaj eno uro svetilnosti. Pri 50% moči tri ure in pri 5% kar 25 ur svetilnosti.

Na spodnjem robu je še navoj (1/4 cole), da Mecalight S500 BC lahko nastavimo na stojalo in USB-C vhod, za polnjenje baterije.

Če so mi za velike LED luči glede spremembe temperature svetlobe priporočali namenske barvne filtre, ima Metz Mecalight S500 BC to rešeno bolj elegantno. Omenil sem že, da ima LED dioda hladno, za oko nič kaj prijetno svetlobo okoli 10.000K (Kelvin).

Da dobimo fotografu primerno temperaturo dnevne svetlobe 5500K, je na polovici LED diod nežen rumeni filter.

Druga polovica diod ima oranžni filter in z dodajanjem moči svetilnosti teh diod, lahko mešamo svetlobo v korakih od 5500K do 3000K.

 

V praksi

Prišel je čas, ko sem na FotoPOTEPu potreboval dodatno svetlobo. Za zajem videa sem uporabil fotofon Huawei P20 Pro (članek: Fotofon z odliko). Za fotografijo pa brezrcalno kamero Fujifilm X-H1 (test).

Že v trdni temi, se je skupina Himb iz zaselka pripravljala na ples. Osvetljeni so bili samo s svetlobo bližnjega ognja. Prižgal sem Mecalight S500 BC in ob polni moči, so se zaradi direktne osvetlitve vsi umaknili na stran. Direktna 100% osvetlitev jih je oslepila. Moč sem zmanjšal na 50%, stegnil roko nazaj in začel fotografirati ter snemati. Svetlobo se da z nagibom luči prav lepo kontrolirati. Tako v moči, kot v vpadnem delu osvetlitve. Glede na uporabo bliskavice, je zaradi stalne osvetlitve tudi laže ostriti.

Prednost bliskavice je v tem, da tudi pri daljšem času osvetlitve, kratek blisk svetlobe vseeno zamrzne premikajoči se objekt in ISO je lahko med 400 in 800. Pri delu z LED svetlobo sem moral uporabiti ISO 3200, da sem dobil čas osvetlitve okoli 1/30 sekunde. Zaradi uporabe daljših časov laže naredimo efekt premika, torej gibanja.

Če je za fotografijo še vedno v prednosti bliskavica, je za video Mecalight S500 BC odlična rešitev. Dovolj močna svetloba, možnost nastavitve barvne temperature in priročna uporaba, ji dajo visoko uporabniško vrednost.

 

 

Za konec

LED osvetlitev fotografu nikakor ni zamenjava za bliskavico. Je bolj dodatna svetloba, ki lahko dobro doosvetli motiv in je predvsem primerna za video ter table top fotografijo. Vsekakor je močna majhna LED luč na FotoPOTEPu primerna še za kaj več, kot uporabiti jo za fotografijo in video. Odlično lahko služi za osvetlitev v temnih prostorih, ali recimo zvečer v kampu, na pohodu...

LED luč Metz Mecalight S500 BC mi je pokazala, da je lahko vsestranski pripomoček. Že zaradi možne nekaj urne uporabe kot svetilke, mi bo zaradi kompaktnosti lahko prišla prav na marsikaterem potovanju. Obenem lahko po potrebi zamenja bliskavico, ali po potrebi doda svetlobo, saj je temperatura svetloba enaka tisti iz bliskavice. Predvsem pa, Mecalight S500 BC je odlična osvetlitev, ko potrebujemo dodatno svetlobo za video.

Metz Mecalight S500 BC bo v prodaji meseca julija. Cena bo okoli 100€. Torej, našel sem zelo kompaktno in širokouporabno napravo za dodatno osvetlitev. Kdor želi za svoje projekte več moči, bo posegel po večjih LED lučeh.

Poudarjam še enkrat. LED luč ni popolna zamenjava za bliskavico, saj ima glede nje svoje omejitve. LED diode so v fotografijo ter predvsem v video, prinesle kompaktnost, priročnost in kakovost ob zelo široki uporabniški vrednosti.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com