Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Kupujete fleš - bliskavico? / Kaj pomenijo oznake...

Avtor:Matjaž Intihar
12.01.2004 20:18

Vodilno število!

Le to nam pove veliko o moči bliskavice oziroma svetlobe, ki pride iz nje. V dobi, ko še ni bilo svetlomerov in možnosti avtomatske osvetlitve, je bilo to število zelo pomembno. Če vemo vodilno število bliskavice je tudi laže izračunati parametre za pravilno osvetlitev. Če imamo vodilno število bliskavice 40 in je motiv oddaljen od kamere 10m, moramo pri 100ISO občutljivosti nastaviti zaslonko 4. Torej, vodilno število delimo z oddaljenostjo motiva in dobimo zaslonko. Vendar v dobi programskih avtomatik le redko kdo še računa vse parametre za pravilno osvetlitev.

Slave

Ko prva (master) bliskavica ali poseben oddajnik na kameri odda IR blisk ali se sproži bliskavica, druge bliskavice, ki so pripravljene za blisk s pomočjo senzorja prožijo svetlobo. Torej ni treba, da so bliskavice na kameri. Lahko jih postavimo poljubno po prostoru in proži jih blisk iz glavne bliskavice. Z glavno (master) bliskavico lahko nastavljamo tudi moč ostalih bliskavic.

V posnetem motivu je tudi bliskavica, ki se je ob sprožitvi prve tudi sprožila. Vodilna (master) bliskavica je na kameri in usmerjena v strop. Bliskavica na sliki je nastavljena na lastnost slave (suženj) in sledi navodilom prve (master) bliskavice. Ko se je sprožila prva bliskavica je prožila blisk tudi bliskavica v sredini motiva, pa čeprav je popolnoma samostojna. Niti ni treba, da je pritrjena na katerikoli kameri.

Sinhronizacijski čas

Zaklop v kameri je samo določen čas popolnoma odprt. In ker je blisk krajši od hitrosti zaklopa, mora le ta prožiti v pravem intervalu, ko je zaklop popolnoma odprt. V nasprotnem primeru je osvetljen samo del tipala in dobimo samo del osvetljene slike.

FP (hitri časi osvetlitve)

Pri krajših časih osvetlitve pa se zaklop premakne z enako hitrostjo, le reža skozi katero gre svetloba je vse manjša. V posebnem načinu osvetljevanja, lahko delujemo tudi z krajšimi časi od sinhronizacijskega. Vendar se v tem primeru podaljša čas trajanja bliska. Kar pa doprinese do večjega segrevanja bliskovne cevi in ob predolgi uporabi njenega hitrejšega uničenja. V nekaterih primerih lahko traja čas bliska tudi eno sekundo.

 

Ko boste spoznali uporabnost bliskavice na vaši kameri, bo tudi zadovoljstvo pri fotografiranju v svetlobno slabših pogojih odlično.

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com