top of page

360 stopinjska panorama iz več posnetkov

Smo pred zanimivim motivom, kateri ni ravno dostopen v sandalih. Zaplavali smo v 100m dolgo jamo Emerald, ki je izdolbljena v otok Koh Mook (članek in video o jami Emerald cave). Izstop jame na drugi strani je na plažo v visokem, ter ozkem jašku. Kako predstaviti to enkratno turistično destinacijo, čudovito delo narave, v vsej njeni širini. V bistvu bi bilo najlažje, če bi imel močan širokokotnik. V tokrat predstavljenem primeru motiva celo diagonalni ali še bolje cirkularni 180 stopinjski fish eye. Na sredini jaška bi kamero postavil na tla in fotografiral navzgor.

Najbrž bi dobil želeno. Vendar se mi pojavita dve vprašanji. Bi objektiv res zavzel izstop jame in tla jaška ob celotnem robu, da se dobi jašek v vsej širini in od tal? In seveda, le redko kdo na FotoPOTEP vzame zelo namenski cirkularni fish-eye objektiv, kaj šele, da bi z njim plaval v jamo.

Če veš, narediš drugače. O panoramskih fotografijah in kako več posnetkov združiti že enega sem napisal več člankov. Enako tehniko sem uporabil tokrat. Le s to razliko, da sem fotografiral celoten krog 360 stopinj.


Članki Panorama - združevanje fotografij

Zadovoljivo je že, da s seboj na zanimive lokacije vzameš fotokamero. Vendar, rad bi zajel celoten jašek. Premera je zgolj 50m. Preko fotografije bi rad, da se vidi, kako je majhna površina in s pomočjo videa podal več informacij od vstopa, ko zaplavaš v temno jamo in pokažeš jašek v katerega priplavaš na svetlobo. V članku "Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format" sem že opisal, kako lahko zajamemo večjo širino kot jo zmore objektiv, kasneje združimo fotografije in s tem so lahko detajli zaradi večje ločljivosti fotografije bolje vidni.

V prejšnjih članki sem že opisal, kako fotografirati za združevanje fotografij v programu. Vrtel sem se okrog in posnel 14 fotografij. V programu Photoshop/Bridge sem jih označil, izbral funkcijo Photomerge in program s svojimi algoritmi poišče najboljše dele na dveh sosednjih slikah in jih združi v celoto.

Iz vsake fotografe se vzame programu pomemben del. Tu sem sosednje plasti izklopil, da se vidi, kako program povzame dele iz posameznega posnetka. Če kakšen del po vašem mnenju program ni dobro združil, lahko v posamezni posnetek posežete ročno.

Združeni posnetki so zlepljeni, potreben je samo še izrez. Ker nisem imel stojala, teren pa je rahlo visel, sem se ob vrtenju s kamero v roki pomikal čedalje nižje. S stojalom lahko dosežemo bolj ravno linijo zajema in s tem manjši poseg v porezavo.

Tako. 360 stopinjska panorama je zaključena. Poizkusite ta trik sami že doma, še preden vam ideja da željo fotografirati na tak način ob motivu, katerega ne boste več mogli fotografirati. Za konec še enkrat link do članka, kako s programom Photoshop združiti fotografije (Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format).




Več Photoshop nasvetov v video: https://www.youtube.com/user/efotografija

Več Photoshop člankov: e-Fotografija.si


 

Praktični tečaj programa Photoshop.

Od osnov, do novih možnosti predelave slike.

81 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page