Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotokamere leta 2011 v posameznih razredih, po izboru udeležencev portala e-Fotografija

Avtor:Matjaž Intihar
06.03.2012 11:45
Na portalu e-Fotografija spremljamo fotografsko opremo, jo ocenjujemo, preizkušamo, poizkušamo najti najboljšo za naš način fotografiranja in uporabo. V letu 2011 je bilo na naših prodajnih policah preko 25 kamer DSLR in velika množica kompaktnih kamer. (Članek »Fotokamere DSLR na našem trgu«). Spremljali smo jih preko prvih novic, preizkusov, kot na forumu, kjer so sodelujoči o njih podajali svoja mnenja. Da po koncu tehnološko dobrega leta izberemo fotokamero leta, smo se na spletnem portalu e-Fotografija.si odločili, da lahko obiskovalci spletne strani glasujejo za fotokamero DSLR leta 2011 v posameznih razredih. Na spletni strani je bila objavljena anketa z možnostjo izbire naj kamere leta 2011 v sedmih razredih. V prvih smo izbirali štiri naj kamere DSLR vstopnega, hobi, naprednega in prorazreda, v ostalih treh naj kamero kompaktnega megazum in naprednega razreda ter naj kamero med tistimi z večjimi tipali, izmenljivim objektivom, brez zrcala.

Kar 3066 obiskovalcev portala je v mesecu dni trajanja ankete oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo; Nikon D5100 (vstopni), Nikon D7000 (hobi), Nikon D700 (napredni), Canon EOS 1D MkIV (pro), Canon S40 IS (megazum), Canon G12 (napredni kompaktni) in sistem Nikon 1 (kompaktne z večjimi tipali, izmenljivimi objektivi, brez zrcala).

Slovenski trg je na žalost dokaj zaprt in osredotočen v večjem delu samo na dve znamki. Dolga leta so pri nas med najbolj prepoznavnimi in prodajanimi Canon kamere. Zaradi že več kot štiri leta trajajočih cenovnih in marketinških potez so v letu 2011 še bolj opazno padli v prodajnem razmerju na slovenskem trgu. V zadnjih štirih letih je pri nas zelo prodoren Nikon, ki si je že zagotovil visoko pozicijo. Lahko rečemo, da se je po 30 letih slika obrnila in razmerje Canon, Nikon postaja povsem zrcalna. Pri Nikon so bili tudi v letu 2011 krepko prisotni z akcijami, dobrimi cenami kot marketinško med kamerami, ki so želene. To so zrcalno refleksne kamere (SLR). Kolikor toliko jima vsaj po delni razpoznavnosti sledi še Pentax. Sony je na žalost pri nas v razredu kamer DSLR nerazpoznaven, Olympus pa kot da je povsem opustil strategijo 4/3 sistema.
Za kompaktni razred je v nižje cenovnih modelih toliko različnih in med seboj podobnih, da bi bilo brezpredmetno iskati naj kamero leta. Da je naš trg močno drugačen od razvitih trgov se vidi že po tem, da sta skoraj neopažena odlična in v drugih državah cenjena Panasonic in Casio.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izbiri kamer leta 2011.


Kamere DSLR - vstopni razred

 

Nikon je že dve leti nesporni zmagovalec med kamerami vstopnega razreda. Predlani je zmagal s kamero Nikon D5000, s katero so dobili kar 45% vaših glasov. Lani je zmagal s kamero Nikon D3100 in s kamero D5000 dosegel kar 70% vseh glasov v kategoriji.
Letos so prepričljivi s kamero Nikon D5100. Ne samo, da je kamera Nikon D5100 prejela več kot 39% glasov, ampak sta skupaj s kamero Nikon D3100, ki je še vedno aktualna prejeli 50% vseh glasov. Ker je bil prav vstopni razred prodajno najbolj množičen, si lahko kar po njem ogledamo približen tržni delež podjetij med kamerami DSLR. Kamera Canon EOS 1100D, je prejela skromnih 6% glasov, že malo ostarela a še vedno aktualna EOS 550D pa solidnih 32%. Za podjetje, ki je pri nas še tri leta nazaj popolnoma obvladovalo tudi trg kamer DSLR je to ekstremni padec. Še dobro, da je kamera EOS 550D bila s ceno postavljena v vstopni razred. Kajti za to ceno kamera nudi veliko. Tudi nova EOS 600D tehnološko nudi toliko, da sem jo postavil v HOBI razred.
Olympus in Sony sta prisotna s komaj prepoznavnim deležem. S tem, da Olympus sedi še na stari slavi saj se niti ne ve, ali bodo sploh še prisotni v razredu DSLR. Sony ima dobre, z elektroniko polne modele, a žal na našem trgu še niso dovolj prepoznavni. Pentax v tem razredu ni mešal štren, saj nima vstopne fotokamere DSLR.

Testi: (Canon EOS 1000D) (Canon EOS 550D) (Nikon D3100) (Nikon D5000) (Nikon D5100)


Kamere DSLR - hobi razred

Kamera leta 2008 in 2009 v hobi razredu je bila Nikon D90. Tudi v letošnjem letu je bila še dovolj želena, predvsem pa cenovno prijazna, da si je obdržala 14% glasov. Prav na kameri Nikon D90, kot EOS 550D vidimo, da novost kamere še ne pomeni prednost in da je dobra kakovost in prava cena lahko tudi tisti pravi magnet. Tako kot lani s 30% glasov je za leto 2011 nesporna zmagovalka kamera Nikon D7000. Tokrat je prejela 39% glasov, skupaj je Nikon prejel kar 53% glasov. Torej še nekaj več kot leta 2010. Canon je s kamerama EOS 600D in EOS 60D, ostal na 35% glasov.
Pentax je s 5% glasov nazadoval. Olympusa ni bilo več, Sony pa je na proti 2010 napredoval. Vendar so žal glede na tuje trge še vedno premalo prepoznavni.

Testi: (Canon EOS 550D) (Canon EOS 600D) (Canon EOS 60D) (Nikon D90) (Nikon D7000)


Kamere DSLR - napredni razred

Razred vstopnih in hobi kamer že tri leta kaže primat Nikona. V lanskem letu se je Nikon s kamero D700 povzpel na prvo mesto tudi v naprednem razredu. Res, da sta si kameri predlanska zmagovalka Canon EOS 7D in zmagovalka 2008 EOS 5D MkII medsebojno močno kradli glasove in da sta skupaj prejeli za 6% več glasov kot Nikon kameri. Toda trend, da je Nikon vse bolj prisoten v naprednem razredu je tu. Številke pa so ostale kar podobne tistim iz izbora 2010, le da je sedaj kamera D300s močno padla v glasovih, le te pa je za zmago dobila D700. Skupno je v tem naprednem razredu še vedno zmagovalec Canon. Imajo kar 48% vseh glasov, Nikon samo 38%.
Prav v naprednem razredu se opazi, kako močno je bil Nikon v zadnjih štirih letih marketinško in cenovno agresivno prisoten v obeh nižjih razredih in uspel. Med kupci kamer višjih razredov imajo vse več kritične mase kupcev in v tem segmentu kamer so se neodvisni glasovalci odločali po svoji vesti.
Pentax je s kamero K 5D s 5% manj opazen. Preseneča pa za do sedaj dokaj veliko število glasov 7%, za kamero Sony A77.

Testi: (Canon EOS 7D) (Canon EOS 5D MkII) (Nikon D300s)


Kamere DSLR - PRO razred

Največkrat je tako. Uporabljaš tehnološko opremo nižjih cenovnih razredov a najraje gledaš, spremljaš in ocenjuješ opremo iz najvišjega razreda. Tudi v našem, pro razredu kamer ni drugače. Vsak fotograf si želi ogledati in kdaj preizkusiti kamero iz najvišjega razreda.
Zmagovalka v PRO razredu je kamera Canon EOS 1D MkIV, katera je prejela skoraj 29% glasov. V celoti pa sta obe Nikon kameri prejeli več glasov. Vendar pa so bili glasovi razdeljeni med obe kameri. Zanimivo, da je letos pri Nikon več glasov prejela D3s. Lani jih je D3x. Olympus je s kamero E-5 prisoten samo še s 3% glasov.

Testi: (Canon EOS 1D MkIV) (Nikon D3s) (Nikon D3x)


Kompaktne kamere - MEGAZUM razred

Kot že v uvodu poudarjeno, je pri nas ime Canon v foto svetu še vedno najbolj prepoznavno in na žalost predvsem Panasonic kamer niti ne opazimo. Vendar vseeno. Kamera Canon PowerShot SX40 HS kaže po mojem mnenju tehnološki in uporabniški vrh megazum kamer in je povsem upravičeno kamera leta. Zelo blizu ji je kamera Nikon P500. Olympus pa je tudi med temi kamerami postal manj prepoznaven.

Testi (Canon SX 40 HS) (Fujifilm HS 20 EXR)


Kompaktne kamere - napredni razred

Canon je s serijo G vedno tehnološko najvišje v tem razredu. S kamero G12 (tudi lanska zmagovalka) so še bolj pokazali, da si v tem razredu kamer želijo imeti najboljše, drugi proizvajalci kot Nikon pa v ta razred niti ne vstopajo. Glede na leto 2010 je več konkurence v tem razredu. Vendar sta na našem trgu žal bolj prepoznavna samo Canon in Nikon.

Testi: (Canon PowerShot G12) (Nikon Coolpix P7000)


Kompaktne kamere z večjimi tipali brez zrcala in z izmenljivimi objektivi

Olympus je s kamero PEN nakazal nov trend in postavil nov razred med fotokamerami. Panasonic mu je hitro sledil. Prav tako Sony. Fuji in predvsem Leica pa imata svoje načrte.
Zanimivo, da je lani največ glasov prejela kamera, ki jo je pri nas težje kupiti. Oziroma že zaradi znamenitega imena Leica je zelo draga in namenjena le bogatim ljubiteljem. Toda Leica je Leica, ima tradicijo in model M9 je tudi letos prejela veliko vaših glasov. Še vedno je s 15% na tretjem mestu.
Toda lani se je predstavil Nikon sistem 1 in takoj prevzel največ glasov. Nikon 1 sistemu ste namenili skoraj 40% glasov.
Sledi Sony s sistemom NEX, kar kaže, da ima Sony veliko moč v novostih, ki niso tipična fotografska klasika. Fuji je s kamero X100 dobro razburkal tudi naš trg, kar se pozna pri odstotku vaših glasov.

Testi: (Sony NEX) (Nikon 1) (Olympus PEN) (Pentax Q) (Panasonic G)


Vsi komentarji pod izglasovanimi grafikoni so iz moje strani in odražajo zgolj moje osebno razmišljanje in mnenje.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com