Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Jesenski e-FotoPOTEP po Toskani (tretjič...)

16.11.2011 10:23


FotoPOTEP Toskana v VIDEO zapisu.​

Obljuba dela dolg in ker sem človek, ki nima navade zariti glave v pesek, sem se končno spravila k pisanju. O čem drugem, seveda, kot o mojem že tretjem in definitivno ne zadnjem e-fotopotepu po Toskani!

Moje prvo fotografsko srečanje s tem prelepim kosom Italije pred dvema letoma je potekalo v glavnem v dežju in mrazu, tako da se nas je po povratku kar nekaj znašlo v postelji (da ne bo pomote ��" sami in z vročino!). Zato ni čudno, da je prav vsakdo izmed nas zadnjih nekaj dni brskal po spletu in iskal najugodnejšo (kar pa ne pomeni nujno tudi najbolj točno) vremensko napoved. Seveda na spletu najdeš vse mogoče ��" torej tudi lep, sončen novembrski vikend...in temu naproti smo se podali na pot.


Pred nevihto. Foto: Nevenka Papič

Malo me je presenetilo, da se je interes za tak potep zmanjšal do take mere, da smo komaj, komaj napolnili kombi (s šoferjem vred), kar pa ima za fotonavdušence, med kakršne spadam tudi sama, tudi svojo dobro plat: bili smo neverjetno hitri: iz Ljubljane smo se podali ob dveh zjutraj, 10 minut pred osmo pa smo na prvi lokaciji že veselo pritiskali na sprožilce, tako da je prva kava prišla na vrsto šele okrog enajstih; bili smo fleksibilni, saj se kombi lažje in hitreje ustavlja na mestih, kjer šofer izza sebe zasliši kakšen »vau«; pa tudi iznajdljivosti nam ni manjkalo, saj smo kljub temu, da so se črni oblaki kot za stavo skoraj cel vikend podili nad našimi glavami, vedno našli pot tja, kjer so bili griči, vinogradi in doline obsijani s soncem ali pa je sonce skozi meglo vsaj rahlo nakazovalo svojo prisotnost. Skratka, za nami je še en nepozaben toskanski vikend, ki je s svojimi žarečimi jesenskimi barvami napolnil naše baterije pred bližajočo se zimo.


Sen kresne noči. Foto: Nevenka Papič


Belle du jour. Foto: Nevenka Papič

Sama letno prevozim kar nekaj tisoč kilometrov, z orientacijo nimam najmanjših težav, če me pa zdajle vprašate, KJE točno so slike posnete, bom pa izpadla kot navadna ovca ��" vem, da smo se ves čas vozili okrog San Quirico d'Orcie, Pienze in Montepulciana (vsaj po tablah sodeč), mimo Lago Trasimeno smo se zapeljali v Assisi ��" in tu je moje orientacije skoraj konec. Ovce smo bili pravzaprav vsi, razen Yurkota, ki nam je nesebično razkazoval lokacije, na katerih je sam posnel svoje najboljše toskanske fotke, in seveda šoferja, ki je ves čas sledil njegovemu prstu na karti. Dobesedno, kajti ustavljali smo se tudi po samo nekaj 100 prevoženih metrih in že med skakanjem iz avta pripravljali nastavitve na aparatu...


Castiglione del Lago. Foto: Nevenka Papič


Crete Senesi. Foto: Nevenka Papič

V tem času se Toskana dobesedno utaplja v morju skoraj fluorescentno rumenih vinogradov, s katerimi so zasajeni griči, kamor ti seže oko. Lepe, skoraj geometrijsko uravnane linije prekinjajo samo nasadi oljk. Grozdje je v glavnem že pobrano, razen tam, kjer s trte visijo že skoraj napol posušeni grozdi, namenjeni za pozno trgatev, s katero pridobijo izredno sladko desertno vino »Vino Santo«, ki je poslastica za vsakega sladokusca (dobesedno). Prav hecno je opazovati različne ptiče, ki se skrivajo med pisanimi listi in pridno kradejo sladke jagode.


Trte in oljke. Foto: Nevenka Papič


Od vseh pozabljen. Foto: Nevenka Papič

Z zanimanjem smo opazovali in tudi poslikali obiralce oliv. Na manjših posestvih delo poteka ročno, kot to delajo najbrž že stoletja, medtem ko si na večjih pomagajo s posebnimi električnimi grabljami in velikimi mrežami v vlogi lovilcev oliv.


Obiranje oljk. Foto: Nevenka Papič

Za nekoga, ki prihaja iz dežele, kjer je delo z zemljo malo cenjeno, predstavlja obisk Toskane skoraj kulturni šok. Kamorkoli se ozreš, povsod vidiš samo hektarje obdelane zemlje; razen gozdov in manjših travnikov ni videti niti pedi opuščenih njiv. Občutek imaš, da zemlja dobesedno cveti pod vzorci kolesnic, ki so jo vanjo zarisala velika kolesa traktorjev in kombajnov. Različne nianse rjavih, sivih in okrastih odtenkov se prelivajo ena v drugo, pač odvisno od lege, kvalitete zemlje in svetlobe, ki pada nanjo.


Beg pred nevihto. Foto: Nevenka Papič


Center sveta. Foto: Nevenka Papič


Vidim dvojno. Foto: Nevenka Papič


Polje, kdo bo tebe ljubil. Foto: Nevenka Papič

Veliko polj je golih. A v treh dneh, ko smo lezli z ene njive na drugo, se je pred našimi očmi odvijalo življenje, kot ga v tem obdobju nismo pričakovali: z vsakim toplim sončnim žarkom je iz brazd pokukala kakšna nova živo zelena bilka ��" oves in ječmen, ki bosta v maju ponovno razveseljevala e-fotografe, ko bomo slikali neskončna in valovita žitna polja, pomešana s krvavo rdečimi zaplatami makovih cvetov...


Pienza - polja zelenijo. Foto: Nevenka Papič

Seveda Yurkotu to ni bilo dovolj ��" pod njegovim budnim očesom smo veselo kot zajci poskakovali tudi med ogromnimi njivami zeljnatih glav ��" pa vseeno še zdaj ne vemo, ali je »sauerkraut« kakšna toskanska specialiteta ali pa ga izvažajo severnim sosedom. Uf, kako srečna sem bila, ko sem naletela na sončnico!


Sončnica med zeljem Foto: Nevenka Papič

Assisi nas je pričakal v dežju, a ker dobri aparati niso iz »cukra«, kot se temu reče, nas teh nekaj občasno konkretnih kapljic ni motilo! V eni roki dežnik, v drugi fotič, pa hop! na ulice. Seveda so nas turisti gledali kot Marsovce, sploh Izidorja in Yurkota, ko sta z vrha stopnic pri Cerkvi St.Francesca slikala mimoidoče. Prepričali smo se, da ima firbec babji ogromno dela, ne glede na to, ali je naše gore list ali pa ameriške ��" toliko, da ju ženske niso sklatile z ograje. Nagibale so se čez, da jim ne bi ušlo tisto najbolj zanimivo dogajanje, pa razen Ksenije, ki je s pisano marelo špancirala gor in dol, niso videle nič. Razumele pa tudi ne... V Assisiju smo tako lahko posneli kar nekaj zanimivih portretov, sploh s terase, kjer smo se ogrevali s šilcem grape.


Assisi - firbec babji. Foto: Nevenka Papič


Assisi v dežju - Foto: Nevenka Papič


Assisi - zavetje pred dežjem. Foto: Nevenka Papič


Assisi - Grappa se prileze. Foto: Nevenka Papič

Še in še bi lahko naštevala, pa bi vseeno še kaj pozabila omeniti. Zato lahko edino povabim vse, ki vas mika takle potep po tej prelepi pokrajini, da se nam prihodnjič pridružite! Turistično potovanje v lastni režiji je super, a fotograf pravzaprav zaživi šele v družbi enakomislečih, pod vodstvom odličnega mentorja in dobrega poznavalca najboljših foto lokacij.

Znani pisatelj Frances Mayes (Under the Tuscan Sun) je zapisal:

»Že stoletja nazaj je kitajski pesnik ugotovil, da ponovno zaživiš, če poskušaš nekaj lepega opisati z besedami.«

Mislim, da velja enako za dobro fotografijo.


Monte Olivieri. Foto: Nevenka Papič

 


 


Foto: Karmen Smolnikar

 


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Foto: Karmen Smolnikar


Še skupinska fotografija tokratnega e-FotoPOTEP-a v Toskano / november 2011

Nevenka Papič

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com