Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Fotografiranje in video snemanje ognjemeta

Avtor:Matjaž Intihar
28.12.2016 10:36

Fotografiranje ognjemeta ima nekaj svojih zakonitosti. Prva med njimi je, da nastavite ostritev na ročni način (MF).

 

Predlani sem snemal ognjemet v Dubaju (članek: Dubaj - mesto iz druge dimenzije). Iz najvišjega stolpa na svetu Burj Kalifa vsako leto naredijo drugačen svetlobni in zvočni šov. Tokrat efekt ni bil v spuščenih raketah in pokom ter "kroglo" na višini. Stolp je služil kot kulisa za tisoče spuščenih raket s svetlobnim efektom v črtah, brez značilnega končnega poka in svetlobne "krogle". Vendar 20 minutni ognjemet je veličasten. Žal je bila gužva tako velika, da nisem mogel na boljšo lokacijo.

 


 

Novo leto je čas, ko po mestih organizirajo večje in nekaj minutne ognjemete. Če ni preveč nizke oblačnosti ali goste megle, se da s fotokamero lepo posneti ognjemet. Pa naj bo v foto ali video načinu. Le držati se moramo nekaterih bolj ali manj nujnih pravil. Seveda jih tisti z več znanja in izkušenj lahko tudi kršijo in delujejo po svoje. Da boste tudi tisti z manj izkušenj ujeli več in bolje, se le držite nekaterih navodil.


Če boste počakali pravi trenutek in pravilno nastavili vse nastavitve, lahko dobite zanimive svetlobne efekte.
 

Na kameri izberemo tiste nastavitve, katere nam omogočajo delovati z daljšimi časi osvetlitve. Nekatere kompaktne kamere imajo celo programsko slikovno nastavitev za ognjemet. Tudi to lahko uporabite.
Drugače pa na vaši kompaktni kameri poiščite možnost nastavitve časa osvetlitve (S, Tv ali M) med eno do tri sekunde. V kompaktnih kamerah poglejte ali imate možnost nastavljanja časa osvetlitve, če ne, imate najbrž programsko izbiro za fotografiranje ognjemeta.
Pri bolj zmogljivih kompaktih ali kamerah DSLR, nastavite na funkcijo M (manual).

Če je le mogoče, uporabite stojalo, kamero usmerite v smer prvih raket ognjemeta, izberite kot zajema, ročno nastavite oddaljenost na neskončno in naredite prvi posnetek, izberite ISO 400, M način izbire zaslonke (f/5.6) in časa 2 sekundi. Če je preosvetljeno, znižajte občutljivost. Če je kader pretemen, zvišajte ISO. Lahko tudi skrajšate čas osvetlitve na pol sekunde, vendar boste težje ujeli efekt. Z daljšimi časi in nižjimi občutljivostmi pa boste dosegli več in daljše črte od svetlečega efekta. Ostritev obvezno nastavite na ročni način. Enako velja tudi za video zapis.

Če ima vaša kamera možnost uporabe brezžičnega prožilca, ga le uporabite. Veliko lažje spremljate pot rakete in izberete pravi trenutek proženja, kot če na vse skupaj gledate preko iskala.


Nikar prehitro v ozko območje zajema. Raje začnite v širokem kotu. 3 sek., f/11, ISO 1000. Preosvetljeno!
 

Tisti, ki boste fotografirali iz roke vedite, da bodo svetlobne črte stresene, vendar je tudi to lahko del samega efekta in dodatna zanimivost. Predvsem bodite kreativni in poizkušajte. Ognjemet v večjih mestih traja vsaj pet minut in lahko delujete umirjeno. Ni treba, da ujamete prav vsako razpršitev rakete. Poglejte narejeno fotografijo, in če je treba, ponastavite čas osvetlitve ali občutljivost ISO.


Dve sekundi, kompaktna kamera brez stojala. Če nimate stojala, pritisnite kamero k drogu ulične svetilke ali jo dajte na ograjo...
 


3 sek., f/16, ISO 800.
 


1.5 sek., f/11, ISO 1000.
 


2 sek., f/16, ISO 800.
 


3 sek., f/11, ISO 1000. Uporabljen še kratek zum efekt.
 


Kompaktna kamera in avtomatika. 0.5 sek., f/8, ISO 200. Tako vam nastavi avtomatika. Enostavno ne bo šlo.
 


1/8 sek., f/11, ISO 1600. Efekt velikega svetlobnega efekta, vendar je zaradi kratkega časa osvetlitve prikazan samo manjši svetlobni efekt. Žal fotografirano v megli.
 


1.5 sek., f/11, ISO 500. Žal fotografirano v megli. Kamera pritisnjena k drogu ulične svetilke za umiritev tresenja.
 

1/50 sek., f/3.2, ISO 1600, EV -1, stojalo

1/25 sek., f/3.2, ISO 1600, EV -1, stojalo

1/2000 sek., f/4.5, ISO 1600, EV -2/3, stojalo

 

V večini primerov se svetlobni efekti stopnjujejo in proti koncu so najbolj atraktivni. Bodite pozorni; če se svetloba intenzivira, zmanjšajte občutljivost ali zaprite zaslonko.

 

Video in ognjemet

Video zapisa sta na začetku članka! Če vaša kamera omogoča video zapis, se lahko poizkusite zajeti ognjemet tudi v tem načinu. Boljše so tiste kamere, ki omogočajo korekturo osvetlitve +/-EV. Pri videu ne pozabite izklopiti avtomatskega ostrenja. Kamera vam sicer zna sama ostriti, vendar bo izostrila svetlobno močan efekt, nato pa se bo fokus zopet izgubil. Bodite pozorni na to, da video zapis hitro polni pomnilno kartico. 20 sekund zapisa v polnem, ne preveč kompresiranem HD zapisu, prinese kar 100MB podatkov.

Veliko dobrih fotografij in videa ognjemeta želim.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com