Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Fotografiranje, obdelava in Izdelava fotografij za dokumente

18.06.2005 14:17

avtor: Boris Jančič - Srečko

Fotografiranje, obdelava in Izdelava fotografij za dokumente

 

Prej kot slej si moramo vsi izdelati osebno izkaznico, vozniško dovoljenje, potni list, vozovnico za avtobus ali vlak, indeks ali pa kakšen drug dokument, pri tem pa potrebujemo fotografije formata 3,5x4,5cm. Cena teh fotografij je različna pri različnih fotostudijih in se giblje okrog 1.400,00SIT za 4 fotografije (torej 350,00SIT za eno). Ponavadi so te fotografije narejene tako kot je treba, v nekaterih fotostudijih poskrbijo tudi za profesionalno ličenje. So pa tudi primeri, ko stranka s fotografijami ni zadovoljna. Najpogosteje zato, ker ravno na tej fotografiji izgleda tako »čudno«. V tem članku vam bom predstavil, kako si lahko sami doma naredite fotografije, na katerih ne boste več »čudni« in katera bo stala manj ko 5SIT. Naj že v uvodu omenim, da s tem člankom ne odkrivam tople vode, saj to počne že veliko iznajdljivih fotografov. Ta članek je namenjen predvsem začetnikom in tistim, ki tega še niso počeli.

 

Na začetku poglejmo, kaj za fotografije predpisuje naša draga država. Navodila so sicer namenjena za osebno izkaznico, a so fotografije enake tudi za druge dokumente. V uradnem listu je zapisano:

»K vlogi za izdajo osebne izkaznice mora prosilec predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo in ni retuširana. Fotografija mora biti izdelana na belem tankem sijajnem fotografskem papirju, velikosti 3,5x4,5cm, v črno-beli ali barvni tehniki. Fotografija ne sme biti izdelana z napravo za samopostrežno fotografiranje.«

»Prosilec mora biti fotografiran od spredaj, z odkritim čelom in obrazom, brez klobuka, čepice ali rute.«

»Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, smejo pripadnice oziroma pripadniki verskih skupnosti ter druge osebe, ki po svoji ljudski navadi kot sestavni del svojega oblačila oziroma kot sestavni del oblačila verske skupnosti nosijo čepico, ruto ali drugo pokrivalo priložiti fotografijo, na kateri so fotografirani s čepico, ruto ali drugim pokrivalom, če imajo odkrito čelo in obraz.«

»Če fotografija ne ustreza pogojem iz prejšnjih odstavkov tega člena, jo pristojni organ vrne prosilcu in mu določi rok, v katerem mora predložiti ustrezno fotografijo.«

 

 

Fotografije morajo ustrezati kriterijem na navodilih, drugače vam jih lahko pristojni organ zavrne.

 

Pri fotografiranju imate dve možnosti. Lahko si kupite ali naredite primerno ozadje in se fotografirate pred njim, ali pa se fotografirate pred belo steno, nato pa ozadje zamenjate na računalniku. Jaz bom opisal slednjo možnost. Ostaja pa vam še tretja možnost, da skenirate kakšno starejšo fotografijo s katero ste zadovoljni in jo daste osvetliti. Mašinerije v fotostudijih so prirejene na izpis fotografij pri 300dpi, zato višje kvalitete kot to ne potrebujemo. Za fotografijo velikosti 3,5x4,5cm je pri 300dpi dovolj že 413x531 slikovnih pik (0,22 Mp). Zaradi obdelave pa je najboljše fotografirati v najvišji ločljivosti z najmanjšo kompresijo (za JPG slike), priporočljivo pa je fotografirati v RAW formatu. Kdor je že spoznal prednosti RAW-a, bo vsekakor fotografiral v tem formatu. Fotografirajte torej v najvišji možni ločljivosti, ki jo omogoča vaš fotoaparat. Efekti (saturacija, kontrast, sharpnes…) naj bodo nastavljeni na normal. WB je potrebno nastavit glede na barvno temperaturo svetlobe, v kateri boste fotografirali. ISO naj bo majhen (100, 200). Pri fotografiranju je potrebno upoštevati navodila MNZ-ja.

Goriščna razdalja objektiva naj bi bila okrog 50mm. Jaz fotografiram pri goriščni razdalji približno 40mm zaradi 1,6 kratnega faktorja povečave. Predvidevam, da mi ni potrebno omenjati, da ekstremno širokokotni in fisheye objektivi niso primerni za ta namen fotografiranja. Prav tako ni primerna uporaba močnejših teleobjektivov, saj je z njimi praktično nemogoče zajeti ustrezen motiv v manjšem prostoru. V kolikor uporabljate kompaktni fotoaparat lahko uporabite nekaj zooma, da ne fotografirate v skrajnem širokem kotu. Globinska ostrina mora biti zadostna v celotnem območju obraza. Kontroliramo jo z odprtostjo zaslonke in goriščno razdaljo objektiva. Pri kompaktnih kamerah je globinska ostrina velika zaradi majhnih goriščnih razdalj.

 

 

 

Ta fotografija je bila posneta pred sivo steno s kamero Canon 20D, objektivom Sigma 18-125mm f/3.5-5.6 DC in bliskavico Sigma EF 500 DG Super.

 

Fotografijo lahko obdelujete v različnih programih (Photoshop, Paint Shop Pro, Gimp…), jaz pri svojem delu uporabljam Paint Shop Pro. Najprej jo je potrebno obrezati s 'Crop Tool' v razmerju 35:45.

 

 

 

 

Podoba obraza od temena do brade naj zajema približno 70% celotne fotografije.

 

V tej fazi obdelave fotografije še ni potrebno resazirat, saj je obdelava veliko lažja pri višji ločljivosti. V kolikor je potrebno, lahko uporabite orodji 'Histogram' in 'Curve', da fotografijo primerno osvetlite. Če ima oseba kakšen mozolj, ga lahko enostavno odstranite z orodji 'Clone Brush' ali 'Stratch Remover'. Ko sem fotografiral svojega brata je imel na obrazu nekaj modric in odrgnin zaradi padca z motornim kolesom. S 'Clone Brush' sem jih odstranil, da na končni fotografiji ni niti sledu o kakšnih modricah in odrgninah. Na forumu sem zasledil, da si je nekdo celo spremenil barvo oči na modro. Tudi to je relativno preprosto, vendar takšna obdelava že presega namen tega članka. Pri obdelavi je potrebno paziti predvsem na prvi člen že omenjenega zakona, kjer piše: »K vlogi za izdajo osebne izkaznice mora prosilec predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo in ni retuširana.«. Če boste odstranili kakšen mozolj, tega ne bo nihče opazil, če pa boste nekomu narisali brke in brado Bin Ladna, pa zna v skrajnih primerih priti do nepotrebnih težav. Le predstavljajte si, da pridete na mejo in je v vašem potnem listu fotografija, na kateri ste zaradi retuše bolj podobni Bin Ladnu kot pa sebi. A kot sem že omenil, do tega lahko pride le v skrajnih primerih, pa še to najverjetneje na ameriških mejah. :-)

 

Sledi maskiranje osebe od ozadja z orodjem 'Selection'. Najbolj se je potrebno potruditi pri laseh in predvsem tu se vidijo prednosti visoke ločljivosti. Uporabite ustrezen 'Feather', da zmehčate robove selekcije. Ponavadi 'Feather' 2 ali 3 že zadošča. Po končani selekciji zamaskirajte ozadje. Za ozadje ustvarite nov layer in ga zapolnite z izbrano barvo z orodjem 'Flood Fill Tool'. Jaz najpogosteje uporabljam dve barvi, in sicer sivo (R:201, G:208, B:215) in modro (R:158, G:182, B:209). Lahko uporabite tudi kakršnokoli drugo barvo, vse je stvar okusa. Enkrat sem fotografiral raverja, ki je hotel živo zeleno, rumeno in roza ozadje. Jaz sem njegovi želji ugodil, le opozoril sem ga, da jih bo za dokumente težko uporabil. Za ozadje lahko ustvarite tudi barvni gradient, kot kaže spodnji primer.

 

 

Za ozadje lahko uporabimo različne barve in barvne gradiente.

 

Sedaj je obdelava fotografije končana, potrebno jo je le še prilagoditi na ločljivost 300dpi. To storimo z orodjem 'Resize' in uporabimo nastavitve kot kaže spodja slika.

 

 

 

 

Dobili smo fotografijo, ki je pri ločljivosti 300dpi velika 3,5x4,5cm. Na fotografijo formata 10x15 pa lahko zložimo 8 takih fotografij. Natančna velikost formata 10x15 je 10.2cmx15.3cm, pri 300dpi je torej velika 1807x1205 slikovnih pik.

 

 

Na fotografijo formata 10x15 lahko zložimo 8 fotografij formata 3,5x4,5cm z različnimi ozadji.

 

Na koncu je potrebno fotografijo le še shranit kot JPG format z najmanjšo kompresijo in jo odnesti osvetliti v fotolaboratorij, kjer jih morate posvariti na spodnje tri točke. Na tretjo točko jih opozorite le v primeru, da imate monitor ustrezno nastavljen in kalibriran.

1. Format fotografije je 10x15 (natančna mera 10,2cmx15,3cm).

2. Ima natančno 300dpi.

3. Fotografijo je potrebno brez računalniških korekcij.

 

V kolikor bodo v fotolaboratoriju upoštevali ta navodila, boste tudi vi zadovoljni s svojimi fotografijami. Vsekakor pa takoj po osvetlitvi preverite, če so pravih dimenzij. Enostavno jih izmerite z merilom in višina ene fotografije mora biti 4,5cm. Po osvetlitvi fotografije razrežite z olfa nožem, ali pa naj vam jih razrežejo v fotolaboratoriju, če bodo seveda hoteli. Lahko si kupite tudi rezalnik za razrez fotografij, a na žalost stane 36.900SIT z DDV.

 

 

Edina slaba stvar rezalnika za fotografije je njegova zasoljena cena.

 

V tem članku vam predstavljam samo možnost osvetlitve fotografij v fotolaboratoriju, saj s tiskanjem fotografij doma nimam še nobenih izkušenj in zaenkrat še ne poznam nikogar, ki ima domač tiskalnik. A glede na napovedi je prihodnost ravno v domačih tiskalnikih, torej nam bo v prihodnosti prihranjena tudi pot v fotolaboratorij.

 

Imam občutek, da bom s tem člankom povzročil kar nekaj vroče krvi med profesionalnimi fotografi, ki del svojega kruha služijo s fotografiranjem za dokumente. Po eni strani jih čisto razumem, po drugi strani pa ne vem, zakaj bi plačeval za nekaj, kar lahko z malo truda naredim sam. Pa upam, da ne bo zamere. V dveh letih, odkar sem kupil prvega digitalca, sem fotografiral že več kot 20 oseb in se še nihče ni pritoževal nad kvaliteto fotografij. Tudi nihče še ni imel težav, da mu fotografij ne bi sprejeli bodisi za osebno izkaznico ali kakšen drug dokument.

 

Uporabljeni viri:

Uradni list RS 43/1998 z dne 5. 6. 1998; (1872. Pravilnik o izvrševanju zakona o osebni izkaznici, stran 3079. - 9. člen)

 

Uradni list RS 100/2003 z dne 17. 10. 2003; (4412. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvrševanju zakona o osebni izkaznici, stran 13916. - 1. člen)

 

http://www.mnz.si/si/upl/gl_novin/eu/osebna_izk.pdf (24.5.2005)

 

http://www.mnz.si/si/upl/gl_novin/eu/potni_list.pdf (24.5.2005)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com