Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotokamere leta 2010 v posameznih razredih, po izboru udeležencev portala e-Fotografija

Avtor:Matjaž Intihar
24.01.2011 18:15

Na portalu e-Fotografija spremljamo fotografsko opremo, jo ocenjujemo, preizkušamo, poizkušamo najti najboljšo za naš način fotografiranja in uporabo. V letu 2010 je bilo na naših prodajnih policah preko 25 kamer DSLR in velika množica kompaktnih kamer. (Članek »Fotokamere DSLR na našem trgu«). Spremljali smo jih preko prvih novic, preizkusov, kot na forumu, kjer so sodelujoči o njih podajali svoja mnenja. Da po koncu tehnološko dobrega leta izberemo fotokamero leta, smo se na spletnem portalu e-Fotografija.si odločili, da lahko obiskovalci spletne strani glasujejo za fotokamero DSLR leta 2010 v posameznih razredih. Na spletni strani je bila objavljena anketa z možnostjo izbire naj kamere leta 2010 v sedmih razredih. V prvih smo izbirali štiri naj kamere DSLR vstopnega, hobi, naprednega in prorazreda, v ostalih treh naj kamero kompaktnega megazum in naprednega razreda ter naj kamero med tistimi z večjimi tipali brez zrcala.

1744 obiskovalcev portala je v mesecu dni trajanja ankete oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo; Nikon D3100 (vstopni), Nikon D7000 (hobi), Nikon D700 (napredni), Canon EOS 1D MkIV (pro), Canon S30 IS (megazum), Canon G12 (napredni kompaktni) in Leica M9 (kompaktne z večjimi tipali brez zrcala).

 

 

 

Slovenski trg je na žalost dokaj zaprt in osredotočen v večjem delu samo na dve znamki. Dolga leta so pri nas med najbolj prepoznavnimi in prodajanimi Canon kamere. Zaradi že več kot dve leti trajajočih cenovnih in marketinških potez so v letu 2010 še bolj opazno padli v prodajnem razmerju na slovenskem trgu. V zadnjih treh letih je pri nas zelo prodoren Nikon, ki si je že zagotovil visoko pozicijo. Lahko rečemo, da se je po 30 letih slika obrnila in razmerje Canon, Nikon postaja povsem zrcalno. Pri Nikon so bili tudi v letu 2010 krepko prisotni z akcijami, dobrimi cenami kot marketinško med kamerami, ki so želene. To so zrcalno refleksne kamere (SLR). Kolikor toliko jima vsaj po delni razpoznavnosti sledi še Pentax. Sony je na žalost pri nas v razredu kamer DSLR nerazpoznaven, Olympus pa kot da je povsem opustil strategijo 4/3 sistema.

Za kompaktni razred je v nižje cenovnih modelih toliko različnih in med seboj podobnih, da bi bilo brezpredmetno iskati naj kamero leta. Da je naš trg močno drugačen od razvitih trgov se vidi že po tem, dasta skoraj neopažena odlična in v drugih državah cenjena Panasonic inCasio.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izbiri kamer leta 2010.


Kamere DSLR - vstopni razred

Nikon je že dve leti nesporni zmagovalec med kamerami vstopnega razreda. Lani je zmagal s kamero Nikon D5000, s katero so dobili kar 45% glasov.
Letos so prepričljivi s kamero Nikon D3100. Ne samo, da je kamera Nikon D3100 prejela več kot 36% glasov, ampak sta skupaj s kamero Nikon D5000, ki je še vedno aktualna prejeli skoraj 70% vseh glasov. Ker je bil prav vstopni razred prodajno najbolj množičen, si lahko kar po njem ogledamo približen tržni delež podjetij med kamerami DSLR. Kamera Canon EOS 1000D, je prejela skromnih 20%. Za podjetje, ki je pri nas še dve leti nazaj popolnoma obvladovalo tudi trg kamer DSLR je to ekstremni padec. Lani je kamera Canon 1000D prejela 32% glasov.
Olympus in Sony sta prisotna s komaj prepoznavnim deležem. S tem, da Olympus sedi še na stari slavi saj se niti ne ve, ali bodo sploh še prisotni v razredu DSLR. Pentax jima v tem razredu ni mešal štren, saj nima vstopne fotokamere DSLR.


Testi: (Canon EOS 1000D) (Nikon D3100) (Nikon D5000)


Kamere DSLR - hobi razred

Kamera leta 2008 in 2009 v hobi razredu je bila Nikon D90. Tudi v letošnjem letu je bila še dovolj želena, predvsem pa cenovno prijazna, da si je obdržala drugo mesto takoj za zmagovalko Nikon D7000. Prav na kameri Nikon D90 vidimo, da novost kamere še ne pomeni prednost in da je dobra kakovost in prava cena lahko tudi tisti pravi magnet. Torej nesporna zmagovalka s 30% glasov je kamera Nikon D7000. Skupaj je Nikon prejel kar 51% glasov. Canon s kamerama EOS 550D in EOS 60D, zgolj 35% glasov.
Pentax se solidno drži s skoraj 10% glasov. Olympus kot Sony sta prav zaradi prisotnosti kamere Pentax K-r manj razpoznavna kot v vstopnem razredu kamer.

Testi: (Canon EOS 550D) (Canon EOS 60D) (Nikon D90) (Nikon D7000)


Kamere DSLR - napredni razred

Razred vstopnih in hobi kamer že dve leti kaže primat Nikona. V letošnjem letu se je Nikon s kamero D700 povzpel na prvo mesto tudi v naprednem razredu. Res, da sta si kameri lanska zmagovalka Canon EOS 7D in predlanska EOS 5D MkII medsebojno močno kradli glasove in da sta skupaj prejeli za 6% več glasov kot Nikon kameri. Toda trend, da je Nikon vse bolj prisoten v naprednem razredu je tu.
Prav v naprednem razredu se opazi, kako močno je bil Nikon v zadnjih treh letih marketinško in cenovno agresivno prisoten v obeh nižjih razredih in uspel. Med kupci kamer višjih razredov imajo vse več kritične mase kupcev in v tem segmentu kamer so se neodvisni glasovalci odločali po svoji vesti. Canon je v tem razredu skupno dobil za 5% glasov manj kot v letu 2009.

Testi: (Canon EOS 7D) (Canon EOS 5D MkII) (Nikon D300s)


Kamere DSLR -PRO razred

Največkrat je tako. Uporabljaš tehnološko opremo nižjih cenovnih razredov a najraje gledaš, spremljaš in ocenjuješ opremo iz najvišjega razreda. Tudi v našem, pro razredu kamer ni drugače. Vsak fotograf si želi ogledati in kdaj preizkusiti kamero iz najvišjega razreda. Zmagovalka v PRO razredu je kamera Canon EOS 1D MkIV, katera je prejela skoraj 29% glasov. V celoti pa sta obe Nikon kameri prejeli več glasov. Vendar pa so bili glasovi razdeljeni med obe kameri. Zanimivo, da je letos pri Nikon več glasov prejela D3s. Lani jih je D3x.

Testi: (Canon EOS 1D MkIV) (Nikon D3s) (Nikon D3x)


Kompaktne kamere -MEGAZUM razred

Kot že v uvodu poudarjeno, je pri nas ime Canon v foto svetu še vedno najbolj prepoznavno in na žalost predvsem Panasonic kamer niti ne opazimo. Vendar vseeno. Kamera Canon PowerShot SX30 kaže po mojem mnenju tehnološki in uporabniški vrh megazum kamer in je povsem upravičeno kamera leta. Zelo blizu ji je kamera Nikon P100. Olympus pa je tudi med temi kamerami postal manj prepoznaven.


Kompaktne kamere -napredni razred

Canon je s serijo G vedno tehnološko najvišje v tem razredu. S kamero G12 so še bolj pokazali, da si v tem razredu kamer želijo imeti najboljše, drugi proizvajalci kot Nikon pa v ta razred niti ne vstopajo.
Glede na leto 2009 se je močno zmanjšalo razmerje glasov. V letu 2009 je kamera Canon G11 dobila kar 71% glasov, nova G12, ki je zmagovalka za leto 2010 pa samo še 58%. Tudi tako lahko opazimo, da ima Nikon vse več privržencev v kompaktnem razredu.

Testi: (Canon PowerShot G12) (Nikon Coolpix P7000)


Kompaktne kamere z večjimi tipali brez zrcala

Olympus je s kamero PEN nakazal nov trend in postavil nov razred med fotokamerami. Panasonic mu je hitro sledil, Sony je s kamerama A33 in A55 dodal še nekaj več svežine. Fuji in predvsem Leica pa imata svoje načrte.

Zanimivo, da je največ glasov prejela kamera, ki jo je pri nas zelo težko kupiti. Oziroma že zaradi znamenitega imena Leica je zelo draga in namenjena le bogatim ljubiteljem. Toda Leica je Leica, ima tradicijo in model M9 je prejel največ vaših glasov. Sledi Sony, ki je tako prevzel primat do sedaj najbolj prepoznavnega podjetja v tem razredu Olympus. Fuji pa je s kamero X100 močno razburkal tudi naš trg, kar se pozna pri odstotku vaših glasov.

Test: (Sony Alpha 55)


Vsi komentarji pod izglasovanimi grafikoni so iz moje strani in odražajo zgolj moje razmišljanje in mnenje.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com