Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotografija leta 2008 Galerije e-Fotografija

Avtor:Matjaž Intihar
30.04.2009 05:30

V spletni Galeriji e-fotografija, smo letošnje leto glavno besedo pri izboru naj fotografije leta dali uporabnikom galerije. Vsak registrirani uporabnik je lahko oddal glas za njemu najboljšo fotografijo. Največ glasov je dobila fotografija avtorja Savinjcan, z naslovom Prihajam k tebi. Sledi mu fotografija avtorja Dan, z naslovom Gospodar prepadov in sledi fotografija avtorja cmprojek z naslovom Balerina v vetru.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim in zahvala vsem, ki ste oddali svoj glas za fotografijo leta 2008!

 


 


Fotografija leta 2008 Galerije e-Fotografija
Avtor: Savinjcan / Prihajam k tebi

 


 


Drugo mesto po številu glasov uporabnikov Galerije. Avtor: Dan / Gospodar prepadov


Tretje mesto po številu glasov uporabnikov Galerije. Avtor: cmprojek / Balerina v vetru

 


 

Strokovni komentarji

Tudi za letošnji izbor smo poprosili ugledne izrazne fotografe, da nam podajo svoj pogled na fotografije, ki so sodelovale za fotografijo leta. Prav vsi trije so med komentirane dodali prvo izbrano po glasovanju članov Galerije ter s tem samo še potrdili izbor naj fotografije leta.

Oskar Karel Dolenc / EFIAP

O sliki avtorja Savinjcan / Prihajam k tebi
Dobro režiran motiv z globokim sporočilom. Speča žena, ki s premikom nakazuje odhod k pokojnemu možu, katerega slika v črnem okvirju nad prazno posteljo dobro zaključi sporočilo slike. Črno- bela tudi tu daje poudarek vsebini slike.

O sliki avtorja Tangaloco / Jutro na podeželju
Sliko odlikuje odlična kompozicija z avtentičnim prikazom vsakdana na podeželju. Mati hiti po opravkih, otrok v naročju pa zvedavo ogleduje dogajanje na ulici-igro psov. Odlična selektivna ostrina, ki v ozadju kljub temu daje slutiti vaški vrvež. Vse skupaj pa začini črno-bela izvedba s temnejšimi figurami v prednjem in sivim zadnjim planom.


Tangaloco / Jutro na podeželju

 

O sliki avtorja Elfot / in motion 4
Avtor je znan po svojih študijah konj, kjer s prefinjenim izborom pravega časa osvetlitve v kontrastni delni proti-svetlobi izriše plapolanje konjske grive in s tem poudarja dinamiko gibanja. Za še močnejši vtis pa je izbral par konj-svetlega in temnega.


Elfot / in motion 4

 


 

 

Marko Rebov / predsednik fotografskega društva SVIT

O sliki avtorja Savinjcan / Prihajam k tebi
Prihajam k tebi je edina res originalna fotografija med finalisti in kot takšna s svojo zgodbo prepriča. Avtor je v okviru očitno danih elementov, na katere ni mogel vplivati (prostor, portretiranka), ob dobrem poznavanju dela z bliskavico in programa za obdelavo fotografij odlično realiziral prvotno idejo in kljub kompozicijski nedovršenosti ustvaril provokativno fotografijo-zgodbo, ki verjetno nikogar ne pusti nevtralnega. Vse ostale finalistke lahko opredelimo kot lepe fotografije. Prihajam k tebi ni lepa v klasičnem pomenu besede. Lahko pa v nas sproži lepe občutke, ko razmišljamo o fotografiji-zgodbi (likovnost) ali zgodbi-fotografiji (izpovednost). Vzbuditi občutke pa je vendarle primarna naloga vsakega ustvarjanja.

 

O sliki avtorja Date-t / Eden in tisoči
Avtor fotografije Eden in tisoči je ujel ne tako vsakdanji trenutek v naravi in ga prestavil v dvodimenzionalni prostor z minimalističnimi sredstvi. Fotografija pritegne pogled zaradi dopadljivega barvnega kontrasta, ki po diagonali preseka večerno nebo na dva dela. Ptice pa presekajo fotografijo po drugi diagonali, pri čemer ni nepomembno, da je velika ptica na svetlem ozadju in množica na temnejšem, zaradi česar je fotografija zelo uravnotežena. Piramidna struktura ptic in toplo-hladni kontrast neba pa dajejo sliki potrebno dinamiko.


Date-t / Eden in tisoči

O sliki avtorja Robert 1975 / Jutranja
Jutranja pa je odličen primer "lepe" fotografije. Avtor je bil ob pravem trenutku na pravem mestu in ob fotografiranju mojstrsko izbral stojišče in izrez. Stavba je umeščena v prostor po pravilih zlatega reza.
Svetlo ozadje, ki poudarja njen obris in množica linij, ki vodijo proti njej, jo samo še dodatno izpostavljajo. Vsi pomembni elementi fotografije se nahajajo v srednji tretjini fotografije, zgornja in spodnja pa služita samo kot okvir. Skratka, krajinska fotografija par excellence.


Robert 1975 / Jutranja

 


 

 

Silvo Slapar / predsednik FZS (fotografska zveza Slovenije)

O sliki avtorja Savinjcan / Prihajam k tebi
Fotografija lepo pokaže igro svetlobe in senc. Z izrezom dobro urejena kompozicija in lepa nežna paleta pastelnih barv sta bili odločilni za moj izbor. Fotografija lepo pripoveduje zgodbo, povezavo notranjega in zunanjega sveta skozi ozek prehod desno zgoraj. Povezuje pa ju simbol upanja ��" svetloba.

 

O sliki avtorja Date-t / Eden in tisoči
Kompozicijsko in barvno zelo lepo narejena fotografija z močno pozitivno zgodbo. Lepo govori, kako enemu na topli pozitivni strani iz temne hladne strani sledi množica. Odlična fotografija, ki bi s svojo likovnostjo lepo dopolnila marsikateri dom in s svojo zgodbo poslovni prostor.

 

O sliki avtorja cmprojek / Balerina v vetru (tretja po izboru članov galerije)
Dobra črno bela fotografija s centralno postavitvijo. Centralna postavitev daje fotografiji neko stabilnost v nasprotju z razpihanim perjem ptice. Lep oster portret ptice. Ozadje je lepo zamegljeno, celotno fotografijo in praznino za ptico lepo dopolnjujejo pokončne travnate bilke. 


 

Še enkrat hvala za sodelovanje v Galeriji e-Fotografija, za oddajo svoje glasu in strokovnim kritikom za njihove komentarje. Prisrčno vabljeni na otvoritev razstave fotografij, ki so sodelovale v izboru in za katere ste glasovali. Avtorji, ki še niso poslali svojih večjih datotek za povečavo na papir, naj jih prosim pošljejo na elektronski naslov KLIK (vse sodelujoče fotografije v izboru KLIK)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com