Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotokamere leta 2012 po izboru bralcev e-Fotografija

Avtor:Matjaž Intihar
16.01.2013 12:36

Na portalu e-Fotografija spremljamo fotografsko opremo, jo ocenjujemo, preizkušamo, poizkušamo najti najboljšo za "naš/ vaš" način fotografiranja in uporabo. V letu 2012 je bilo na naših prodajnih policah preko 25 kamer DSLR in velika množica kompaktnih kamer. Spremljali smo jih preko prvih novic, preizkusov, kot na forumu, kjer so sodelujoči o njih podajali svoja mnenja. Da po koncu tehnološko dobrega leta izberemo fotokamero leta, smo se na spletnem portalu e-Fotografija.si odločili, da lahko obiskovalci spletne strani glasujejo za fotokamero DSLR leta 2012 v posameznih razredih. Na spletni strani je bila objavljena anketa z možnostjo izbire naj kamere leta 2012 v sedmih razredih. V prvih smo izbirali pet naj kamere DSLR vstopnega, hobi, naprednega APS-C in FF ter pro razreda, v ostalih dveh naj kamero kompaktnega megazum razreda ter naj kamero med tistimi z večjimi tipali, izmenljivim objektivom, brez zrcala, oziroma kot se je udomačilo ime "sistemske kompaktne kamere".

 

Kar 3696 obiskovalcev portala je v mesecu dni trajanja ankete oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo;

Canon EOS 600D (vstopni)
Nikon D7000 (hobi)
Canon EOS 7D (napredni APS-C)
Nikon D800 (napredni FF)
Canon EOS 1D X (pro)
Canon S50 IS (megazum)
sistem Nikon 1 (kompaktne z večjimi tipali, izmenljivimi objektivi, brez zrcala).

Slovenski trg je na žalost dokaj zaprt in osredotočen v večjem delu samo na dve znamki. Dolga leta so bile pri nas med najbolj prepoznavnimi in prodajanimi Canon kamere. Pred leti je začel hitro prevzemeti tržne deleže Nikon. V letu 2012 so pri Canon zopet malo stopili naproti uporabnikom in si tako zopet priborili nekaj točk. Pri Nikon so bili tudi v letu 2012 krepko prisotni z akcijami, dobrimi cenami kot marketinško med kamerami, ki so želene. To so zrcalno refleksne kamere (SLR). Kolikor toliko obema vsaj po delni razpoznavnosti sledi še Pentax in zaradi znanega imena iz sveta elektornike predvsem pri kompaktih še Sony. Olympus se poizkuša zopet vrniti na pota stare slave, vendar so pri nas premalo opazni prav v razredu sistemskih kompaktnih kamer, kateri so jih tudi prvi dali na trg. Toda če nisi marketinško viden, svoje prve pozicije ne moreš unovčiti.
Če kje, se je prav pri sistemskih kompaktnih kamerah videlo, kaj pomeni imeti zveste uporabnike imena.
Za kompaktni razred je v nižje cenovnih modelih toliko različnih in med seboj podobnih, da bi bilo brezpredmetno iskati naj kamero leta. Da je naš trg močno drugačen od razvitih trgov se vidi že po tem, da sta skoraj neopažena odlična in v drugih državah cenjena Panasonic in Casio.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izbiri kamer leta 2012.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kamere DSLR - vstopni razred

 

Nikon je bil dve leti nesporni zmagovalec med kamerami vstopnega razreda. Lani je bila zaradi cene in konkurenčnosti Canon EOS 600D postavljena še v hobi razred. Tokrat sem jo dodal med kamere vstopnega razreda, vendar nudi veliko za svoj denar in ne čudi, da je dobila veliko uporabnikov, kot glasov.
Res pa, da je imel Nikon večja lastna rivala, ki sta skupaj zbrala več točk kot Canon. Sony je z novimi modeli kamer lepo napredoval in je že blizu 10%.

 

Testi: (Canon EOS 600D) (Canon EOS 550D) (Nikon D3200) (Nikon D5000) (Nikon D5100)

 


 

 

Kamere DSLR - hobi razred

 

Kamera leta 2010 in 2011 v hobi razredu je bila Nikon D7000. Tako kot predlani s 30% glasov in lani 2011 (39%), je tudi tokrat nesporna zmagovalka kamera Nikon D7000. Prejela je še več glasov kot v zadnjih dveh letih, kar 43%.

 

Testi: (Canon EOS 650D) (Canon EOS 60D) (Nikon D90) (Nikon D7000)

 


 

 

Kamere DSLR APS-C / napredni razred

 

Že leta 2010 je bila EOS 7D kamera leta v naprednem razredu. Tokrat na našem trgu niti ni imela konkurence, prejela je več kot 50% glasov. Nikon D300s je že močno v letih in vsi samo še čakamo zamenjavo. Pentax K5 DII in Sony Alpha 77 sta odlični kameri, vendar žal na našem trgu ni prostora za vse, oziroma več mnenj.

 

Testi: (Canon EOS 7D) (Canon EOS 5D MkII) (Nikon D300s) (Pentax K5 DII)

 

 


 

Kamere DSLR FF / napredni razred

 

Polnoformatne kamere so dobile širši zagon. Toda tudi tu sta glavna rivala Canon in Nikon. Ker je Canon že dlje v tem razredu, njegove kamere niti več ne presenetijo. Nikon pa je imel veliko uporabnikov, ki so končno želeli zamenjati že staro in nizkoločljivo D700, oziroma tiste, ki so čakali, da bo tudi Nikon pokazal nekaj več v FF razredu. In zgodilo se je. Nikon D800 je kamera, ki ne pušča ravnodušne tudi vse iz nasprotnega tabora. Zato nikakor ne čudi, da tudi v tem izboru ni nikakršne dileme o "pravi" kameri.


 

 

Testi: (Canon EOS 6D) (Canon EOS 5D MkII) (Nikon D800/D800e)

 


 

 

 

 

Kamere DSLR - PRO razred

 

Največkrat je tako. Uporabljaš tehnološko opremo nižjih cenovnih razredov a najraje gledaš, spremljaš in ocenjuješ opremo iz najvišjega razreda. Tudi v našem, pro razredu kamer ni drugače. Vsak fotograf si želi ogledati in kdaj preizkusiti kamero iz najvišjega razreda.
Zmagovalka v PRO razredu je kamera Canon EOS 1D X, katera je prejela nekaj več glasov od Nikon D4.

 

Testi: (Canon EOS 1D MkIV) (Nikon D3s) (Nikon D3x)

 


 

 

 

 

 

Kompaktne kamere - MEGAZUM razred

 

Lani je bila zmagovalka SX 40 HS. Letos je nova zmagovalka kamera Canon SX 50 HS, ki je pokazala premoč Canon kamer v megazum razredu.

 

Testi (Canon SX 40 HS) (Canon SX 50 HS) (Fujifilm HS 20 EXR)

 

 

 


 

 

 

 

 

Kompaktne kamere z večjimi tipali brez zrcala in z izmenljivimi objektivi

 

Olympus je s kamero PEN nakazal nov trend in postavil nov razred med fotokamerami. Panasonic mu je hitro sledil. Prav tako Sony in Nikon. Fuji in predvsem Leica pa imata svoje načrte, v višje cenovnih razredih.
Zanimivo, da je predlani največ glasov prejela kamera, ki jo je pri nas težje kupiti. Oziroma že zaradi znamenitega imena Leica je zelo draga in namenjena le bogatim ljubiteljem. Toda Leica je Leica, ima tradicijo in model M9 je tudi letos prejela veliko vaših glasov.
Toda predlani se je predstavil Nikon sistem 1 in takoj prevzel največ glasov. Zanimivo, letos je šlo za las. Canon je zadnji prišel na trg in s svojim sistemom M, je zelo zelo blizu. Zanimivo. Pri nas teh kamer še niti ni videti. Vendar Canon uporabnik klikne za svojo "firmo" in rezultati so tu.
Sledi Sony s sistemom NEX in seveda kamero RX-1, kar kaže, da ima Sony veliko moč v novostih, ki niso tipična fotografska klasika. Fuji je s kamero X100 dobro razburkal tudi naš trg, kar se pozna pri odstotku vaših glasov. Olympus, kot zastavonoša razreda in tisti, ki ima najširši sistem med vsemi pa pri nas žal ni dovolj prepoznaven in posledično manjka glasov.

 

Testi: (Sony NEX) (Nikon 1) (Olympus PEN) (Olympus OM-D) (Pentax Q) (Panasonic G)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Vsi komentarji pod izglasovanimi grafikoni so iz moje strani in odražajo zgolj moje osebno razmišljanje in mnenje.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com