Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.goopti.com/sl/?a=EF39B1A794724F14052463F28460900C64107E4D
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

FotoPOTEP Aljaska in Yukon

08.11.2017 15:29


FotoPOTEP Aljaska 2015 v fotografijah.
 


e-Fotografija FotoPOTEP Aljaska - Yukon 2018
Kdaj: 28. junij do 11. julij 2016
Predvidena cena: 3400€

Prijave za FotoPOTEP Aljaska 2016 (vstopi)
Ker je skupina omejena na 11 udeležencev so želene čim hitrejše informativne prijave.
Vprašanja in druge informacije

 


 

FotoPOTEP po Aljaski in Yukonu, katerega si boste za vedno zapomnili in s kamero shranili vaše spomine. Za vse ljubitelje neokrnjene narave in živali v naravnem okolju. Gremo na naj poletni FotoPOTEP, v dneh »bele« noči.

Največja zvezna država  ZDA je cilj mnogih popotnikov in fotografov.  Aljaska oziroma severni del Amerike, saj gremo na našem FotoPOTEPu tudi lep del po Kanadi (provinci Yukon) ima kaj pokazati. Odprta narava, gore, močvirja, jezera, reke, ledeniki, živali na kopnem in v morju, zgodovina v mestecih (bolj razširjenih vaseh), se nam prepletajo na celotni poti.

Aljaska ima svoj čar ravno zato, ker je tako malo obljudena, da si lahko vedno nekje, kjer človek še ni izoblikoval pokrajine in kjer ti živali prečkajo pot tako na cesti, poteh, kot v vodi.

Panorama nam iz ure v uro nudi odlične krajinske motive. Na sami vožnji pa nikoli ni dolgčas, saj se vseskozi pričakuje, da bomo videli lose, medvede, kojote, v vodi pa kite, orke, tjulne, morske vidre, beluge...

Do ledenikov se dobesedno pripeljemo. Tako z avtom kot čolni. Aljaska ima kar polovico vseh ledenikov na svetu.

Ustavimo se tudi v manjših krajih, ki kažejo polno Aljaške zgodovine z zasebnimi muzeji. Gremo mimo zanimive vasi Chiken v vas Eagle v leseno (kavbojsko) mesto muzej Dawson City, ki je že v Kanadi.

Sam sem v skoraj mesečnem samostojnem potovanju po Aljaski spoznal, kaj je tisto, kar vsak popotnik ali fotograf potrebuje in pričakuje od Aljaske.

Naša pot v sliki!

Začeli bomo na enem izmed bližnjih letališč in že naslednji dan spoznali največje mesto Anchorage. Prevzamemo 4X4 avtomobile in začenja se naša pot. V mesto s 300.000 prebivalci ima domovanje tudi več kot 2000 losov. Enega izmed njih sem srečal kar na sprehodu ob jezeru s hidroplani, nasproti mednarodnega letališča, kamor je tudi odplaval. Hitro bomo spoznali, kaj pomeni »sobivanje« z živalmi.

Prespani in spočiti gremo proti nacionalnemu parku Denali. Nekaj 10km ven iz centra mesta se že začenja divjina, tundra, reke in ne bom rekel z nekaj sreče bomo videli že prve živali. Kajti los ti lahko stopi pred avto kadarkoli. Ni zaman znan test avtomobila z imenom »los test«! Ko moraš na hitro na vso moč odviti. Mislim, da nam ne bo treba ukvarjati se s tem, oziroma spoznali bomo, zakaj je dobro upoštevati omejitve (55 ali max. 65milj). Vsekakor pa bo dovolj časa, da se tudi na poti ustavljamo ob želenem motivu. Tako bomo imeli že prvi dan pravi popotniški in fotografski raj za vse, ki uživajo v naravi.

Sledi ogled Denali parka. Po njem se lahko vozimo samo organizirano z njihovimi avtobusi, vendar je dovolj ustavljanj tudi za fotografiranje. Ne samo pokrajine. V jasnem vremenu bo pred nami »bela« gora McKinley. Najvišja (6194) v severni Ameriki. Z nekaj sreče pa grizliji, volkovi in jeleni. Vsekakor vredno ogleda.

Če bo jasno tudi v višinah, priporočam polet nad ledeniki, med visokimi belimi gorami in okoli gore McKinley. Posebno doživetje, ko kamorkoli pogledaš vidiš samo belo, beloooo!

Naslednji dan naredimo nov krajši skok do drugega največjega mesta Fairbanks. Mesto z veliko letalsko vojaško bazo je bilo v času zlate mrzlice mesto bank. Je tudi najbolj toplo področje na Aljaski. Naj vas ne čudi, če nas pričaka 30 stopinj. Ja, Aljaska je poleti v času »bele« noči povsem solidno topla. Vendar, ko je oblačno, pada dež, smo bolj na zahodu deželu, brez jakne ali flisa ne gre.

Da ne bomo pohajkovali po nič kaj posebnem mestu, se bomo raje odpeljali do Chena Hot Springs. Topli vrelci, v katerih se lahko tudi namočite.

Še en večer prespimo v Fairbanks. Ne bomo odšli ob naftovodu povsem na sever. Čisto do obale se tako ali tako ne sme. Naftovod si bomo ogledali in nato zavili proti vzhodu in vasi Circle, ki je na bregu reke Yukon. Vmes en zanimiv muzej na prostem, prelaz nad 1000m in, če bo še čas gremo do zanimive lokacije Circle Hot Springs. Vas z vročimi vrelci, podobna iz filma Deliverance.

Čaka nas Alaska Highway. 2700km dolga cesta, ki so jo zgradili med drugo svetovno vojno v samo 8 mesecih. Poteka iz ZDA, preko Kanade na Aljasko. Najprej se ustavimo, pa čeprav poleti, v božičkovi vasi in kičasti trgovini. Sledi ravna cesta ob ledeniških cestah z enkratnim razgledom na bele gore. Ne malo američanov prileti v Fairbanks, si iz razglednih točk pogleda oddaljeno goro McKinley (Denali) in gre domov. Videli so Aljasko, želja se jim je izpolnila.

Mi pa po ogledih in fotografiranju še naprej. Čaka nas meja med ZDA in Kanado. Kako izgleda? Kot Piranski zaliv, saj med obema državama obstaja še vedno 20 km pas nikogaršnje zemlje.

Ko se peljemo v Kanado, nas ne ustavijo ameriški uradniki. Formalnost na Kanadski meji bo zanimiva (povem na srečanju). Nato pa samo še nekaj kilometrov in smo v vasi z nekaj hišami, Beaver Creek. Zelo pomembna je, saj imajo hotel in bencinsko črpalko. Verjemite, ne bi spali kje na prostem, ali se še nekaj 100km vozili do naše naslednje destinacije!

Naprej do vasi Chiken, Eagle in v Kanado, Dawson City.

Naprej na zahod, na malo daljšo pot v Švico. No, najprej veliko zanimive pokrajine (pobočje Wrangell), iskanje losov in medvedov, potem pa doline in stop pod ledenikom Worthington. Malo manj, kot zaleteli se bomo v njega. Sledi prelaz, zopet gremo na sneg. Ni čudno, saj sem omenil Švico. Valdez je mesto, za katerega rečejo, da je mala Švica. Sam sicer nisem opazil nobenih krav, zvoncev, smučišč, čokalade, kar bi me spomnilo na Švico. No ja na vzhodni strani so gore, vendar mesto je ob morju. Ampak domačini se s to primerjavo radi pohvalijo. Mogoče zato, ker sneg iz tega mesta skoraj ne izgine. Še avgusta se najde kakšna zaplata snega. Čez dolgo zimo ga zapade preko tri metre.

Poznamo pa tanker Valdez, ki je ob obali Aljaske naredil pravo ekološko katastrofo. Ja Valdez je tudi mesto, kjer se konča aljaški naftovod. Je tudi najbolj severno mesto, ki ima celo v hudi zimi še vedno ne preveč zamrznjeno morje, da lahko tankerji dostopajo do njega.

Ker nam Valdez nima veliko za pokazati, gremo že naslednji dan na trajekt in čez znani zaliv Prince William Sound do železarskega pristanišča Whittier. Tu se pa že zna zgoditi, da nas spozna kakšen kit, orke...

Ne bomo se ustavljali v Whittierju, ampak gremo skozi ozek predor naprej v ribiško mesto Seward. Vmes bomo na cesti močno pozorni. Samo na enem najbolj problematičnem odseku v mesecu povozijo tudi do 100 losov. No v bistvu, los uniči avto in potnike v naletu malo premeče po avtu.

Seward nam nudi morske zanimivosti, oziroma pogled na morje. Če želite videti kite, orke, morske leve, tjulne, morske vidre in poslušati lomljenje ledenikov, potem sem vas pripeljal na pravi konec.

Gremo na ladjo in na izlet. Res bo kaj za videti. Po izletu pa še do ledenika v bližini. Po njem se da tudi sprehoditi, ali opraviti treking. In še to. Ob reki so beloglavi orli. Prav rad bi ga še bolje ujel v svoj objektiv.

Ker je na močno ribiško obarvanem polotoku Katmai kaj za videti, gremo še malo po sledeh ribičije. Tam kjer so ribe, so tudi ribiči in medvedi. Baje, videl nisem, ribič ujame, a mu medved iz trnka odnese ribo. Je pa ribičev ob rekah toliko, kot pri nas rib v ribogojnici. Če bi naši ribiči to videli, ne, niti v najbolj morečih sanjah si ne znajo predstavljati, da še kdo stoji poleg njih. Tu stojijo v treh vrstah. In ni hec. Vsak ujame lososa. V bistvu samo vržejo trnek in potegnejo. Na 10 metov je zunaj sigurno ena riba. Ob rekah so mize in iz ribe odrežejo samo file. Ostalo gre nazaj v reko.

Da ne bomo gledali samo lososov, gremo še v znano mestece Homer. Tu se začne globokomorski ribolov na zelo cenjeno ribo Halibut. In verjemite, je kaj za videti. Ko pridejo ljubiteljski ribiči iz čolna, pred njih obesijo bogat ulov in škljoc, za spomin. Rib se ne sme prodajati. Vam pa takoj odrežejo fileje, zamrznejo in ne boste verjeli pošljejo domov. Tudi v Evropo. Čudovito meso. No, lahko ga poizkusite tudi v bližnjih restavracijah.

Ko pridemo nazaj v Seward, se gre lahko ogledati še oceanokvarij in seveda, narediti »selfy« pri štartni točki 0, tekme pasjih vpreg Iditarod. Tekmo oznamujejo kot še zadnjo veliko tekmo na zemlji! Iditarod (čista voda) dirka je dolga 1600km. Poimenujejo jo tudi "Seward to Nome Mail Trail".  

Vsega lepega je enkrat konec. Čaka nas samo še Anchorage. Konec koncev je treba malo v šoping, spakirati kovček za pot domov in zgodaj zjutraj že gremo proti Evropi.

Tako bo to na našem FotoPOTEPu. Marsikaj sem še izpustil. Marsikje se bomo zaradi okoliščin odpeljali mimo, ali kje ostali dlje. Torej kot vedno na našem FotoPOTEPu. Popotniško bomo dovolj svobodni, da bomo na lepih razgledih imeli več časa za naše pomnilne kartice.

 

FotoPOTEP Aljaska – Yukon
Predvidena cena: 3400€ (glede na trenutne cene prevozov in razmerja $ / €)
Max št. udeležncev 11 (min. 7) in vodnik.

 


 

V ceno (max. 11 udeležencev in vodnik) je vključeno

Letalski prevoz in vse letališke pristojbine
Prenočišča v dvoposteljnih sobah
4X4 terenska vozila (max. 4 osebe v avtu – vozimo sami)
Vodenje FotoPOTEPa - Matjaž Intihar

V ceno ni vključeno

Opcijske aktivnosti; Denali park tour, letalski in helikopterski prevozi na Aljaski, Kenai tour z ladjo, hrana (zajtrki so samo v določenih hotelih, je se v lokalih, lodgih, hotelih na poti ali mestih).

Zahtevnost potovanja

Pot ni zahtevna in ne zahteva nobenih posebnih aktivnosti. Pomembno pa je, da ne pričakujete evropskih restavracij in možnosti prehranjevanja. Ni zaman Aljaska imenovana kot "last frontier", zadnja meja civilizacije.

Zdravje

Še največ za kar morate poskrbeti je, da se pri ledenikih ali jezerih namažete s kremo proti komarjem.

Vizum

Za ZDA in Kanado se viza ne potrebuje. Potrebno pa je urediti elektronsko prijavo ESTA.

Na FotoPOTEP nas gre lahko samo 12, zato pohitite s prijavo.

 

Prijave za FotoPOTEP Aljaska 2018
Ker je skupina omejena na 11 udeležencev so želene čim hitrejše informativne prijave.
Vprašanja in druge informacije

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com