Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

FotoPOTEP – Moj način potovanja

Avtor:Matjaž Intihar
16.11.2012 14:02
Stran:


Moj način FotoPOTEPa je močno povezan s fotokamero in z lokacijo, ki nudi možnost samostojnega potovanja z avtom. V prvi vrsti pa vedno z možnostjo ustavljanja, kjer si to zaželim in seveda je ustavljanje možno.
Posneto v St. Andrews na Škotskem, kjer Defender ječi pod mojo nogo in terenom, ki je premagljiv s samo res primerno tehniko. Škoda bi bilo biti v tej pokrajini brez prave fotoopreme. Ta mi je vedno nekje na dosegu roke. Gremo pa na lokacijo, kjer so orli in sove "doma"! Obenem pa lahko izkoristimo še fotografiranje na poti.


 

Uvod

Slovenci radi potujemo. Tako ali drugače, oziroma v bolj ali manj oddaljene kraje. Še največ je tistih popotnikov, ki potujejo z agencijami. Veliko je tudi takih, ki svet vidijo z nahrbtnikom na ramah in z malo denarja v žepu. Nekaj je tistih, ki si tujino ogledajo preko najboljših resortov. Ljudje smo si različni in vsak način potovanja ima svoje prednosti ter slabosti.
Tudi sam rad potujem. Pravijo da ima astrološko znamenje strelec močno željo po nenehnih potovanjih. Pa me res vedno nekam vleče. Toda na nek svoj poseben način.
Že v mladosti sem rad raziskoval bližnje kraje. Doma na Vevčah vse okoli Ljubljanice do Studenca, v Zalogu okoli Save in seveda bližnje hribe od Debnega vrha, Urha in Golovca.


Vevče sem pred leti uspel fotografirati iz helikopterja. Kraj kjer sem kot otrok in mladostnik začel začrtovati in uresničevati prve POTEPe. Seveda v glavnem s kolesom do Studenca, Zaloga, Pečarja, Sostra, Urha...
Z očetovo fotokamero Smena 8, sem leta 1974 naredil svoj prvi FotoPOTEP na Vevčah, v produ kot rečemo (ob nogometnem igrišču Slavija, zdaj Alfa).


Debni vrh nudi kar nekaj skrivnosti. Malo naprej je Stari grad, v strmini Mrzle doline se še vedno skriva prava skakalnica, partizanska javka (rov), in pod Starim gradom več stoletij staro izrezovanje mlinskih kamnov (članek Podgrad-Stari grad-Mlinski kamni). Kaj bi si otrok želel videti še več. V tistih časih nazaj smo imeli še možnost kopanja v Savi in njenih pritokih, ki jih danes ni več. Kopali smo se tudi v bajerjih pri psihiatrični bolnici na Studencu in seveda v bazenu na Vevčah.


Kasneje so že sledili kolesarski podvigi po dolini Besnice, od Podgrada na Pečarja, do Janč, Javorja, vse do Trebeljevega.

 

S prstom po zemljevidu

Dolgo časa so bila moja bolj "eksotična" potovanja samo moja domišljija in prst na zemljevidu ter branje potopisnih člankov. Sam zase sem mislil, si dopovedoval, da nikoli ni bilo časa, oziroma denarja za oditi in sprostiti pustolovskega duha. Toda eden izmed popotniških legend Zvone Šeruga je lepo povedal. »Bog je ustvaril dovolj časa in tudi denarja je dovolj, za kar si ga pripravljen dati«. Zdaj vem, zakaj sam dolgo časa kaj dlje kot na vedno iste skale na hrvaškem morju in nekaj sindikalnih izletov po Evropi niti prišel nisem.


Pred 40 leti, je bila pot do morja že pravi letni podvig. Ti ponavljajoči se dopusti na hrvaških skalah, še danes mnogim onemogočajo pogledati čez druge planke, mejo. Seveda so ostali spomini, prijetne počitnice, dogodki. Žal pa drugam še dosti let naprej nisem kaj dosti videl. Ta fotografija, ki sem jo leta 1978 posnel v Banjolah, me še vedno spominja, vrne, na prijetne mladostniške počitnice.

 

Prvi FotoPOTEPi

Tisti moji pravi FotoPOTEPi so se začeli kako drugače kot s fotokamero v roki. Seveda še z analogno in na film. Vse skupaj pa drugače, nič kaj klasično popotniško ali izletniško. Razna poslovna potovanja in izlete, sem kot fotograf spremljal s fotokamero v roki in dokumentiral dogodke. Tako sem odkrival zanimive lokacije doma, kot po svetu.


Canon AE-1 iz leta 1978. Kamera s katero sem začel fotografirati na dogodkih in lahko rečem, da so se z njo začeli moji FotoPOTEPi.
Čez leta pa sem spoznal, da je lahko FotoPOTEP odlična poslovna možnost za fotografa (članek - Fotografija in turizem)


 

Po svetu

Z začetkom e-Fotografije (l.2001) so prišli še novi, drugačni FotoPOTEPi. Vabil na konference in preizkuse fotoopreme je bilo res veliko. Obenem še vabil v razna fotografska združenja in kar naenkrat sem potoval v vse kraje sveta. Od Norveške do Japonske, v Afriko in otočja v Atlantiku.
Seveda bo marsikdo rekel, ta nekaj dnevna potovanja nimajo nič s "pravimi" potovanji. Toda kaj so "prava" potovanja? Mora res biti za to z nami nahrbtnik in vsaj mesec dni pretegovati noge po odročnih krajih, s čim manj denarja v žepu? Ali biti na eksotičnem otoku nastanjen v najboljšem hotelu? Oziroma sedeti v prevoznih sredstvih in kar najhitreje zbirati štempilke v potnem listu? Nekateri samo potujejo skozi države in kraje in jim že zadostuje, da se peljejo mimo ali so kratek čas v njih, za njihovo popotniško zgodbo in vtise.
Moram še zapisati, da ta nekaj dnevna potovanja v meni velikokrat prebudijo željo po videti še več, ali mi dajo idejo za naslednji vodeni FotoPOTEP. In na ne malo, na hitro videnih krajev, sem se vrnil.


Leto 2003. Pisala se je digitalna zgodovina. Pa ne da je to bil njen začetek. Toda predstavitev kamere EOS 300D (članek), je pokazala, da je vstop kamer DSLR v svet hobi fotografije tu. In dejansko. Digitalna hobi fotografija je dobila svoje mesto in željo po kameri DSLR. "Srebrenko" kot smo rekli EOS 300D, je bila tudi pri nas kamera, ki je mnogim odprla svet DSLR fotografije, meni pa svet spoznavanja krajev na drugačen način. Vesel sem, da sem lahko bil udeležen predstavitve te uspešne kamere v Londonu, ki ima danes že deseto naslednico v EOS 750D / 760D (test). Ker pa imaš vedno možnost še nekaj dni spoznavati mesto dogodka, ali celo širše, lahko tako povabilo izkoristiš za pravi FotoPOTEP, saj je večina udeleženih tudi željna fotografiranja in raziskovanja.


Kmalu po predstavitvi EOS 300D v Londonu sem že odšel na predstavitev Olympus E-1 (članek). Za Olympus se je pisala nova zgodovina. Tokrat sem bil ponovno v Amsterdamu, kjer sem lahko s kamero odkrival celotno Nizozemsko. Nekaj mesecev kasneje so nas že peljali na preizkus E-1 v Šanijo, na Mallorco.


Moji FotoPOTEPi so vedno tudi delo, sejmi, kongresi... Če ne drugega je treba posredovati posneto in objaviti na spletni strani ter drugih omrežjih.


HP je močan v razvoju in odkrivanju, implementiranju novih tehnologij. Vsako njihovo povabilo je bilo zame tako fotografski kot tehnološki presežek. Z nami so bili vrhunski fotografi, kot njihovi inžinerji za tiskanje, fotografijo, računalništvo. To kar danes zmorejo pametni telefoni in tablice, nam je HP delno že odkril leta 2005 na konferenci na Tenerifih. Obenem smo imeli možnost ta vulkanski otok, do obisti spoznati. In kot že zapisano, da se rad še kdaj vrnem na lokacije, ki sem jih na kratko spoznal, sem se kasneje na to otočje vrnil še 2X.


Vabilo v ekipo preizkuševalcev fotoopreme Diwa Awards, mi je odprlo nova vrata v svet digitalnega zapisa fotografije. In FotoPOTEP na nove lokacije, Norveško, Dansko, Anglijo, Nizozemsko, kjer smo imeli lastne konference, delovna druženja in podelitve nagrad.


Na Mallorci sem imel leta 2003, srečanje z Olympus inženirji in vodjem projekta E sistema, Toshyjuki Terada (članek). Neverjetno kako so pripravljeni prisluhniti tvojim mnenjem, idejam in ti ponuditi možnost dodatnih testiranj. Seveda v novem okolju, ki ga zaradi možnosti raziskovanja otoka lahko brez težav imenujem FotoPOTEP.


Še dobro, da so vabila na konference, predstavitve ali seminarje tudi možnost za nekaj dnevno spoznavanje krajev v katerih si. Žal so predvsem pogovori, intervjuji s tržniki ali inžinerji bolj kot ne domena trenutnih prodajnih artiklov ali rezultatov. Za vse možne novosti, tehnične lastnosti, ki naj bi prišle z novimi kamerami pa je v večini primerov kaj hitro končana debata z besedami "no comment"!
Eden redkih odkritih in ne preveč skrivanih intervjujev sem imel s Takaya Iwasaki - Canon (članek).


Japonska je obljubljena dežela za fototehniko. Vse glavno se dogaja pri njih. Zato sem bil še kako vesel vabila v deželo "vzhajajočega sonca". Vesel še toliko bolj, ker sem bil med samo 50 izbranci v svetovnem merilu, za Nikon v tako ključnem trenutku. Predstavljena je bila kamera Nikon D3. Kamera, ki je Nikon zopet vrnila v popolno igro. Obenem pa so nam razkazali še del Japonske, vključno z njihovo tovarno v Sendai. Ni kaj, lep FotoPOTEP (članek "Sendai - Kjer se Nikon kamere rodijo").

 
Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com