Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Flickr in statistika

07.01.2018 17:28

Največ fotografij  v letu 2017 je bilo posneto s pametnim telefonom (fotofonom) Apple! Tako kažejo rezultati iz statičničnega portala Statista in spletne galerije Flickr. Na njo 75 milijonov prijavljenih hobi in pro fotografov, vsak dan, poudarjam vsak dan, doda več kot milijon fotografij. In med njimi je oddanih fotografij iz fotofona več kot 50%. Ker pa se daleč največ fotografij doda na spletna družabna portala kot sta Facebook in Instagram, na katerih še bolj prevladujejo fotografije iz fotofonov, potem dileme ni več! Fotofon (pametni telefon) je naprava, s katero se največkrat fotografira.

Vir: statista

Digitalne novosti so fotografsko tehniko postavile v novo, še bolj kompaktno smer. Če so v 18. stoletju prve lesene fotokamere merile v velikost celo do enega metra, smo v 30-tih letih prejšnjega stoletja prišli do dolga leta znanega 35mm formata, ki nam še danes odlično služi v profesionalni tehniki kamer DSLR. Sicer smo že v film časih poznali mini kamere formata 110. Vendar se ta ni prijel v večji meri prav zaradi kakovosti povečane slike. Majhne košček filma, ni omogočal celo družinskim fotografom zadovoljive povečave 10x15cm.

Kljub zelo majhnemu tipalu in objektivu, nam fotofoni omogočajo odlično kakovost za povprečnega gledalca slike. Ta tako ali tako potrebuje samo hipno informacijo in gumb za oddajo pravkar zajete fotografije na spletna omrežja. Obenem v fotofone dodajajo vse več tehnoloških novosti. Dva objektiva, oziroma celo dve kameri omogočata nove tehnološke rešitve, kot je neostrino ozadja, ali drugo goriščnico.

Glede na to, da je Flickr omrežje bolj osveščenih fotografov, so jo “prave” kamere še dobro odnesle. 33% fotografij je bilo posnetih s fotokamero DSLR, samo 16% pa s kompaktno fotokamero. Kar kaže, da ne samo, da se kompaktnih fotokamer količinsko kupuje samo še za vzorec, ampak se tudi že s kupljenimi kompakti vse manj fotografira.

Če pogledamo številke iz Flickr raziskave. Med fotofoni je več kot 50% fotografij zajetih z različnimi modeli Apple. Pri pravih fotokamerah vodi Canon s 23%, Nikon jih ima 18%.

Torej, svet fotografije se je močno spremenil. Fotografiramo vsi, le, da “prava” fotokamera ni več tista, ki je neko vodilo. Vseeno pa, fotografija je z digitalizacijo dobila močan vzpon in prisotnost ter s tem veljavo.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com