Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

e-Fotografija in foto knjige / Fotografski izlet

02.10.2007 13:44

Robert Gajšek

Ko smo pred enim letom prispeli na Photokino v Koeln, nas je Matjaž Intihar že v uvodu opozoril na najpomembnejše novosti, ki so predstavljene na sejmu. Ena od teh so vsekakor bile fotoknjige.

O fotoknjigah, ki jih tiskajo v Nemčiji, smo že pisali v prejšnjih revijah. Nisem pa verjel, da bomo imeli v Sloveniji že čez eno leto stroj za izdelavo fotoknjig, saj se cena celotne investicije vrti okoli milijon evrov. Toda zgodilo se je, da so takšen stroj kupili tudi v Soveniji, v družinskem podjetju Šimonka na internetu poznanem tudi kot DigiFot. Takšen stroj je vsekakor vreden ogleda, zato je e-fotografija v soboto, 20.10.2007 pripravila strokovno ekskurzijo v Lendavo. Od Ljubljane do Maribora smo polnili avtobus, nato pa se prvič ustavili na Ptuju. Jutranje meglice in nizko sonce, so nam pripravili lep sprejem. Seveda smo vsi planili po fotoaparatih in manično fotografirali. Bilo je dovolj časa tudi za jutranjo kavico in sprehod na Grad.


Motiv, katerega smo tisto jutro zajeli prav vsi


Dokaz iz prejšnje slike


Nekateri so se odpravili zabeležit tudi druge motive

Nato nas je pot nas je vodila do Ljutomera, kjer smo se spraševali: »Kaj pa naj tu fotografiramo?« Vendar se fotografi ne damo. Oko je hitro ujelo na skrite motive, ki smo jih ovekovečili še z aparatom.


Isti motiv vendar drugačen kot zajema

Naslednji postanek je bil pri mlinu na Muri v Ižakovcih. Obnovljeni mlin je s svojim večno se vrteči kolesom ponujal zanimive motive, svoje pa je dodala še Mura. Vsekakor je bilo dovolj priložnosti za lepe fotografije, ki smo jih s kolegi iskali povsod.


Fotograf ne razmišlja o drugem kot o dobrem kotu zajema motiva

 

Seveda pa nam je Prekmurje pripravilo tudi bolj državljansko »strokovni«del. Vsi smo že poslušali pesem praznih želodcev, ko smo zavili proti Lendavi. Tukaj smo se na svoje oči prepričali, zakaj se krajani teh krajev razburjajo glede prometa. Obstali smo v nepregledni koloni tovornjakov, kar bi lahko zelo načelo naše živce, če ne bi imeli še drugega dela. Ker smo bili dogovorjeni, da bomo v podjetju Digifot natisnili vsak po dve fotografiji in naredili izbor najboljših, smo čakalni čas izkoristili za to, da smo spravili izbrane datoteke na enega od prenosnih računalnikov. Končno je tudi to minilo in lahko smo prekinili pesem želodcev.

V čudovitem okolju vinogradov v Lendavskih goricah, so nas že čakali gostitelji s kosilom.


V sredini naša gostitelja Jolanda in Drago.

Ko je bilo zadoščeno materi naravi, smo se zopet posvetili fotografiji. Obiskali smo družinsko podjetje Foto Šimonka. Tu je bilo kaj videti. Stroji za izdelavo fotografij, velikoformatni tiskalniki z najsodobnejšo tehnologijo in stroj za izdelavo fotoknjig HP Indigo 5000.


Ker nas je bilo 50 obiskovalcev željnih spoznati Digifot novosti smo se razdelili v tri skupine. Prva se je najprej spoznala s strojem za izdelavo fotoknjig HP Indigo, druga z velikoformatnim tiskalnikom HP in tretja s strojem za izdelavo fotografij Fujifilm Frontier.


Predstavitev prvih iztisov.


Pogled v notranjost in spoznavanje načina tiskanja.


Barve ki omogočajo vrhunsko tiskovino.

Gospod Drago Milič nam je s sodelavci predstavil delovanje strojev. HP Indigo 5000 je zasnovan in izdelan v Izraelu in je najsodobnejši izdelek te vrste na svetu. Predvsem barva je pod strogim nadzorom izdelovalcev tiskarske naprave. Izdelke smo si ogledali in tisti, ki poznamo izdelke drugih proizvajalcev, lahko potrdimo, da so foto knjige narejene v Digifotu res vrhunske.


Nekateri so tiskovino pogledali na "strokoven" način.

Seveda nas je najbolj zanimalo, kako bo potekalo naročanje in cena. Programska oprema, ki bo za uporabnika prijazna, bo na voljo v dveh tednih. Program bo za uporabnike brezplačen. Uporabnik si bo izdelal postavitev fotografij in besedil v foto knjigo in jo poslal v Digifot. Plačilo bo možno tako elektronsko, kot po povzetju.


Kako do velikih povečav, nam je razložil Andrej iz podjetja CGS, katero nudi HP tiskalnike in repro material.


Za fotografa je možnost spoznati tiskanje večjih formatov zelo dobrodošlo. Spoznali smo tudi nekaj pasti pri pripravi slike za izpis.

To pa ni vsa ponudba Digifota. Izdelovali bodo tudi koledarje, potisk raznih artiklov in še se bo našlo… Posebej ponudba koledarjev je zanimiva, saj je to sedaj pri nas problem. Če sedaj pošljete v izdelavo stenski koledar s svojimi fotografijami v tujino, na izdelku ni šumnikov in označenih Slovenskih praznikov oz. vaših osebnih praznikov…, kar pa v Digifotu bo.


Fotoknjige. Možnost imeti lastno knjigo je sedaj vsem zelo enostavno dosegljiva.

Zanimala nas je tudi cena. Tu pa gospod Drago zagotavlja, da bo tako s ceno, kot s kvaliteto konkuriral ostalim dobaviteljem.

Za nas naročnike je dobrodošlo predvsem to, da bo komunikacija z izdelovalci bistveno lažja,kot je sedaj s tujimi firmami. Nižja bo tudi poštnina, saj znaša pošiljanje iz Nemčije kar 20€. Tudi dostavni čas bo lahko krajši. Lani se je pred novim letom zgodilo, da tuji tiskarji niso več mogli zagotavljati naročenih knjig v obljubljenem času 8 delovnih dni, tako da so tisti bolj pozni, ostali brez novoletnih daril. Zato vam priporočam, da si takšna darila pripravite vnaprej.


Največ vprašanj ob ogledu knjige je bilo glede vezave, število strani, formata, platnic...

Po končanem ogledu je komisija iz med kakih 100 fotografij tega dne izbrala 10 najboljših. To je bila kar težka naloga, saj so bile vse zelo dobre.

Zmagala pa je tale.

Po poti domov smo se še ustavili v Šempetru v Savinjski dolini in si ogledali razstavo fotografij Alana Orliča Belšaka na temo Naša mala klinika.

V kratkem bomo predstavili programsko opremo Digifota, s katero bomo lahko pripravljali fotoknjige in izdelke pošiljali v tisk kar v Sloveniji.


Za konec pa še skupinska v želji, da se čim preje spet vidimo na tako zanimivem in fotografsko ter izobraževalno polnem dnevu.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com